Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
13.2.2023

Kotivakuutus on omakotirakentajan tärkeimpiä työkaluja

Rakennustyömaalla putkitöiden ja tapetoinnin lomassa on hyvä muistaa myös asianmukaiset vakuutukset. Tärkeintä on huomioida, missä vaiheessa rakennusprojektia vakuutukset otetaan.Tutustu kotivakuutuksiin

Mies lakaisee terassia omakotitalon edustalla.

Turvaa rakennus ja rakentajat

Omakotitalon rakentaminen haaveista suunnitelmaksi ja suunnitelmasta valmiiksi taloksi on valtava ponnistus, eikä hankaluuksilta voi aina välttyä. Henkilövahingot, palo- ja vuotovahingot tai ilkivalta voivat aiheuttaa ikävyyksiä matkan varrella.

Oikeanlaiset vakuutukset tuovat talonrakentajalle mielenrauhaa. Tärkeimpiä asioita rakennusprojektin suunnittelussa on, missä vaiheessa vakuutukset otetaan. Koko projekti kannattaa aloittaa kotivakuutuksesta, sillä se on voimassa jo heti rakentamisen aloituksesta.

Turvan kotivakuutuksella pystyy jo rakentamisen aikana turvaamaan rakennuksen lisäksi vakuutuspaikkaan siirrettävänä olevat rakennustyöhön tarvittavat rakennustarvikkeet, tilapäiset työmaarakennelmat ja rakennukset sekä lainatut koneet ja laitteet.

Erilaisia riskitilanteita varten vakuutukset kannattaa hoitaa kuntoon myös itselle ja muulle rakennusväelle. Tapaturmat ovat työmaan yleisimpiä riskejä, ja työturvallisuus onkin tärkeintä
huolehtia kuntoon. Mahdollinen talkooväki kannattaa myös vakuuttaa erikseen talkoovakuutuksella, joka korvaa mahdollisia henkilövahinkoja, joita kotivakuutus ei korvaa.

Rakentajalla itsellään on hyvä olla tapaturmavakuutus ajan tasalla, mutta itsensä voi tämän lisäksi liittää talkoovakuutukseen tuomaan lisäturvaa rakennustyön aikana.

Rakentajan vinkkilista

Estä palot ja vesivahingot huolellisuudella

Ammattilaisten käyttö rakennusprojektissa riippuu paljon omasta osaamisesta, mutta esimerkiksi sähkö- ja vesiputkityöt ja märkätilat ovat niitä paikkoja, joissa suositellaan erityistä huolellisuutta tai ammattilaisen käyttöä. Sähköasennuksista ja sähkölaitteista ei saa aiheutua paloriskejä ja vesiputkista täytyy huolehtia, jotta ne eivät esimerkiksi pääse talvella jäätymään.

Työvälineet lukkojen taakse

Työmaa kannattaa suojata rakennustyön aikaiselta ilkivallalta ja varkaustapauksilta. Työmaat ovat usein ainakin yöllä tyhjillään, ja silloin pitää huolehtia, että työkalut ja työkoneet ovat päivän jälkeen lukittuina niin, että niitä ei varasteta helposti.

Nykyään omakotityömaillekin on mahdollista hankkia myös vartiointi esimerkiksi yöaikaan.

Selvitä vastuut

Jos projektissa käytetään urakoitsijaa, yrityksellä on työntekijöilleen omat vakuutukset. Myös
talopaketeissa urakoitsija tavallisesti vastaa mahdollisista vahingoista siihen asti, kunnes heidän vastuunsa projektista loppuu ja avaimet uuteen taloon on luovutettu. Jos taas päätyy rakentamaan itse, omat vakuutukset on hyvä huolehtia ajoissa kuntoon.

Säästä suunnittelemalla

Taloja suojataan usein erilaisilla turvallisuusjärjestelmillä, kuten vuotovahdeilla tai automaattisilla hälytysjärjestelmillä. Jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä, miten taloaan haluaa suojata, jotta ne voidaan huomioida jo rakennusvaiheessa. Yleensä järjestelmät saa näin asennettua edullisemmin kuin jälkeenpäin lisäämällä.

Pidä unelmatalo kunnossa

Kun talo on valmis, onnellisilta omistajilta unohtuu toisinaan alkuhuumassa suunnitella talon kunnossapitoa. Vaikka talo on uusi, kannattaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa alkaa
suunnitella, mitä jatkossa pitää vuosittain tehdä, että talo pysyy kunnossa.