Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
19.4.2024

Pitääkö olla kotona, kun pesukone tai kuivausrumpu on käynnissä?

Jos jätät pesukoneen tai kuivausrummun päälle kotiin valvomatta, teet sen omalla vastuullasi. Vakuutusyhtiöillä on omat suojeluohjeensa, joissa annetaan ohjeet vahinkojen välttämiseen ja minimoimiseen.

Äiti ja lapsi laittavat pehmolelupyykkiä kuivumaan

Esimerkiksi Turvan suojeluohjeissa sanotaan, että pesukoneen ja kuivausrummun toimintaa on valvottava, niiden virta katkaistava ja pesukoneen vesihana suljettava käytön jälkeen. Jos et siis ole kotona, kun kone on päällä, rikot suojeluohjeita. Jos käy ikävästi ja sattuu esimerkiksi vesivahinko tai tulipalo, vakuutusyhtiö voi alentaa korvattavasta summasta suojeluvähennyksen.

Jos nukahdat joskus lyhyille päiväunille kesken pesu- tai kuivausohjelman, ei hätää, sitä sattuu kaikille. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa laittaa konetta pyörimään illalla, kun on käymässä yöunille. Silloin vahingolla – esimerkiksi tulipalolla tai vesivahingolla – on monta tuntia aikaa edetä huomaamatta.

Muista sulkea laitteiden hanat käytön jälkeen

Eniten pesukoneisiin liittyviä vahinkoja aiheuttavat rikkoutuneet poistoletkut ja muut äkilliset vuotovahingot. Auki jäänyt vesihana puolestaan voi saada aikaan sen, että vahinko on laajempi kuin normaalisti. Vesihana on usein näkyvällä paikalla putkien yhteydessä, ja josta sen saa käännettyä auki tai kiinni. Jos hana on jäänyt auki, ja samalla pesukoneen magneettiventtiili jostain syystä pettää, vedenpaine täyttää ensin koneen vedellä, ja lopulta vesi vuotaa myös lattialle. Kun palaat viikonlopun jälkeen kotiin, koko asunto saattaa lainehtia.

Joskus tulipalo saa alkunsa viallisesta pesukoneesta. Kannattaa siis pestä pyykit vasta, kun on aikaa olla kotona. Näin pystyt reagoimaan vikoihin heti: esimerkiksi tekemään alkusammutuksen ja soittamaan palokunnan paikalle.

Kuivausrumpuun kertyvä nukka ja pöly aiheuttavat tulipalovaaran

Niin ikään kuivausrumpuun voi tulla tekninen vika ja sen kuluvat osat voivat rikkoutua. Täynnä oleva nukkasihti tai laitteeseen kertynyt pöly voivat aiheuttaa koneen ylikuumenemisen ja tulipaloriskin. Kuten pesukoneen käyttö, myös pyykin kuivaaminen kuivausrummussa on syytä ajoittaa niin, että on itse kotosalla. Tulipalon syttyessä on kriittistä päästä nopeasti tekemään alkusammutusta ja soittamaan hätänumeroon. Kuivausrummun poikkeavan voimakas ääni voi viitata esimerkiksi laitteen tärinään ja vaatia kuivausohjelman pysäyttämisen ja asennuksen tarkistamisen, ettei laite pääse putoamaan.

Kuivausrummun oikea asennus on erityisen merkityksellistä, jos se on sijoitettu pesukoneen päälle. Väärin asennettu kuivausrumpu saattaa pudota käynnissä olevan pesukoneen päältä rikkoen esimerkiksi kylpyhuoneen laattalattioita. Yhteensopimattomia laitteita ei tule asentaa päällekkäin. Jos kuivausrumpu on asennettu lattialle, sen alle on hyvä asentaa tärinänvaimennuskumit, jotka estävät laitetta liikkumasta ja vahingoittamasta lattiaa. Asennusvirheistä johtuvat vahingot eivät kuulu vakuutuksen korvauspiiriin. Laitekohtaiset asennusohjeet tulevat kuivausrummun mukana.

Jos kuivausrummussa havaitsee vikatilan, ensin on hyvä sulkea laitteen virrat ja vesihana, jonka jälkeen tarkistaa laitteen ohjekirjasta vikatilan syy ja katsoa, onko vikatila korjattavissa itse esimerkiksi puhdistamalla täyttynyt nukkasihti. Mikäli vikatilaa ei saa itse korjattua, tulee takuuajan puitteissa olla yhteydessä myyjäliikkeeseen ja takuuajan umpeutumisen jälkeen voi tehdä laitteen rikkoutumisesta vahinkoilmoituksen.