Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
21.7.2024

Muuttajan muistilista

Muuttoilmoitus, muuttoauto ja -laatikot, sähkösopimus, vesisopimus, internetyhteys... Muuton yhteydessä on paljon muistettavaa. Entäpä kotivakuutus, saunavuoro ja parkkipaikka? Tiesitkö, että joissain työehtosopimuksissa on sovittu, että muuttopäiväksi voi saada palkallisen vapaapäivän? Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun muuttaa omaan kotiin?

Kaksi nuorta poikaa syö pitsaa lattialla muuttolaatikoiden keskellä

Monta muistettavaa asiaa

Vanhat sopimukset täytyy purkaa ja uudet on tehtävä tilalle. Vanhan asunnon vuokrasopimus täytyy purkaa kirjallisesti vuokranantajan kanssa. Muuttoautoyrityksille kiireistä aikaa ovat viikonloput ja kuunvaihteet. Tilaa siis muuttoauto riittävän ajoissa. Kavereita ja sukulaisia kannattaa pyytä auttamaan muuttokuorman siirtämisessä. Palkitse muuttoapulaiset vaikkapa maistuvilla pullakahveilla!

Tiesithän, että kotivakuutus on voimassa muuttokuljetuksen aikana sekä molemmissa asunnoissa enintään 2 kuukauden ajan! Korvaamme siis esimerkiksi, jos vaikkapa televisio putoaa ja rikkoontuu muuttokuormaa kantaessa.

Paljon sovittavaa ja ilmoitettavaa

Kun muutat ensikertaa pois vanhempien luota, on sinun hankittava oma kotivakuutus. Vanhempiesi kodin kotivakuutus ei kata sinun omaa asuntoasi tai irtaimistoa. Nuoret saavat Turvan kotivakuutuksen tavallista edullisemmin. Lue lisää kotivakuutuksesta täällä.

Onko sinulla jo kotivakuutus, mutta muutat toiseen asuntoon? Muista silloin päivittää olemassa oleva kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseesi. Jos sinulla on kotivakuutus Turvassa, tarvitsemme sinulta uuden asuntosi tiedot kotivakuutuksen muutosta varten. Sinun ei tarvitse irtisanoa nykyistä kotivakuutustasi, vaan siirrämme sen uuteen asuntoosi ilmoituksesi perusteella. Voit ilmoittaa meille tiedot uudesta asunnostasi kotivakuutusta varten verkkopalvelussa.

Internetyhteyden siirto on tärkeää tehdä ajoissa. Ilman nettiyhteyttä on vaikea pärjätä opiskelumaailmassa, varsinkaan juuri tuoreessa kodissa, kun ilmoituksia täytyy tehdä netissä.

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestövirastoon viikon kuluessa muutosta, aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Sieltä uudet osoitetietosi välitetään automaattisesti muun muassa Turvaan, viranomaisille, Kelaan, verohallintoon ja puolustusvoimille.

Työnantajalle on hyvä ilmoittaa muuttopäivästä, sillä monissa työehtosopimuksissa yksi muuttoon käytetty vapaapäivä on sallittu. Joissain sopimuksissa muuttovapaa on sovittu palkallisena. Töihin ja kouluun täytyy myös ilmoittaa uusi osoite.

Muuttoilmoitus ja kotivakuutuksen siirtäminen uuteen kotiin

Kun muutat uuteen kotiin, on tärkeää muistaa siirtää kotivakuutus uuteen osoitteeseen. Näillä ohjeilla hoidat kotivakuutuksen siirron helposti:

  1. 1.

    Tarkista vakuutuksesi kattavuus – onhan vakuutus voimassa muuton ajan?

    Turvan kotivakuutus turvaa irtaimistosi muuttokuljetuksen aikana sekä molemmissa asunnoissa enintään kahden kuukauden ajan, kun muutto on vakinaisesta asunnosta toiseen.

  2. 2.

    Ilmoita Turvalle uuden asuntosi tiedot

    Tämä onnistuu helposti verkkopalvelun kautta.

  3. 3.

    Päivitä vakuutustasi tarpeen mukaan

    Varmista, että vakuutuksesi kattaa kaikki uuden kotisi tarpeet, kuten irtaimiston ja tontilla olevat rakennukset, jos muutat omakotitaloon.

  4. 4.

    Harkitse laajennuksia

    Muutto on hyvä hetki tarkistaa, onko vakuutusturvasi riittävä. Voit tarvittaessa laajentaa sitä.

  5. 5.

    Tee muuttoilmoitus

    Muista tehdä virallinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon, jotta uusi osoitteesi päivittyy väestötietoviraston ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään ja Postille.

Omakotitalossa enemmän hommaa kuin kerrostalokämpässä

Omakotitaloon muuttavan täytyy hoitaa enemmän asioita kuin kerrostalon asukkaan. Jätehuoltosopimus täytyy uusia, veden saanti täytyy varmistaa paikallisen vesilaitoksen kanssa ja huolehtia lämmitysjärjestelmän toimivuus tarkistamalla esimerkiksi lämmitysöljyn tarve. Omakotitalossa asuvan tulee vakuuttaa irtaimiston lisäksi myös tontilla olevat rakennukset.

Kerrostalossa kannattaa puolestaan tarkistaa onko asukkailla mahdollisuutta saunavuoroihin. Jos saunavuoroja on mahdollista saada, voi omaa vuoroa alkaa jonottamaan heti, kun sopimus uudesta asuintalosta on allekirjoitettu. Myös autopaikkaa voi kysellä isännöitsijältä. Joskus parkkipaikkaa voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Kun muutto on jo tehty, täytyy muistaa palauttaa muuttolaatikot ja muut lainatavarat. Laatikoiden päälle on hyvä laittaa muuton ajaksi lappu, mihin mikäkin laatikko menee. Muutoin vintille tarkoitetut tavarat saattavat päätyä olohuoneeseen ja roudausurakka kaksinkertaistuu. Vanha asunto tulee siistiä sellaiseen kuntoon, että sen voi luovuttaa uudelle omistajalle. Sitten vain siivoamaan ja järjestelemään uutta kotia!

Muista ainakin nämä:

  • muuttoauto ja -laatikot

  • muuttoapu

  • sähkösopimus viikkoa ennen muuttoa

  • internetyhteys (jos se ei kuulu vuokrasopimukseen)

  • kotivakuutus

  • muuttoilmoitus

  • hae pysäköintipaikkaa (jos tarvetta)