Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Älkää koskaan ajatelko, että olette valmiita

13.6.2018 - Työelämä

Kesäkuun alku on merkillistä aikaa. Jostain kumman syystä juuri silloin me hieman varttuneemmat ihmiset tuppaamme tyrkyttämään nuorille elämänohjeita. Sain itse kunnian viime viikonloppuna puheen Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuneille osaajille.

Mennään siis muodin mukana. Tässä ovat harmaiden hiuksieni ja pitkän työurani tuomalla arvovallalla antamani neuvot, eli viime lauantainen puheeni valmistuneille:

Arvoisat tutkinnon suorittaneet, hyvä juhlaväki

Tänään on aika iloita ja juhlia. Tänään saatte olla ylpeitä saavutuksistanne. Olette saaneet monen vuoden työn päätökseen ja saatte lähteä tästä eteenpäin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneena. Olette valmiita aloittamaan työelämän. Mutta älkää ajatelko, että olette valmiita. Onnistuneen työelämän salaisuus on mielestäni nöyryys siihen, että emme koskaan ole valmiita. Aina on tilaa uteliaisuudelle ja uuden oppimiselle.

Opiskeluaikoina olette käyttäneet tuhansia tunteja lukemiseen, harjoitustöihin, ryhmätöihin ja muuhun opiskeluun. Toisilla on saattanut tulla hetkiä, jolloin on tehnyt mieli laittaa kirjat kiinni ja lopettaa koko hoito. Jotkut aineet ovat saattaneet tuntua teoreettisilta tai turhilta. Voin luvata, että näin tulee olemaan myös työelämässä. On hetkiä ja työtehtäviä, jolloin homma maistuu todellakin puulta. Kannattaa opetella sietämään rutiineja ja tylsiäkin työtehtäviä, kunhan pitää huolta, että työssä suurin osa on mielekästä ja kiinnostavaa.

Kun tylsiä hetkiä on ollut ja kun niitä vastaisuudessakin tulee, niin yhteisöllä on todella tärkeä ja kannatteleva voima. Uskoisin, että jokainen tunnistaa niitä hetkiä, kun perheen, läheisten, opiskelukavereiden tai opettajien kannustus on saanut jopa ylittämään itsensä. Toiselle itsensä ylittäminen on tarkoittanut vitosta kurssiarvosanana, toiselle sitä, että on päässyt tentistä läpi. Työyhteisössä jokaisen panos tulee olemaan merkittävä. Voit itse valita, oletko rakentamassa mukavaa ja kannustavaa ilmapiiriä vai oletko nakertamassa ja järsimässä niin omaa kuin muidenkin motivaatiota.

Osa teistä lähtee yrittäjän polulle. Tämän päivän Suomi tarjoaa paljon mahdollisuuksia niin yksinyrittäjille kuin myös sille, että lähdette rakentamaan jotain suurempaa ja työllistätte muita. Uskon, että juuri ammattikorkeakoulu on antanut myös yrittäjyyteen hyvät eväät. Valmistutte nyt jollakin tietyllä nimikkeellä, esimerkkeinä vaikkapa tradenomi, fysioterapeutti, sairaanhoitaja tai sosionomi.

Muutaman vuoden kuluttua saatatte löytää itsenne jostain ihan muustakin tehtävästä. Esimerkiksi meillä Vakuutusyhtiö Turvassa työskentelee monia ammattikorkeakoulusta valmistuneita niin korvauskäsittelyssä, asiakaspalvelussa, vahinkotarkastajina tai vastuunvalintaa suorittamassa. Luulisin, että melko harva heistä on ajatellut opiskeluaikana uraa vakuutusalalla. En minäkään sitä suunnitellut, kun opiskelin yliopistolla, vaan olen tietyllä tavalla ajautunut toimitusjohtajan tehtävään. Oleellista on tehdä kulloinenkin työtehtävä aina hyvin ja olla valmis ottamaan uusia haasteita.

Muistakaa pitää itsestänne huolta. Tuosta yrittäjyydestä sen verran, että yrittäjillä on mielestäni – ja minulla on kokemusta yrittäjän puolisona – vielä tavallistakin suurempi riski upota tekemiseen niin, että oma hyvinvointi saattaa ainakin tilapäisesti unohtua. Kaikissa tehtävissä mihin ikinä päädyttekin, muistakaa perusasiat: syö hyvin, nuku tarpeeksi, pidä huolta läheisistä ihmissuhteista, liiku mieleiselläsi tavalla ja nauti työstäsi.

Some of you students have travelled a little bit longer way to Tampere. Tampere University of Applied Sciences has given you excellent basis for your future working life. Besides the education and knowledge, you have got a society to support you. You have friends you’ll never forget. And remember, you have studied in the one of the most popular Universities of Applied Sciences in Finland. As a managing director of a company and as a chairman of Tampere Chamber of Commerce, I hope that at least some of you will stay and work here in Tampere. International and multicultural Tampere will be even more tempting and vital city for all of us. I wish you all the best for the future.

Jos vielä yhden elämänohjeen voin harmaiden hiusten ja pitkän työuran perusteella teille antaa, niin lainaan meidän työfysioterapeuttiamme, joka kannusti minua valmistautuessani elämäni ensimmäiselle puolimaratonille. Katso jalkoihisi vain sen verran, ettet kompastu. Muuten pidä katse suunnattuna eteenpäin.

Kaikkea hyvää elämässä, onnea ja menestystä.

Minna Metsälä
Kirjoittaja on Turvan toimitusjohtaja

Katso myös: