Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pyhä joutilaisuus

29.5.2019 - Sanna Luotio

Lomailen kesäisin yleensä viikon tai kaksi ystävien kesken ulkomailla. Eräällä lomalla sen viimeisenä päivänä ystäväni tokaisi altaalla maatessamme: ”Kuule, tajusin juuri, etten ole ajatellut tänään oikein yhtään mitään. Olen vaan kummallisesti horrostanut tässä.”

Siinä sitten mietittiin, että aivan totta, näin on tainnut päivä mennä. Aivot olivat todellakin ihan oikeasti narikassa eikä päivän aikana tarvinnut pohtia sen vaikeampia päätöksiä kuin, että ottaako viileän viinin oheen pähkinöitä vai sipsejä. Harvinaista herkkua nykypäivän tieto-some-media-ruuhkavuosi-suoritus-härdellissä.

Päivämme täyttyvät tekemisestä ja tiedosta ja pääkoppa tikittää useimmiten jatkuvasti. Yksityiselämän asiat surraavat päässä työajalla ja toisinpäin. Ajatukset poukkoilevat ja välillä tuntuu haastavalta hallita kaikkea sitä informaatio- ja ajatustulvaa. Keskeytyksiä tulee jatkuvasti ja tekeminen sirpaloituu, on hankala keskittyä. Erilaista organisointia tarvitaankin pään sisällä; toisella asiat lokeroituvat tietyllä tavalla, toinen saattaa osata napata kaaoksenkin seasta ajatuksen päästä kiinni.

Itse olen järjestyksen ihminen ja hallitsen paremmin ajatuksiani, kun myös fyysinen ympäristöni on järjestyksessä. Joskus huomaan, että muistettavia asioita ja metatietoa on mielessä niin paljon, että on pakko tehdä paperille lista, että saan ne jälleen organisoitua. Muuten on joskus haastavaa hahmottaa, mitä tapahtuu ja mitä kannattaa tehdä seuraavaksi.

Loma työasioista on aina tarpeen, mutta välillä olisi hyvä osata pitää lomaa ihan omista ajatuksistaankin. Vaikka vaikeaahan se kyllä on. Kannattaa silti kokeilla! Ilta-aurinkoa saunan terassilla tuijotellessasi tyhjennä pää ja vain kuuntele maisemaa. Lomalla aurinkotuolissa vain ole, välillä torkahda. Hyvän kirjan parissa sohvan mutkassa anna juonen viedä mukanaan äläkä ajattele muuta tai tuijota sivusilmällä puhelinta. Jätä luurikin joskus lomalle. Mene metsään ja hengitä. Ui kesäaamun sarastuksessa.

Ajattelemattomuuden lisäksi tarvitaan tekemättömyyttäkin. Puuhakkaana persoonana tykkään itse säätää mökillä milloin mitäkin nurkkaa, siirtää sorakasaa tai kaataa puita ja joskus lomapäivänä olen huomannut pysähtyneeni oikeasti ensimmäisen kerran illalla. En ole kokenut reipastelua ikinä suorittamiseksi, koska olen nauttinut siitä. Mutta erään kesän jälkeen kyllä huokaisin, että ensi kesänä minä vaan makaan. No en maannut, mutta osasin sentään välillä pysähtyä lukemaan pari kirjaa. Oleminen ja lekotteleminen suunnittelematta seuraavaa puuhaa on merkittävä taito elämässä, yritän kehittyä siinä paremmaksi.

Rentouttavaa loma-aikaa kaikille! Koittakaahan saada joutilaisuutta kukin tavoillanne niin paljon, että huomaatte hetken olleenne ajattelematta yhtään mitään. Minä lähden kohta taas kreikkalaiseen aurinkotuoliin horrostamaan. Hyvin toimivaa, suosittelen.

Sanna Luotio
Kirjoittaja on Turvan palvelupäällikkö

Katso myös: