Hymyllä ja hyvällä käytöksellä voi välttää vahinkoja matkalla
Matkailijoita varoitetaan monenlaisista vaaroista lähtien vähäisemmistä vatsataudeista ja näpistyksistä aina vakavampiin tapaturmiin ja rikoksiin. Ihan kaikkeen ei itse voi vaikuttaa, eikä ihan kaikkea vakuuttaa. Maailmanmatkaaja Tanja Harjuniemi kertoo näkemyksiään siitä, miten omalla käytöksellä ja toiminnalla voi välttää monta matkavahinkoa.
Mitä tulee ottaa huomioon matkaa suunnitellessa?
Ennen kuin edes suunnittelee matkaa, kannattaa tarkistaa omat asenteet: oletko valmis kunnioittamaan paikallisia ihmisiä ja heidän kulttuuriaan ja ympäristöään. Vaikka matkan motiivina olisikin vain päästä lämpöön ja rannalle, matkan mukana tulee kuitenkin koko liuta asioita, jotka ovat eri tavalla kuin koti-Suomessa. Eritoten uskontoon liittyvien tapojen ja sääntöjen kanssa pitää olla hienovarainen.
Pakatessa hyvä muistisääntö on sama kuin sijoittamisessa: sijoita vain sen verran, minkä olet valmis häviämään. Ota siis mukaan vain sellaista, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla vaatimattomuus todellakin kaunistaa, sillä kalliisiin koruihin ja kelloihin pukeutuminen, ja rehvakas käytös houkuttelevat hyväksikäyttäjiä ja varkaita.
Oikeassa oleminen ei aina kannata, varsinkaan liikenteessä
Liikenteessä kannattaa muistaa sanonta, että ”ulkomaalainen on aina väärässä”. Siksi liikennesääntöjä kannattaa noudattaa kirjaimellisesti ja antaa paikallisille, ja ainakin isommille kulkuneuvolle tietä, vaikka itse olisikin oikeassa. Liikenteessä pitää muutenkin olla tilannetajua ja joustavuutta.
Joskus saattaa käydä niin, että sitä vain löytää itsensä väärästä seurasta tai paikasta. Ympärillä olevat ihmiset tuntuvat vihamielisiltä tai uhkaavilta. Silloin on parempi poistua paikalta rauhallisesti ja ystävällisesti. Tällaisia tilanteita varten voi kaverin kanssa sopia turvasanan, jota käytetään, kun pitää vaihtaa puheenaihetta tai poistua paikalta.
Joissain maissa kannattaa välttää puhumasta liian kovaan ääneen nimeltä esimerkiksi vallanpitäjistä ja kuninkaallisista. Heille voi antaa vaikka suomalaiset peitenimet. Ja sanomattakin on selvää, että kännissä ei kannata toikkaroida, eikä öykkäröidä. Se on varmin tapa joutua vaikeuksiin.
Matkaoppaat-ohjelmasta tuttu tilanne: hotellissa mikään ei ole niin kuin pitäisi tai on luvattu. Silloin kannattaa listata pielessä olevat asiat, laittaa ne tärkeysjärjestykseen ja hoitaa yksi asia kerrallaan. Vaikka muut olisivatkin mokanneet, niin hoida asiasi ystävällisesti, mutta toki vaativasti.
Ystävällisyys tuo itselle hyvän mielen ja saa hymyn myös vastapuolen huulille, ja takaa varmimmin onnistuneen matkan.
Teksti: Stoorisoppi/Tanja Harjuniemi. Kirjoittaja on maailmanmatkaaja, joka on matkustanut 98:ssa itsenäisessä valtiossa.