Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kohti hyvinvoivaa yrittäjää

17.5.2019 - Julia Sirén

Suomen kielessä hyvinvointi-käsite viittaa henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Siihen liittyvät esimerkiksi asuinolot, työ, koulutus, työllisyys ja toimeentulo. Myös sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen ja onnellisuus ovat hyvinvoinnin ulottuvuuksia. Kuitenkin yhä useampi ihminen mittaa hyvinvointiaan elämänlaadulla, johon liittyvät terveys, materia, yksilön odotukset hyvästä elämästä sekä ihmissuhteet, omanarvontunto ja mielekäs tekeminen.

Miksi hyvinvointi on minulle tärkeää ja miksi haluan kirjoittaa siitä? Uskon, että elämässä kaikella on tarkoituksensa – niin myös sillä, että puolivahingossa päädyin ystäväni kanssa opiskelemaan hyvinvointivalmentajaksi Kalajoelle vuonna 2014. Ehkä silloin kuvittelin, että kaikki ”ongelmani” häviävät ja minusta tulee tasapainoinen ihminen hetkessä. Toisin kävi. Kahden vuoden opintojeni aikana minulle avautui täysin uusi maailma omaan itseeni ja hyvinvointiini, joka on sisältänyt paljon iloa, kyyneliä, vaikeita päätöksiä sekä ennen kaikkea vahvaa tahtoa haluta muutosta. Elämäni laatu on parantunut huomattavasti ja toivon pystyväni tukemaan yrittäjiä, jotka kamppailevat oman hyvinvointinsa kanssa. Seuraavissa blogiteksteissä kirjoitan hyvinvointia lisääviä asioita eri teemojen kautta.

Työeläkeyhtiö Elo teetti vuonna 2018 Menesty yrittäjänä -tutkimuksen yhteistyössä Suomen yrittäjien kanssa. Tutkimuksen perusteella valtaosa yrittäjistä nauttii työstään. Jopa 69% vastaajista ovat yrittämisestä innostuneita, kun taas umpikujaan ajautuneita oli vain 5%. Yrittämisestä innostuneet ovat tyytyväisiä yrittäjyyteen ja he kokevat työn imua. Heillä on selvästi muita vahvemmat yrittämisen voimavarat. Innostuneet yrittäjät kokevat selvästi vähemmän ammatillista yksinäisyyttä, ja he ylläpitävät muita aktiivisemmin sosiaalista turvaverkkoa. Lisäksi yrittäjyydestä innostuneet kokivat työkykynsä ja yöunensa paremmiksi kuin muut. Tämä näyttäisi myös olevan yhteydessä yrityksen taloudelliseen menestykseen. (Elo 2018).

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueet

Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu kuudesta eri osa-alueesta.

1. Fyysinen hyvinvointi kertoo kuinka kehosi voi. Missä määrin kuuntelet kehosi tarpeita, millaiset ovat ravintotottumuksesi ja unen laatusi, fyysinen aktiivisuutesi ja energiatasosi eli onko fyysinen hyvinvointisi tasapainossa.

2. Henkinen ja hengellinen hyvinvointi kertoo, kuinka hyvin tunnet itsesi ja elämän arvosi, millaisia arvoja elämässäsi on, toteutuvatko ne, missä määrin elämäsi on oman näköistäsi ja mitä elämältäsi kaipaat.

3. Emotionaalinen hyvinvointi kuvaa, kuinka hyvin pystyt tunnistamaan tunteitasi, missä määrin pystyt kohtaamaan, ilmaisemaan ja hyväksymään tunteesi ja kuinka hyvin tunnistat tunteidesi viestit ja keholliset reaktiot. Lisäksi emotionaalinen hyvinvointisi kertoo, millainen tunne-elämäsi on ja millainen haluaisit sen olevan.

4. Psyykkinen hyvinvointi paljastaa, missä määrin tunnet psyykeesi toimintaa ja kuinka tietoinen olet omista käyttäytymiskaavoistasi; kuinka läsnä olet itsellesi, missä määrit pystyt erottautumaan ajatuksistasi ja kuinka joustava olet psykologisesti. Psyykkinen hyvinvointi vastaa kysymykseen: Mitä tarvitset voidaksesi hyvin?

5. Sosiaalinen ja kulttuurinen ympäristö kertoo sinulle, millainen sosiaalinen verkosto sinulla on ja vastaako se tarpeitasi. Saatko ystäviltäsi enemmän, kuin annat? Oletko ehkä valmis luopumaan joistain ihmissuhteistasi voidaksesi paremmin? Tunnistatko omat rajasi ja kuinka paljon kunnioitat niitä, eli osaatko sanoa myös ei? Tämä osa-alue kertoo, viihdytkö ympäristössä, jossa elät ja millainen ympäristö vahvistaa hyvinvointiasi.

6. Työ ja elämäntehtävä, on usein etenkin yrittäjälle hyvin tärkeä. Se vastaa kysymyksiin: Millaista työtä teet ja missä määrin se tyydyttää sinua? Miten voisit vähentää yrittäjyydestä aiheutuvaa stressiä? Se kertoo myös, missä määrin tiedostat yrittäjyyden vaikutukset elämääsi, millainen yrittäjä haluaisit olla ja onko yrittäjyys elämäntehtäväsi.

Kuinka voit lisätä hyvinvointia elämääsi?

Hyvinvointipolkusi alussa toivoisin sinun kysyvän itseltäsi seuraavat kysymykset? Millaisena haluat elämäsi tulevaisuudessa olevan? Miten työsi tuntuisi mielekkäämmältä tai sujuisi paremmin? Miten huomaat, että voit paremmin? Onko kukaan huomauttanut, että sinun tulisi pitää huolta itsestäsi enemmän? Mitä sinun kannattaa lisätä tai vähentää terveytesi vuoksi? Minkä pienen askeleen voisit ottaa tällä viikolla hyvinvointini vahvistamiseksi?

Lähtökohtana hyvinvoinnin mittaamisessa on arvioida, kuinka tyytyväinen olet tämän hetken tilanteeseesi esimerkiksi arvojen mukaisen elämän, ihmissuhteiden, perheen, työn, kodin, rahan, terveyden, ajan hallinnan tai harrastusten suhteen. Mieti, mitkä osa-alueet haluaisit olevan paremmin ja valitse muutama keskeisin asia, joihin lähdet ensimmäisenä hakemaan parannusta.

Omalla ajattelullamme voimme vaikuttaa omaan mielentilaamme. Vaikka elämän tosiasiat pysyisivätkin samana, aktiivinen ja vastuullinen suhtautuminen omaan hyvinvointiin voi muuttaa paljonkin omaa oloasi paremmaksi. Elämässä on paljon asioita, joihin et voi vaikuttaa ja se voi tuntua epäoikeudenmukaiselta tai kohtuuttomalta. Erilaisella näkökulmilla voimme kuitenkin saada mustavalkoisen näyttämään useilta harmaan eri sävyiltä.

Hyvinvoinnin päämäärien saavuttamiseksi tarvitaan usein rohkeutta, päättäväisyyttä ja itsekkyyttä ottaa yksi pieni askel kerrallaan. Ennen kaikkea oman hyvinvoinnin edistäminen vaatii sinulta halua ja motivaatiota. Erityisesti motivaatiota tarvitaan muutosten käynnistämiseen ja läpiviemiseen. Olennaista on, mihin motivaatio suuntautuu, mitkä ovat sinun tavoitteesi, missä ympäristössä ja millaisia tilannetekijöitä siihen liittyy.

Aurinkoa ja valoa päivääsi,

Julia Sirén
Kirjoittaja on Turvan tuote- ja järjestelmäneuvoja sekä hyvinvointivalmentaja (TCA).


Lähteet:
Leena Vainion hyvinvointivalmentajakoulutus (Transformative Coaching Academy) Peräpohjolan opistossa syksyllä 2014.
Työeläkeyhtiö Elon tutkimus: Valtaosa yrittäjistä nauttii työstään – avainasemassa tunne työn sujuvuudesta ja sosiaaliset verkostot 18.10.2018.

Katso myös: