Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
2.7.2023

Saako vuokra-asuntoa remontoida?

Ensimmäinen oma koti, ja valkoisille seinille olisi kiva saada vähän väriä. Saanko maalata asunnon seinät? Voinko asentaa ovisilmän ilman lupaa?

Kaksi nuorta poikaa maalaavat kaapin ovea.

Luvat kuntoon

Oletko muuttamassa uuteen kotiin, joka vaatii remonttia? Isoveli osaisi maalata seinät, serkku uusia keittiön, mutta saako asuntoa remontoida omin luvin?

Vastaus on varsin yksiselitteinen. Vuokralainen ei voi tehdä mitään muutos- tai korjaustöitä asuntoon ilman vuokranantajan lupaa, ei edes kevyttä seinien maalausta. Ja jos haluaisit tehdä vaativampaa remonttia, esimerkiksi uusia kylpyhuoneen kirkkaanvihreät kaakelit, täytyy siitä ilmoittaa myös taloyhtiölle hyvissä ajoin, mielellään kuukautta ennen.

Kuka maksaa remontin?

Vuokranantajalla ei ole mitään velvoitetta maksaa vuokralaisen sisustusremontteja. Jos remontti liittyy asunnon toimimiseen (esimerkiksi wc-istuin on rikki), vuokranantaja tai taloyhtiö huolehtii kustannuksista. Aina kannattaa kuitenkin kysyä vuokranantajan halukkuutta osallistua remonttikustannuksiin. Usein vuokranantaja maksaa tarvikkeet, mutta ei työtä. Pintaremontti parantaa asunnon arvoa ja saa vuokralaisenkin luultavasti viihtymään asunnossa pidempään. Kotivakuutus on hyvä olla, se voi korvata myös remontoidessa sattuvia vahinkoja.

Mitä remontteja omassa asunnossa saa tehdä?

Jos asut vaikkapa vanhempiesi omistamassa asunnossa vuokralla tai omassa asunnossa, nyrkkisääntönä on, että lähes kaikista remonteista tai muutoksista pitää ilmoittaa taloyhtiölle.

Maalaus- ja tapetointitöitä saa tehdä ilman ilmoitusta, ja lattian voi hioa. Valaisimet saa asentaa itse, mutta kiinteisiin sähköjohtoihin ei saa koskea. Jos haluat asentaa ulko-oveen turvalukon tai ovisilmän, siitä pitää ilmoittaa taloyhtiölle.

Kun suunnittelet asuntoon remonttia, ole aina yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään, joka tuntee säännöt. Remontti kannattaa aina teettää alan ammattilaisella. Älä siis ota sähkömieheksi alaa vasta opiskelevaa kaveriasi tai serkun poikaa.

Muista myös taloyhtiön järjestyssäännöt. Remontti kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan päiväaikaan (taloyhtiöissä on yleensä hiljaisuus klo 7–22). On myös kohteliasta ilmoittaa seinänaapureille remontista aiheutuvasta häiriöstä.

Ilmoita näistä remonteista aina taloyhtiölle!

Muista aina pyytää vuokranantajalta lupa pieneenkin remonttiin. Tässä listattuna yleisempiä remontteja, joista pitää ilmoittaa taloyhtiölle.

  • Parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle

  • Wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen

  • Hanan tai wc-istuimen vaihto tai muut veden katkaisemista vaativat työt

  • Kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen

  • LVI-järjestelmään liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen (esim. ilmalämpöpumpun asentaminen, liesikuvun tai lämminvesivaraajan vaihto)

  • Muutokset kantaviin väliseiniin (varmista taloyhtiöltä tai isännöitsijältä, onko seinä kantava)

  • Muutokset ulko-oveen (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)

  • Kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja (varmista taloyhtiöltä tai isännöitsijältä).

Laaja kotivakuutus on erinomainen turva opiskelija-asunnon irtaimistolle, koska sen hinta on nuorille tavallista edullisempi! Tutustu Turvan kotivakuutuksiin tästä .

Lähteet: Vuokralaiset ry, kiinteistöliitto.fi ja isännöitsijäliitto.fi