Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
24.10.2022

Joko nostit veneen talviteloille?

Kun veneilykausi lähenee loppuaan, on vene syytä nostaa talviteloille ennen pakkasia. Samalla sille on hyvä tehdä perusteellinen syyshuolto, joka suojaa venettä talvelta ja varkailta. Katso vinkit veneilykauden päättämiseen.

Veneitä laiturissa järven rannalla.

Aloita huolto vedessä

Veneen tyhjennys sekä moottorin huolto käy helpoiten, kun vene on vielä laiturissa. Etenkin suurikokoisten tavaroiden siirtäminen on laiturissa helpompaa kuin pukin päällä olevasta veneestä telakka-alueella.

Älä säilö veneessä tavaroita talven yli, sillä kosteus tekee helposti tuhojaan sisätiloissa. Vie pois homehtumiselle altis irtain sekä kaikki patjat ja tekstiilit. Puhdista vene sisältä huolellisesti ja poista lika- ja rasvatahrat. Pese ja kuivaa myös veneen pilssi. Huolehdi, että veneen lokeroihin ei jää talveksi ruokatarvikkeita. Irrota kuomut sekä puomipeitteet ja vie ne varastoon talveksi. Mikäli veneessä on hytti tai huonosti ilmastoituja tiloja kannattaa sinne jättää yksi tai jopa useampi kosteudenkerääjä.

Tyhjennä veneen makeavesijärjestelmä huolellisesti ja tarkista, ettei vesitankkeihin, lämminvesivaraajaan, letkuihin tai pumppuihin jää talveksi vettä. Jäätyessään vesi rikkoo helposti putkia ja pumppuja, joten tyhjentämisen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Turvaa moottori

Moottorin huoltokohteet tulee valita aina moottorityyppikohtaisesti ja ne on hyvä suorittaa valmistajan ohjeistuksen mukaan. Näin vältytään jopa tuhansien eurojen remonteilta.

On tärkeää vaihtaa moottoriöljy kesäkauden päätteeksi. Käytä moottoria vaihdon jälkeen, jotta tuore öljykerros pääsee kiertämään moottorissa. Vaihda öljynvaihdon yhteydessä öljynsuodatin aina uuteen.

Ennen veneen nostoa muista tankata polttoainetankki mahdollisimman täyteen. Näin varmistut, ettei polttoainetankkiin muodostu talven aikana kondenssivettä, joka voi aiheuttaa moottorin käyntihäiriöitä. Tankkauksen yhteydessä tankkiin on hyvä lisätä polttoaineen säilöntäainetta, joka lisää polttoaineen varastointikestävyyttä.

Veneettä nostaessa muista nämä

Ennen veneen nostoa huolehdi, että telakointipukki on oikeassa asennossa. Tarkista, että alusta on tukeva ja että pukki on asemoitu siten, että vene asettuu pukille perä hivenen keulaa alemmaksi. Näin varmistetaan se, että pressun alle tuiskuava lumi valuu sulaessaan vuotoaukoista pois.

Veneen pohja kannattaa pestä heti noston jälkeen, sillä levä ja merirokko irtoavat helpoiten märkänä. Harja ja painepesuri ovat hyviä apuvälineitä veneen pesussa, kunhan muistat, ettet pese puuveneen pohjaa liian voimakkaalla paineella. Pese myös veneen kansi ja poista puiden lehdet sekä muut irtoroskat.

Suojaa vene lumelta ja pitkäkyntisiltä

Kun vene on nostettu teloille, on vuorossa viimeinen vaihe eli peittely. Varmista, että veneen päälle asetettava pressu ja pressuteline ovat tarpeeksi vahvat, jotta ne kestävät myrskyn ja lumen kuorman. Jotta lumi ei kertyisi kinoksiksi pressun päälle, asettele suojapeite siten, että siihen tulee mahdollisimman jyrkkäharjainen katto.

Jos suojaat veneen pressulla talven ajaksi, varmista riittävä ilmanvaihto. Tarkista myös, että veneen sisällä on kaikki luukut auki ja ilma pääsee kiertämään tilassa mahdollisimman hyvin. Näin home ei pääse valtaamaan venettä talven aikana.

Veneen telakointi kannattaa tehdä huolella, varsinkin jos vene on säilytyksessä pitkän matkan päässä eikä sitä pääse tarkistamaan talven aikana. Säilytystelineiden tulee olla tukevat ja niiden kuuluu kestää muutakin kuin veneen oma paino. Etenkin kovissa myrskyissä veneeseen saattaa kohdistua erisuuntaisia voimia ja veneen pitää silti pysyä telineillä.

Lopuksi muista suojata vene varkailta. Jos veneessäsi on arvokkaita varusteita, vie ne parempaan suojaan. Jos irrotat perämoottorin, säilytä sitä lukitussa tilassa. Jos moottori jää paikalleen, se kannattaa lukita veneen peräpeiliin tai kiinnittää läpipulttaamalla.

Venevakuutuksesta turvaa myös talveksi

Turvan laajan tason venevakuutukset korvaavat veneen telakoinnin ja kuljetuksen aikana sattuneita vahinkoja sekä talvisäilytyksen aikana myrskystä aiheutuneita vahinkoja. Kaikki Turvan venevakuutukset turvaavat veneesi palon, varkauden, murron tai ilkivallan varalta ympäri vuoden.

Tiesithän, että Turvan laajan tason venevakuutukset ovat kausihinnoiteltuja tuotteita eli niissä on valmiiksi huomioitu talviaika. Vakuutus kannattaa siis pitää voimassa läpi vuoden, koska talviajan (1.11. – 30.4.) osuus koko vuoden vakuutusmaksusta on vain 20 %. Tutustu tarkemmin Turvan venevakuutuksiin täällä .

Lähde: Suomen Meripelastusseura, Suomen Purjehdus ja Veneily ry