Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
7.6.2024

Oikeanlainen pesukoneen asennus ja puhdistus tuovat turvaa

Pesukone haisee – auttaako pesukoneen puhdistus? Mitä teen, jos pesukone tärisee ja liikkuu lingotessa? Entä kestääkö pesukone kenkien ja mattojen pesun? Asiantuntijamme vastaa näihin kolmeen montaa pyykinpesijää askarruttavaan kysymykseen!

Nainen puhdistaa kuivausrumpua.

Miksi pesukone haisee tunkkaiselta?

Kun vaatteita pestään matalissa 30–40 asteen lämpötiloissa, pesukoneeseen kertyy likaa, esimerkiksi ihorasvaa ja vartalovoiteita, mikä saattaa aiheuttaa koneeseen tunkkaisen hajun.

Kone pysyy puhtaana ja raikkaan tuoksuisena, kun peset korkeita lämpötiloja kestäviä, puuvillaisia pyyhkeitä ja lakanoita silloin tällöin 90 asteen ohjelmalla.

Kuumapesun voi tehdä myös tyhjällä koneella. Voit tehostaa puhdistusta sitruunahapolla, joka irrottaa samalla kalkkisaostumia, mutta pyöräytä pesuohjelma silloin ilman pyykkiä.

Tarkista myös, onko pesukoneesi nukkasihti täynnä ja puhdista se. Nukkasihti on tavallisesti pesukoneen etuosassa alhaalla. Kaikissa malleissa sitä ei ole. Pesun jälkeen jätä koneen luukku ja pesuainelokero raolleen, jotta ne kuivuvat. Puhdista silloin tällöin täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus.

Pesukone tärisee ja liikkuu lingotessa. Missä vika?

Yleensä tärinä johtuu osittain siitä, että pesukone on asennettu vähän vinoon. Tarkista vatupassilla tai vaikka älypuhelimeen ladattavalla vatupassisovelluksella, onko pesukone vaakatasossa. Jos pesukone on kallellaan, säädä se suoraan säätöjalkojen avulla.

Eikö koneen suoristaminen poista tärinää? Tämä voi johtua siitä, että edullisten pesukoneiden jouset ovat usein sitä luokkaa, että pesukone tärisee aina jonkin verran. Kokeile laittaa jalkojen alle kumitassut tai osta pesukoneen alle kumimatto. Ne pehmentävät tärinästä johtuvaa ääntä. Kumitassuja ja -mattoja myydään kodinkoneliikkeissä, rautakaupoissa ja tavarataloissa.

Kestääkö pesukone kenkien ja mattojen pesun?

Useimmat matot ovat liian painavia pesukoneessa pestäviksi. Pienikin räsymatto imee paljon vettä ja muuttuu kastuessaan painavaksi. Jos maton paino ylittää koneen painorajoituksen, kone saattaa mennä rikki. Kevyen wc-maton, joka imee vain vähän vettä, voi useimmiten pyöräyttää pesukoneessa. Tarkista vielä maton pesuohje.

Usein kangastennarit voi pestä yksistään pesukoneessa matalassa lämpötilassa. Pesukoneesta ei tarvitse olla huolissaan – tennareiden kumipohjat eivät vahingoita teräsrumpua. Jos haluat vaimentaa kenkien kolinaa rummussa, laita ne vaikkapa vanhan pyyhkeen sisään. Myös reput voi huoletta pyöräyttää koneessa. Sulje vetoketjut ja solmi narut, jotta ne eivät tartu mihinkään ja riko reppua.

Lue myös: Korvaako vakuutus pesukoneen hajoamisen