Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
14.3.2024

Terassin rakentaminen - näillä vinkeillä onnistut terassin suunnittelussa ja toteutuksessa

Terassit lisäävät viihtyvyyttä, antavat lisätilaa, parantavat asumismukavuutta ja lisäävät kiinteistön arvoa, olipa sitten kyseessä mökin, omakotitalon tai rivitalon terassi. Terassin rakentamiseen kannattaa valmistautua huolellisesti miettimällä omia toiveitaan terassille ja omalle kukkarolle sopivaa budjettia. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat.

Luvat ja ilmoitukset

Varmista, että sinulla on tarvittavat luvat ja ilmoitukset kunnossa ennen kuin aloitat rakentamisen. Taloyhtiössä tarvitset aina taloyhtiön hallituksen luvan terassin rakentamiselle. Mökkien ja omakotitalon osalta kannattaa tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnasta.

Käyttötarkoitus ja koko

Pohdi terassin kokoa ja toiveitasi terassin käytölle. Onko toiveissasi rakentaa paikka grillailuun ja seurusteluun vai auringossa loikoiluun? Kuinka paljon eri toiminnallisuudet, kuten ruoanvalmistus tai pöytäryhmä, vievät tilaa ja miten paljon terassille tulisi jäädä kokonaan vapaata oleskelutilaa? Terassin koko vaikuttaa myös kotivakuutukseen sisältymiseen. Mitä isompi ja arvokkaampi terassi on, sen todennäköisempää, että se pitää huomioida vakuutuksessa erikseen.

Suunnittelu

Terassin sijainnilla ja tyylillä on iso merkitys sen käytännöllisyyteen ja ulkonäköön. Pohdi, haluatko terassin kiinni rakennukseen vai erillisenä piha-alueelle, sekä onko kyseessä avoin vai katettu terassi. Huomioi auringon suunta ja maaperän ominaisuudet. Routiva maa vaatii enemmän perustustöitä kuin kallion päälle rakentaminen. Mahdolliset maaston korkeuserot, näköesteet, kaiteet ja rappuset on myös hyvä huomioida rakennusbudjetissa.

Turvallisuus

Huolehdi terassin turvallisuudesta. Putoamisen ja harhaan astumisen estämiseksi terassilla tarvitaan kaiteita, erityisesti jos putoamiskorkeus ylittää puoli metriä. Paloturvallisuuden varmistamiseksi grillauspaikkaa ei tule sijoittaa rakennuksen seinän tai muiden palavien materiaalien läheisyyteen. On myös tärkeää huomioida suojaetäisyydet grillin yläpuolella oleviin rakenteisiin tai puiden oksiin. Rasvapalo tai odottamaton tuulenpuuska voivat aiheuttaa nopeasti tulipalon. Palamaton alusta grillin alla suojaa terassia niin rasvaroiskeilta kuin tulipalolta. Huomioi paikka myös sammutusvälineille, jotta ne ovat tarvittaessa helposti saatavilla ja muista, ettet jätä tulta koskaan valvomatta.

Materiaalit

Terassin materiaalit on hyvä valita huolella huomioiden niiden kestävyys ja käytössä oleva budjetti. Terassin runko tehdään yleensä kestopuusta. Pintamateriaalin käyttö vaihtelee mieltymysten mukaan. Vaihtoehtoja on useita ja niihin kannattaa käydä tutustumassa alan liikkeissä. On myös hyvä tiedostaa, että eri materiaalit voivat vaatia erilaisia rakenteita terassille. Esimerkiksi komposiitti vaatii tiheämmän koolausvälin kuin puu.

Rakentaminen

Rakenna terassi suunnitelman mukaisesti. Palkkaa tarvittaessa ammattilainen auttamaan tai tekemään työ puolestasi.

Vakuutukset

On tärkeää keskustella oman vakuutusyhtiön kanssa ja varmistaa, että sinulla on asianmukainen vakuutusturva terassin rakentamisen aikana ja sen jälkeen. Terassi tarvitsee oman vakuutuksensa tai se pitää huomioida vakuutettavan rakennuksen pinta-alassa, jos se kokonsa, arvonsa tai rakennustapansa vuoksi ei automaattisesti sisälly kodin vakuutukseen. Jokaisen tilanteen vakuutustarpeet voivat vaihdella, joten yhteydenotto vakuutusyhtiöön on hyödyllistä. Me Turvassa hoidamme vakuutusasiasi ammattitaidolla ja mutkattomasti juuri sinun tarpeesi huomioiden myös terassirakentamiseen liittyvissä asioissa.

Muista vakuuttaa itsesi, perheesi ja mahdollinen talkooväki. Jos palkkaat työntekijän, sinun tulee ottaa hänelle työn ajaksi myös lakisääteinen tapaturmavakuutus ja eläkevakuutus. Teettäessäsi työn urakoitsijalla on yritys hoitanut vakuuttamisen.

Älä unohda tärkeintä: nauti uudesta terassista!

Kun terassi on valmis, pysähdy nauttimaan valmiista lopputuloksesta. Anna sen olla paikka, jossa jaat iloa perheesi ja ystäviesi kanssa rentoutuen, nauttien ja muistoja keräten.