Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
28.5.2023

Reissaava ope on Turvassa

Annika Palmujoki on opettaja, joka on saanut matkaajan luonteen jo perimässään, ja kiertänyt maailmaa innokkaasti viimeiset kymmenen vuotta.Tutustu matkavakuutukseen

Nainen on menossa uimaan hiekkarannalla auringonpaisteessa.

Matkustus kuuluu lomaan

Sain kotoa jo opin, että loma ei tunnu lomalta, jollei sen aluksi lähde pois kotinurkista ja ota sillä tavalla kunnolla etäisyyttä työasioihin. Kun aloin opiskella, kuulin usein sanottavan, että minulla oli varmaan kolme syytä hakeutua alalleni: kuuluisat kesä-, heinä- ja elokuu.

Valmistuttuani ja työelämään siirryttyäni todella ymmärsin, mitä se tarkoitti juuri minulle: minulla on aikaa kiertää maailmaa ja toteuttaa etäisyyden ottamista joskus vähän pidemmänkin aikaa.

Aikaisemmin minun oli aina päästävä kunnolla kauas, mutta ehkä iän ja myös koronan vuoksi löysin kotimaanmatkailun ja aloin oivaltaa, kuinka mainio matkailumaa Suomikin on. Mutta suuntautuvat lomamatkamme lähelle tai kauas, liiton matkavakuutus tulee avuksi, jos jotain sattuu itsellemme tai mukana matkustaville lapsille tai lapsenlapsille.

Liiton matkavakuutus turvaa

Minä ja miljoona muuta suomalaista on vakuutettu lomamatkoilla oman ammattiliiton puolesta. Liiton matkavakuutus on mainio olla olemassa silloin, kun jotain odottamatonta tapahtuu. Ei mikään vakuutus tietenkään tapaturmia tai äkillistä sairastumista estä, mutta jos jotain tapahtuu, tuntuu minusta ainakin hyvältä ajatus siitä, että uskallan mennä hoitoon pelkäämättä sen hintaa.

Olen itse muutaman kerran joutunut hakemaan korvauksia, jotka ovat olleet hintaluokaltaan muutamaa satasta. Näissä tapauksissa olen saanut ruoasta niin pahoja oireita, että olen joutunut lääkärihoitoon joko matkalla tai paluun jälkeen Suomessa.

Viimeisin tapaus, jossa jäsenvakuutus minua auttoi, oli mittaluokaltaan paljon suurempi. Sairastuin kaukana kotoa koronaan ja jouduin karanteeniin kotiinpaluuta edeltävänä päivänä. Ulkomailla apua tarvitsevaa auttaa SOS International, Turvan ja joidenkin muiden suomalaisten vakuutusyhtiöiden yhteinen matkahätäpalvelu.

SOS:n kautta sain ohjeita, miten toimia: minne mennä lääkäriin, miten hoitaa karanteeniajalle majoitus ja uusi paluulento kotiin. Palvelu oli asiantuntevaa ja myös ystävällistä.

Sairaana koin voivani keskittyä paranemiseen enkä käytännön asioista hermoilemiseen. Osan syntyneistä kuluista maksoin ensin itse, osan maksoi SOS International suoraan. Itse käyttämäni rahat sain takaisin viikossa vahinkoilmoituksen tekemisestä.

Tarkista oma vakuutusturvasi

Kuulun niihin, jotka eivät aina ihan tarkkaan lue kaikkia ehtoja vaan allekirjoittavat monenlaiset paperit korkeintaan lyhyen silmäilyn jälkeen. Vakuutusehtojen lukeminen kuitenkin kannattaa.

Vaikka liiton matkavakuutus on varsin kattava, siinäkin on joitain rajoituksia, joiden ulkopuolelle jää yleisiäkin harrastuksia, esimerkiksi laitesukellus. Itse olen jälkeenpäin vasta huomannut, että vaikkapa liitovarjoilu ja kuumailmapallolennot ovat vakuutuksen ulkopuolella.

Onneksi mitään ei ole sattunut! Milloin siis maailmaa haluaa tarkastella lintuna tai kalana tai harrastukset voidaan kategorisoida extremeksi, on lisävakuutukselle luultavasti tarvetta, mutta muuten jäsenvakuutus on mainio perusturva, joka kattaa esimerkiksi sairauskulut ilman ylärajaa ja omavastuuta.

Vuorotteluvapaalla tai muulla pidemmällä vapaalla maailmalle halajava saattaa joutua myös ostamaan jatkomatkavakuutuksen, koska jäsenvakuutus on voimassa korkeintaan 45 päivää kestävillä matkoilla. Olen näin joskus tehnyt, ja se sujuu helposti asiakaspalvelussa.

Matkalle lähtiessä ei tunnu hyvältä ajatella "mitä jos" -ajatuksia, mutta jos kuitenkin jotain sattuu, on tärkeää olla turvassa.

Teksti: Annika Palmujoki