Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
5.3.2023

Pakkaset aiheuttavat jäätymis­vahinkoja ja lisäävät tulipalo­riskiä

Kovat pakkaset aiheuttavat punaisten poskien lisäksi vesiputkien jäätymisvahinkoja, rakenteiden kylmentymistä ja muita haasteita. Väärän toiminnan takia kodissa voi syttyä jopa tulipalo. Omilla teoilla voit huomattavasti vähentää vahinko- ja paloriskiä. Välttyäksesi vaaratilanteilta tutustu vakuutusehtojen suojeluohjeisiin, joissa on toimintaohjeita vahinkojen estämiseksi.Tutustu kotivakuutuksiin

Pieni puinen rakennelma tulessa

Vesiputket ja koti lämpimäksi - turvallisesti

Kylmät talvikelit voivat aiheuttaa ikävän yllätyksen esimerkiksi, kun vedentulo lakkaa jäätyneiden putkien takia. Kodin vesiputkien jäätymistä on syytä omatoimisesti yrittää ehkäistä, kunhan tietää, mitä tekee. Tärkeintä on huolehtia riittävän korkeasta ja tasaisesta lämpötilasta kaikissa niissä tiloissa, joissa vesiputkia on. Muista ennaltaehkäisevistä toimista voi lukea esimerkiksi Motivan verkkosivuilta.

Jos vesiputket kaikesta huolimatta jäätyvät, on oleellista ennaltaehkäistä mahdollinen vesivahinko. Vesiputki saattaa jäätyessään rikkoutua, ja kun jää putkien sisällä lopulta sulaa, alkaa rikkoutuneesta kohdasta vuotaa vettä. Sulje kiinteistön päävesihana heti, kun havaitset putkien jäätymisen ja vasta sen jälkeen aloita putkien hallittu sulattaminen.

Omin päin putkia ei pitäisi alkaa sulattamaan, vaan apuun kannattaa kutsua LVI-alan ammattilainen, koska sulattamiseen liittyy tulipaloriski. Putkien sulattaminen esimerkiksi avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella voi vaurioittaa putkia ja aiheuttaa tulipalon, kun lämpö johtuu talon rakenteisiin.

Aloita takan ja uunin lämmittäminen hitaasti

Tulipalo voi syttyä myös liian kovasta tulisijojen lämmittämisestä. Jos kylmillään ollutta tulisijaa lämmitetään kovilla pakkasilla liian voimakkaasti tai liian pitkään, voivat tulisija tai hormit rikkoutua ja aiheuttaa tulipalon. Takan tai uunin lämmittäminen pitää aloittaa hitaasti ja laittaa pesään vain vähän puuta kerrallaan. Kun tulisija lämpenee, puuta voidaan lisätä vähitellen.

Lue tulisijan käyttöohjeet huolellisesti ennen lämmittämistä erityisohjeiden varalta. Myös liian pitkä lämmittäminen voi rikkoa tulisijan, joten lämmittämisen välissä tulisijan on hyvä antaa jäähtyä. Tulisijoja ja hormeja tulee aina pitää silmällä lämmityksen aikana ja huolehtia säännöllisestä nuohouksesta.

Älä käytä sähkölämmittimiä tai saunaa pyykin kuivatukseen

Kylmeneviin asuntoihin haetaan usein apua myös lisälämmittimistä. Lämmittimien kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Laitteen käyttöohjeita ja suojaetäisyyksiä on ehdottomasti noudatettava. Sähköpatterien ja lämmittimien päällä ei saa kuivata mitään, eikä lähelle kannata muutenkaan jättää materiaaleja, jotka voivat syttyä helposti palamaan.

Kirpsakka talvikeli houkuttelee lämmittämään saunaa, jossa piilee myös yksi tulipalojen syttymissyy. Tulipaloja ovat sytyttäneet esimerkiksi saunaan kuivumaan jätetyt pyykit, jotka kiuas on sytyttänyt palamaan. Kiukaan päällä tai läheisyydessä ei saa kuivattaa mitään. Puulämmitteisissä saunoissa huolehdi myös hormien ja piipun nuohouksesta ja tarkistamisesta aika ajoin.

Yllättikö pakkasen voima kaikesta huolimatta, ja kävi vahinko? Ilmoita siitä näppärästi verkossa.