Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
4.3.2024

Sataa, sataa, ropisee – nastoja ja kiviä

Kevät on ovella, ja sen tunnistaa tutusta äänestä: tuulilasi ropisee!

Mies ja lapsi menossa autoon sateisella säällä.

Auton tuulilaseille sattuu eniten vahinkoja juuri kevättalvella, kun tiet sulavat ja liikenteessä ollaan edelleen nastarenkailla. Ajoteillä on talven jäljiltä usein myös hiekkaa ja soraa, joka helposti lentää edellä ajavan auton renkaista.

Jos vahinko sattuu, se voi tulla kalliiksi. Tuulilasin vaihto maksaa keskimäärin 600 euroa, mutta tuulilasien tekniikan kehittyessä myös uusittavien tuulilasien hintalappu kasvaa. Moderneja teknisiä apuvälineitä tuulilaseissa ovat esimerkiksi kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS), tuulilasin lämmitys ja lämmönheijastuskyky. Korkeasti varustellun tuulilasin vaihdattaminen saattaa maksaa jopa pari tuhatta euroa. Lasiturvat ovatkin nykyään suosittu lisä kaskovakuutuksissa turvaamaan tuulilasivahinkoja.

Paikkakorjaus kannattaa aina

Lasin paikkakorjaaminen maksaa noin 50–60 euroa per iskemä. Useimmat iskemät ovat korjattavissa heti, kunhan on ajoissa liikkeellä. Kaskovakuutusten lasiturvat korvaavat lasin korjauksen ilman omavastuuta, joten iskemä kannattaa ehdottomasti korjata heti vaurion tapahduttua.

”Iskemillä on tuulilasissa tapana laajeta ajan kanssa ja lasivaurion korjaaminen ei välttämättä ole enää mahdollista myöhemmin, vaan myöhemmin voi olla tarpeen uusia jo koko tuulilasi. Kosteus, lika ja aika ovat iskemän pahimmat viholliset. Vaikka kaskossa olisikin lasivakuutus, jää asiakkaalle yleensä vaihtotilanteessa aina omavastuu maksettavaksi. Siksikin paikkakorjaus kannattaa tehdä aina heti, jos osuma tulee”, Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Sanna Luotio muistuttaa.

Voiko lasivahinkoja ehkäistä itse?

Useimmiten tuulilasiin lentää kivi tai nasta ohitustilanteessa tai moottoritielle liityttäessä. Autoilija voi itse kuitenkin välttää iskuja pitämällä riittävää etäisyyttä edellä ajavaan: turvaväli pienentää riskiä saada osuma tuulilasiin. Tämä on hyvä periaate myös muuhun liikenneturvallisuuteen.

Mikäli osuma lasiin kuitenkin tulee, ensiapuna kannattaa kiinnittää iskemäkohtaan teippi, jotta vauriokohtaan ei pääse likaa. Tämän jälkeen kannattaa suunnistaa mahdollisimman pian paikkakorjauttamaan lasi. Näin saattaa helposti välttää suuremmat ja kalliimmat vauriot.