Haaveissa vauhdikas harrastus - vinkit moottoripyöräilyn aloittamiseen
Moni haaveilee kesäisistä teistä ja moottoripyörällä ajamisen tuomasta vapauden tunteesta. Kokeneet motoristit avaavat kautensa jo ensimmäisten kevään merkkien saapuessa. Mikäli olet kuitenkin vasta aikeissa aloittaa moottoripyöräharrastuksen, valmistautuminen ja vaihtoehtojen kartoitus on hyvä aloittaa hyvissä ajoin.
Ammattiliiton jäsen!
Tiesithän, että ammattiliiton jäsenenä saat kaskovakuutuksista jatkuvan 10 % liittoalennuksen. Saat alennuksen myös silloin, jos puolisosi on ammattiliiton jäsen.
Ensimmäinen askel moottoripyörän hankintaan
Ennen moottoripyörän ostamista on hyvä tutustua moniin asioihin – yksi tärkeimmistä on moottoripyöräkortin hankinta. Useat autokoulut tarjoavat moottoripyöräkursseja ympäri vuoden, mutta paras aika aloittaa on alkuvuodesta. Kursseille kannattaa ilmoittautua ajoissa, jos mielii aloittaa harrastuksen heti keväällä, koska ajo-oikeuden saamiseen menee keskimäärin 1-2 kuukautta.
Suoritettava ajo-oikeuden luokka määrittää sen, minkä tehoista moottoripyörää saa ajaa. A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörällä, A2-luokan kortilla saa ajaa keskikokoisia moottoripyöriä ja A-luokan oikeudella saa ajaa myös kaikkein suurimpia moottoripyöriä.
Tuliterä vai käytetty?
Moottoripyörää valittaessa yksi suurimmista päätöksistä on valinta uuden ja käytetyn moottoripyörän väliltä. Käytetyn moottoripyörän hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Ostaja on aina vastuussa kaupan kohteen kunnon tarkistamisesta, mutta virhevastuutakuu suojaa ostajaa liikkeessä tehdyissä kaupoissa. Yksityisten henkilöiden välisissä moottoripyöräkaupoissa kuluttajansuojaa ei ole. Kokemattoman motoristin kannattaakin kysellä neuvoja kokeneemmilta ja pyytää ystävä mukaan ostoksille.
Moottoripyörän hankinnassa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen pyörää tullaan käyttämään. Onko sillä tarkoitus ajaa pitkiä matkoja vai lyhyitä reissuja? Ollaanko paljon maantiellä, kaupungissa vai maastossa? Tuleeko matkustajia usein mukaan? Erilaiset pyörätyypit eroavat toisistaan paljon, ja valinta kannattaakin tehdä omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.
Moottoripyörälle on hyvä tehdä perusteellinen kuntokartoitus ennen ostopäätöstä. Mikäli itsellä ei ole riittävää teknistä asiantuntemusta kuntotarkastuksen tekoon, voi pyörän toimittaa tutkittavaksi asiantuntevaan moottoripyöräkorjaamoon. Pyörän ulkoisen kunnon lisäksi kannattaa vilkaista myös huoltokirjaa ja rekisteröintitodistusta. Onko lähiaikoina tulossa isoja remontteja, ja onko pyörää huollettu huoltokirjan mukaisesti? Jos huoltokirja puuttuu kokonaan, on syytä miettiä, onko pyörästä pidetty huolta.
Pyörä ostettu ja kortti taskussa – mitä nyt?
Muista vakuuttaa moottoripyöräsi! Kaikilla liikenteessä käytettävillä moottoriajoneuvoilla on oltava
Katso myös
Moottoripyörävakuutuslaskuri
Moottoripyörälle tarvitset lakisääteisen liikennevakuutuksen, ja askovakuutuksella turvaat omalle moottoripyörälle sattuneita vahinkoja.
Moottoripyörävakuutus
Moottoripyörälle tarvitset pakollisen liikennevakuutuksen ja pyöräsi vahinkojen varalle kaskovakuutuksen.
Millainen kaskovakuutus moottoripyörälle?
Lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi moottoripyörälle kannattaa hankkia kaskovakuutus oman pyörän vahinkojen varalle.