Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
1.4.2021

Mitä kasko ja liikennevakuutus korvaa?

Kun liikenteessä sattuu vahinko, käännytään vakuutusyhtiön puoleen. Korvauksia voi hakea tapauksesta riippuen liikennevakuutuksesta ja kaskovakuutuksesta. Lue, mitä vahinkoja korvataan liikennevakuutuksesta ja mitä vahinkoja kaskovakuutuksesta.

Nainen ja mies astumassa harmaan henkilöauton kyytiin.

Mitä liikennevakuutus korvaa?

Liikennevakuutus on Suomessa lakisääteinen. Kaikilla liikennekäytössä olevilla ajoneuvoilla, kuten autoilla, moottoripyörillä ja mopoilla, on oltava liikennevakuutus, jotta niillä saa lähteä liikenteeseen. Kun liikenteessä sattuu vahinko, liikennevakuutuksesta korvataan vahinkoon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Lisäksi korvataan vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa matkustaneiden henkilövahinkoja.

Jos esimerkiksi aiheutat liikenteessä kolarin, sinun liikennevakuutuksestasi korvataan kolarin toisen osapuolen auton korjauskustannuksia ja muita omaisuusvahinkoja, kuten rikki menneet silmälasit. Lisäksi liikennevakuutuksestasi korvataan sekä sinun että toisen osapuolen autoissa matkustaneiden henkilövahinkoja, esimerkiksi sairaanhoitokustannuksia.

Jos sinun katsotaan olevan syyllinen vahinkoon, liikennevakuutus ei korvaa sinun ajoneuvosi korjauskustannuksia. Niitä voidaan korvata omasta vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli kaskosta.

Voit lukea lisää liikennevakuutuksesta täällä.

Mitä kaskovakuutus korvaa?

Vapaaehtoinen kaskovakuutus kannattaa ottaa antamaan turvaa oman ajoneuvon vahinkojen varalta. Kaskovakuutuksia on saatavilla erilaajuisina, kun taas liikennevakuutuksen sisältö on sama kaikissa vakuutusyhtiöissä. Koska kaskovakuutuksia on hyvin erilaisia, kannattaa vakuutusta ostaessaan tarkistaa huolella, että vakuutus kattaa ne vahingot, joihin haluat varautua.

Tutustu Turvan erilaisiin kaskovakuutuksiin ja valitse autollesi sopivin.

Suppeimmat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti vahinkoja, jotka ovat tulleet hirvikolareista, ilkivallasta, paloista tai varkauksista. Laajemmat vakuutukset korvaavat muun muassa kolarivahinkoja ja luonnonilmiöistä ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja. Sijaisautovakuutuksen ansiosta saat vuokra-auton oman autosi tilalle korjauksen ajaksi.

Turvan kattavin kaskovakuutus on Liittokasko, joka on suunnattu yksinoikeudella ammattiliittojen jäsenille. Liittokaskossa on laaja sijaisautoetu. Sen ansiosta matkasi ei katkea, vaikka auto jättäisi sinut tien päälle.

Turvan Peruskasko korvaa kolaroinnista syntyviä vahinkoja, kun ajoneuvo esimerkiksi suistuu tieltä tai kolaroi toisen ajoneuvon kanssa. Peruskaskosta korvataan myös luonnonilmiön aiheuttamia vahinkoja, esimerkiksi jos tuuli kaataa puun pysäköidyn autosi päälle.

Kaskovakuutuksissa on myös omavastuu. Se tarkoittaa osuutta vahingosta, joka jää vahingon kärsineen itsensä maksettavaksi. Vahingosta maksetun korvauksen määrästä vähennetään aina omavastuu, joka on merkitty vakuutuskirjaasi.

Kannattaako kaskovakuutus ottaa?

Kaskovakuutus kannattaa ottaa, vaikka olisit kuinka hyvä kuljettaja tahansa. Ajoneuvollesi voi nimittäin sattua vahinkoja, vaikka et edes käyttäisi autoa. Se voi esimerkiksi joutua ilkivallan kohteeksi, se voi palaa tai se voidaan varastaa.

Jos sinulla on pelkkä liikennevakuutus, se ei korvaa oman auton vaurioita tai auton varusteita. Maksat vahingon sattuessa korjauksen kokonaan itse.