Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
11.8.2024

Omakoti- ja rivitaloasuja – ennakoi tulipalon riskit

Omakotitaloissa ja rivitaloissa paloturvallisuudesta huolehditaan arkisilla teoilla sekä huomioimalla mahdollinen nuohouksen tarve ja puusaunan turvallinen käyttö. Asiantuntijamme ovat koonneet kymmenen kohtaa, joilla jokainen voi omalla toiminnallaan edesauttaa, ettei tulipaloja pääsisi syttymään. Omakotitaloissa ja rivitaloissa on hyvä sammutuspeitteen lisäksi löytyä käsisammutin. Alkusammutuksella voi olla merkittävä vaikutus mahdollisten lisävahinkojen pienentämiseen.

Mies omakotitalon terassilla pihatöissä

Vinkit tulipalojen ehkäisyyn

  1. 1.

    Hormit
    Yleinen tulipalon aiheuttaja on hormi. Huolehdi ammattitaitoisesta nuohouksesta ajallaan. Kohteissa, joihin asennetaan kevytmetallihormi, kiinnitä erityisesti huomiota väli- ja yläpohjan läpivientikohtiin ja siihen, että asennus tehdään valmistajan ohjeiden mukaan. Asuinrakennusten tulihormit on nuohottava joka vuosi.

  2. 2.

    Sauna
    Sauna on saunomista ja peseytymistä varten, ei tavaran varastointiin tai pyykin kuivaamiseen. Varmista saunaa lämmittäessä, ettei vaikkapa jälkikasvu tai lemmikki ole vienyt kiukaalle mitään sopimatonta. Huolehdi myös löylyjen jälkeen, että sähkösauna menee pois päältä ja puukiukaan liekki hiipuu.

  3. 3.

    Tuhka
    Kerää tuhka palamattomaan, kannelliseen astiaan vasta, kun tuhka on täysin jäähtynyt. Säilytä tulipesien tuhka-astiaa riittävän etäällä rakennuksesta ja huolehdi tuhkan hävitys turvallisesti.

  4. 4.

    Puusäilytys
    Pidä polttopuut vähintään 8 metrin päässä rakennuksista. Pinoa myös polttopuut ilmavasti ja tukevalle alustalle ja peitä puut sadesuojalla, mutta jätä sivut avoimiksi hyvän ilmankierron takaamiseksi.

  5. 5.

    Ruoanvalmistus
    Valmista ruokaa valvotusti ja huoneistosta poistuttaessa varmista, että liesi on pois päältä. Huolehdi, ettei lieden läheisyydessä ole palavaa materiaalia.

  6. 6.

    Liesituuletin
    Liesituulettimen suodattimeen kertyvä rasva ja lika voivat aiheuttaa tulipalovaaran. Puhdista rasvasuodatin vähintään kolmen kuukauden välein.

  7. 7.

    Kynttilät
    Polta kynttilöitä valvotusti ja palamattomalla alustalla. Huolehdi palamattomasta alustasta myös terassilla. Lasisia kynttilälyhtyjä tai maljakoita ei kannata jättää terassille kuumentumaan.

  8. 8.

    Tupakointi
    Sammutettu savuke on laitettava palamattomaan, kannelliseen astiaan. Avotiloissa, joissa säilytetään herkästi syttyviä aineita tai materiaaleja, ei saa tupakoida eikä tehdä tulta. Sängyssä tai sohvalla ei saa tupakoida.

  9. 9.

    Kodinkoneet
    Puhdista pyykinpesukone sekä kuivausrumpu ja putsaa pölyistä kodinkoneet, kuten jääkaappi sekä pakastin, ylä- ja alapuolelta säännöllisesti. Kodinkoneisiin kertynyt pöly ja nukka kuumentuessaan lisäävät tulipaloriskiä merkittävästi. Käytä muun muassa astianpesukonetta, pyykinpesukonetta ja kuivausrumpua vain kotona ollessasi.

  10. 10.

    Kodin sähköt
    Vikaantuneet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokoneet, kylmälaitteet, pesukoneet ja laturit, voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Jos jotain vikoja ilmenee, pistorasia tai laite tulee ottaa pois käytöstä ja tutkituttaa vika ammattilaisella mahdollisimman pian vian havaitsemisen jälkeen.

Vinkki! Kotivakuutusta ottaessasi tarkista kotisi todellinen pinta-ala ja vakuuta se kokonaan irtaimistoineen.

Asutko kerrostalossa? Lue täältä, miten kerrostaloasujana ennakoit paloriskejä!