Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
21.2.2023

Ambulanssilento voi maksaa jopa satoja tuhansia euroja

Maailmalla sairaanhoidon kustannukset ja saatavuus vaihtelevat paljon, ja nopeakin lääkärikäynti voi aiheuttaa suuren loven matkakassaan ilman voimassa olevaa matkustajavakuutusta. Vakavissa matkasairastumisissa ainoa vaihtoehto kotiin palaamiseksi saattaa olla ambulanssilento, jonka kustannukset voivat kohota jopa satoihin tuhansiin euroihin.

Henkilö seisoo vuorella kädet ilmassa.

Korvaus vakavissa matkasairauksissa

Turvan yhteistyökumppani SOS International järjestää vuosittain noin 500 ulkomailla vakavasti sairastuneen pohjoismaalaisen matkustajan ambulanssilennätyksen. Vakavamman loukkaantumisen tai sairastumisen vuoksi potilas voidaan joutua lennättämään paarikuljetuksella tai ambulanssilennolla takaisin kotimaahansa. Monesti lennolle vaaditaan myös sairaanhoitohenkilökuntaa tai saattaja, jonka kustannukset matkustajavakuutus niin ikään kattaa.

– Kahden henkilön ambulanssilennätys Euroopasta Suomeen voi maksaa 25 000–35 000 euroa. Taas esimerkiksi Aasiasta vastaavanlainen ambulanssilennätys voi maksaa jopa 70 000 euroa. Hinta voi nousta jopa 200 000 euroon, jos ambulanssilento järjestetään esimerkiksi Nepalin vuoristosta Suomeen, kertoo Pia Jantunen SOS Internationalista.

Ambulanssilennot eivät ole kovinkaan yleisiä verrattuna muihin reissussa sattuneisiin matkavahinkoihin. Jos ambulanssilennätys kuitenkin vaaditaan lääketieteellisin perustein, kuuluu potilaan kotiinkuljetus matkustajavakuutuksesta korvattaviin vahinkoihin.

– Korona-aika nostatti ambulanssilentojen hintoja valtavasti, kun lentoja ei ollut normaaliin tapaan saatavilla. Kevään korona-kriisin aikana sairastunut matkustaja lennätettiin ambulanssilennolla Thaimaasta takaisin kotimaahansa Ruotsiin. Tuon kuljetuksen kustannukset nousivat kaikkinensa noin 190 000 euroon, Jantunen jatkaa.

Ennen matkaa todettu sairaus

Jos jo ennen matkaa alkanut sairaus tai vamma pahenee matkan aikana odottamattomasti, matkustajavakuutuksesta korvataan ensiapuluontoisen hoidon aiheuttamia kustannuksia enintään 10 päivän ajalta matkakohteessa. Ensiapuluontoista hoitoa ei kuitenkaan korvata sellaisissa tilanteissa, jos sairauden tutkimukset ovat olleet matkalle lähtiessä kesken.

Matkalle lähtiessä kannattaa tarkistaa, onko peruslääkitystä tarpeeksi koko matkan ajaksi – tai hieman yli tarpeen. Matkalla voi sattua jotakin yllättävää, minkä vuoksi reissu voi venähtää suunniteltua pidemmäksi. Tämän vuoksi lääkkeitä on hyvä varata matkalle mukaan hieman yli tarpeiden. Lääkkeet kannattaa kuljettaa mukana käsimatkatavaroissa ja resepti on hyvä pitää kädenulottuvissa. Skannaa resepti myös omaan sähköpostiin ennen reissuun lähtöä, niin sähköinen kopio on tallessa matkan ajan.

Jos jo entuudestaan todettu sairaus vaatii sairaalahoitoa ja sen vuoksi kotiinpaluu viivästyy, voi SOS Internationalista pyytää apua esimerkiksi majoituksen ja lentojen järjestelyissä. Samoin, jos esimerkiksi lähiomainen sairastuu vakavasti Suomessa, voi SOS järjestää aiemman kotiinpaluun nopeastikin.

Lievemmät matkasairaudet

Onneksi useimmiten lomamatkoilta palataan kotiin terveinä ja tyytyväisinä. Matkakohteen bakteerikanta ja olosuhteet voivat kuitenkin olla hyvin erilaiset Suomen oloihin verrattuna, jolloin paikallisen lääkärin apua voi tarvita sairastumisen taltuttamiseksi. Erilaiset matkaflunssat ja vatsataudit ovatkin yleisimpiä vaivoja, joiden takia hakeudutaan lääkäriin.

Ota yhteys heti SOS:iin, jos sairastut matkalla

Jos sairastut matkalla, ota yhteyttä SOS-matkahätäpalveluun +358 1019 5111 . Hätäpalvelu auttaa erityisesti vakavissa sairaus- tai tapaturmatapauksissa tai jos kaipaat apua hoidon saamiseksi. SOS matkahätäpalvelu palvelee suomen kielellä 24 h vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä.