Eläin liikenteessä – ennakoi, väistä ja varoita
Yllättävä kohtaaminen eläimen kanssa liikenteessä aiheuttaa lievimmilläänkin sydämentykytyksiä. Koostimme ohjeet eläintörmäysten riskien ennakointiin, eläinten väistämiseen ja törmäystilanteeseen.
Ennakoi eläinvaara, huomioi riskipaikat ja -ajat
Hirvimerkit on syytä ottaa tosissaan. Hirvien, peurojen, porojen ja kauriiden liikkuminen on todetusti aktiivista hirvivaara-alueilla. Suurin riski on kohdissa, joissa hirviaita joko alkaa tai päättyy. Hämäräeläimille tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen on erityisen aktiivista aikaa. Tuolloin autoilijan kannattaa erityisesti tarkkailla myös tienvieriä, pitää turvaväliä ja hidastaa nopeutta.
Hirvieläinten liikkuminen vilkastuu syksyllä elo–lokakuussa, kun ne pariutuvat ja siirtyvät talvilaitumille. Syksyllä käynnistyvä hirvenmetsästyskin saattaa aiheuttaa levottomuutta, ja aina eläimen nähdessään kannattaa varautua siihen, että yhden perässä voi tulla muitakin yksilöitä tai jahdin villitsemä metsästyskoira. Keväällä taas itsenäistyvät vasat voivat toikkaroida kokemattomuuttaan auton eteen.
Vuodenajat vaikuttavat myös pienempiin eläimiin, kuten jäniksiin ja kanalintuihin. Edelliset kisailevat keväisin, kun taas metsot ja muut isot linnut voivat viipyillä teillä ihan vain napsimassa hiekkaa ruuansulatuksensa tueksi.
Väistä eläimiä lisävaaroja karttaen
Parhaimmillaan ennakointi auttaa välttämään äkilliset jarrutukset tai väistöliikkeet. Ihannetilanteessa kuljettaja ehtii katsoa sekä eteen että taakse ja jarruttaa turvallisesti ilman peräänajon vaaraa.
Useasti tilanteet ovat niin nopeita, ettei kaikkea ehdi havainnoida tai ottaa huomioon. Kohtaamistilanteessa hirvet ja peurat on hyvä väistää niiden takapuolelta, sillä yleensä ne jatkavat sitkeästi eteenpäin.
Vältä vastaantulevien kaistalle väistämistä, ellei kaista ole varmasti vapaa – nokkakolari voi olla kohtalokkaampi kuin törmäys hirveen. Äkilliset jarrutukset ja nopeat väistöt voivat myös johtaa vaarallisiin ojaan- tai peräänajoihin.
Pienten eläinten, kuten jänisten, kohdalla äkkinäinen väistöliike voi vain aiheuttaa turhia riskejä – harkinta ja taustapeilin tarkkailu ovatkin tarpeen ennen pienempien eläinten väistämistä. Niin surkealta kuin se voi tuntua, joskus on viisaampaa jarruttaa vain varoen ja toivoa, että eläin ehtii livahtaa alta pois.
Kun törmäät eläimeen
Aina törmäystä ei voi estää. Törmäyksen tapahduttua siirrä ajoneuvo turvallisesti tien sivuun, aseta varoituskolmio ja varoita valoilla muita tielläliikkujia. Huolehdi ensisijaisesti ihmisten turvallisuudesta ja estä lisävahingot. Eläinkolarissa autoilijan velvollisuutena on tarkistaa, ettei eläin jää kitumaan. Loukkaantuneesta tai riista-aitojen väliin jääneestä koirasta ja sitä suuremmasta eläimestä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.
Kaskovakuutuksen eläintörmäys- tai hirviturva kattaa eläintörmäykset ilman bonusmenetystä, ja apua hinaukseen tai jatkotoimiin voi pyytää Turvan
Vinkkejä autoilijalle eläinvahinkojen ennaltaehkäisyyn:
Huomioi hirvivaaramerkit ja tarkkaile tien lisäksi ylimääräistä liikettä pientareilla.
Pidä turvaväliä edellä ajavaan, jotta sinulla on tilaa reagoida.
Vähennä nopeutta aamun ja illan hämärässä.
Käytä kaukovaloja aina, kun mahdollista.
Varmista tuulilasin ja valojen kunto parhaan näkyvyyden takaamiseksi.