Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
22.4.2024

Parhaan kotivakuutuksen valinta – vinkit vertailuun

Jokaisen kodinomistajan yksi tärkeimmistä asioista on vakuuttaa kotinsa kattavasti. Mutta minkä tasoinen kotivakuutus kannattaisi valita? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.

Mies lakaisee terassia omakotitalon edustalla.

Mitä pitää tietää kotivakuutusta ottaessa?

‒ Tunne kohde! Tärkeintä on ymmärtää, mitä on vakuuttamassa. Ajatellaan vaikkapa uudenpuoleista tai hyvässä kunnossa olevaa vanhempaa omakotitaloa. Kaikki on toistaiseksi kunnossa ja toimii. Usein tällaiset kohteet halutaan vakuuttaa mahdollisimman laajasti, turvaten turvallinen asuminen vuosikausiksi eteenpäin, kertoo Hämäläinen.

Varsinkin vanhojen omakotitalojen kohdalla on oleellista tietää kodin todellinen pinta-ala, koska se on vahinkotilanteessa tärkeässä roolissa. On myös hyvä miettiä vakuutuksen laajuus omien tarpeiden mukaan.

‒ Esimerkiksi laajassa kotivakuutuksessa korvataan niin sanotut rikkoutumisvahingot, kuten raskaan esineen tippumisen aiheuttama jälki lattiassa. Jos taas kohde on vanha, eikä lattian jälki haittaa, riittää usein perustasonkin vakuutus. Näitä on hyvä miettiä etukäteen ennen kuin vahinkoja mahdollisesti sattuu, hän jatkaa.

Onko vakuutusyhtiöillä kovin erilaisia kotivakuutuksia? Miten niitä voi vertailla?

Usein vakuutusyhtiöillä on tarjolla eri tasoisia kotivakuutuksia. Aivan kuten Turvassakin valittavana on Suppea, Perus ja Laaja kotivakuutus. Se, mitä näihin sisältyy ja millaisin ehdoin, saattaa vaihdella yhtiöittäin.

‒ On hyvä selvittää, onko jokaisella yhtiöllä esimerkiksi perustason vakuutuksessa mukana vuototurva. Vesivahingot ovat nimittäin yleisimpiä kotien vahinkoja, muistuttaa Hämäläinen.

Miten voin saada vakuutusmaksuja alemmaksi?

Erilaiset perusparannukset voivat auttaa. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Myös omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa.

‒ Jos vuotuinen vakuutusmaksu tuntuu kovalta, voi omavastuuosuutta nostaa, jolloin vahingon tapahtuessa omavastuu on suurempi, mutta vuosittainen vakuutusmaksu pienempi, neuvoo Hämäläinen.

Toisaalta kannattaa nimenomaan jo vakuutusta ottaessa miettiä, tarvitseeko kohde vakuuttaa vaikkapa juuri vesivahinkojen varalta, jos kyseessä on mökki, jonne ei tule juoksevaa vettä. Turhasta ei kannata maksaa.

Mistä arvosta rakennus vakuutetaan?

‒ Rakennusten osalta Turva tarjoaa täysarvon, mikä tarkoittaa sitä, ettei talon arvoa tarvitse joka vuosi päivittää vakuutusyhtiöön erikseen. Arvo määritellään vasta silloin, jos vahinko tapahtuu. Tällöin on tärkeää, että pinta-ala on ilmoitettu oikein, kertoo Hämäläinen.

Jos omakotitalosta on vakuutettu 100 neliötä todellisen 200 neliön sijaan, saattaa korvaus tulla ilmoitetun 100 neliön mukaan. Vahinkotilanteissa on aina hyväksi se, että kotia on pidetty kunnossa ja peruskorjattu tarpeen tullen. Korjausvelkaa tulisi välttää, se vaikuttaa kodin arvoon.

Kaksi henkilöä kantaa tavaroita ulos autosta.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailee vakuutuksia keskenään?

Kolme tärkeää huomioitavaa asiaa ovat ainakin vuotoikävähennys putkistoissa, rajoitusehdot sekä suojeluohjeet.

‒ Vesivahinkotapauksissa vakuutusyhtiöiden välillä on eroavaisuuksia ikävähennyksissä. Vuotoikävähennys perustuu vuotaneen putkiston tai laitteen ikään, ja näissä korvausprosenteissa voi olla eroja, neuvoo Hämäläinen.

Turvassa on euromääräinen yläraja vuotoikävähennykselle. Esimerkiksi jos putket ovat 25 vuotta vanhoja, ikävähennys on 20 %, mutta enintään 3 500 euroa. Joillain yhtiöillä eurorajaa ei ole, jolloin ikävähennys voi suurissa vahingoissa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

‒ Vertaile myös rajoitusehtoja, sillä kaikkea ei automaattisesti korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi asennus-, valmistus- tai suunnitteluvirheet. Vakuutusyhtiöt toimittavat myös suojeluohjeet ja niitä tulee noudattaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vahinkoja, kuten putkien jäätymistä, Hämäläinen muistuttaa ja kehottaa kaikkia lukemaan vakuutusehdot tarkkaan.

Kun vahinko sattuu, vakuutusyhtiö on tukena

Oikein vakuutettu koti irtaimistoineen tuo mielenrauhaa arkeen. Jos kodin hyvästä huolenpidosta huolimatta jotain sattuu, vakuutusyhtiö on tilanteessa tukenasi. Turvassa voit valita kotivakuutuksen laajuuden tarpeidesi mukaan. Tutustu Turvan kotivakuutuksiin!