Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Hillot hukassa

20.9.2019 - Jukka Vesanen

Yrittäminen ei ole stabiilia hommaa. Suomen kielen sana, yrittäjä, kuvaa itsessään osuvasti tapaa, miten elanto hankitaan. Yritetään jotakin, kokeillaan vähän toisella tavalla, ja silti lopuksi voidaan joutua luopumaan koko hommasta.

Riskit kuuluvat yritystoimintaan siinä missä mahdollisuudetkin. Riskinsietokyky taas yhdistää menestyneitä yrittäjiä. Jos riskiä ei voi poistaa, sitä voi ainakin jakaa. Liikeriskejä jaetaan liikekumppaneiden kanssa, ja vahinkoriskien osalta astun itse kuvaan vakuutusyhtiön yritysmyyntipäällikkönä.

Palkkatyössä hilloa tupsahtaa tilille tasaiseen tahtiin, mutta yrittäjä tarvitsee useita yritystoimintaa tukevia kumppaneita, kuten allekirjoittanutta, kirjanpitäjää ja joustavaa puolisoa, jotta yrittäjälle itselleen jäisi mahdollisimman paljon aikaa keskittyä olennaiseen, eli hillon tekemiseen ja työstä palautumiseen. Nostan hattua omaa aikaa ottavalle yrittäjälle, joka keskellä viikkoa matkaa kokonaisvaltaisessa lentokonetilassa Lappiin palautumaan. Ja jos hänelle kuitenkin ilmenee akuutteja vakuutusasioita, on ilo pystyä auttamaa monikanavaisen asiakaspalvelun keinoilla. Sähköinen allekirjoitus onnistuu Saana-tunturin juurelta.

Oikein mitoitettu vakuutusturva mahdollistaa nopeat liikkeet yritystoiminnassa. Tyhjästä se ei kuitenkaan synny. Tarvitaan keskustelua, jotta asiakaskohtaiset tarpeet tulevat kartoitetuiksi. Jokainen yritys ja yrittäjä on omanlaisensa. Turvassa yritysvakuutukset ovat aina asiakkaalle räätälöityjä, emme tarjoa yleismallisia ratkaisuja.

Aloittavan yrittäjän voi olla vaikeaa osata kysyä turvaa kaikkeen siihen, mikä saattaa jo ensimmäisen toimintavuoden aikana odottaa. Vakuutusyhtiössä toimialojen yleisimmät riskit saattavat olla hyvinkin tunnettuja. Kun liiketoimintaa käynnistellään, yritysvakuutukset saatetaan mieltää pakolliseksi pahaksi kaiken muun byrokratian keskellä. Henkilövakuuttaminen unohtuu varsinkin yritystoiminnan alussa. Kokeneet yrittäjät ovat jo enemmän oma-aloitteisia kysymään turvaa itselleen ja työntekijöilleen.

Usein keskustellessa vakuutuksista pitkänlinjan yrittäjän kanssa, hän saattaa listanomaisesti luetella riskit, joita uskoo kohtaavansa. Yleensä yrittäjä tietää melko nopeasti oman mielipiteensä: haluaako hän ulkoistaa tämän riskin vai ei. Päätös tietyn riskin vakuuttamisesta tapahtuu monesti vakuutusmaksun kuulemisen jälkeen, mutta ei suinkaan aina. Välillä pelkkä ajatuskin liiketoimintaa ja sitä kautta yöunia uhkaavasta vahingosta, riittää vakuutuksen ostopäätöksen tekemiseen. Harvoin vapaaehtoiset vakuutukset maksavat paria prosenttia enempää yrityksen liikevaihdosta, joten hinta ei ole päällimmäisenä keskusteluissa. Tieto siitä riittää, että vahingon sattuessa työviikko ei keskeydy pidemmäksi ajaksi, kuin mitä vahinkoilmoituksen tekeminen kestää. Suuri ero unettomiin öihin. Kokemus kertoo, että ne vahingot, joita ei osattu millään tapaa ennakoida, aiheuttavat kaikista eniten painetta yrittäjälle.

Vakuuttamisessa haaste on vakuutusten pitämisessä ajan tasalla. Liiketoiminta hakee luontaisesti muotoaan ajan kuluessa. Tässä kohtaa yrityksen toimintaa tuntevan oman yhteyshenkilön rooli korostuu. Harvalla on yhtä päämiestä, joka uskollisesti vuodesta toiseen kantaa yrittäjälle ruokaa pöytään. Yrittäjän on löydettävä hillopurkkinsa jatkuvasti uudelleen, ja vakuutusturvan on elettävä tässä mukana.

Jukka Vesanen
Kirjoittaja on Turvan yritysmyyntipäällikkö.

Katso myös: