Talvi voi vahingoittaa omaisuutta – näin vältät ikävät haverit
Kaikki kodin irtaimisto ei kestä talven nopeita lämpötilanvaihteluita. Kunnon pakkassää altistaa paitsi vesiputkia, myös sisälle ja ulos kuljetettavia tavaroita kuten lastenvaunuja. Omaisuusvahinkoja on onneksi helppo välttää, kun tiedostaa perusasiat nesteiden lämpölaajenemisesta ja lämmönkierrosta.
Lastenvaunut ja elektroniikka on syytä säilyttää lämpimässä
Nopeat lämpötilanvaihtelut aiheuttavat lämpölaajenemista. Tämä voi vahingoittaa irtaimistoa, muistuttaa Turvan korvausasiantuntija Ville Jokinen.
Kylmissä ulkovarastoissa on kätevä säilyttää monenlaisia harrastusvälineitä, autonrenkaita tai puutarhakalusteita. Jos tavaroita käytetään sekä sisällä että ulkona, on kuitenkin hyvä muistaa nopean lämpötilanvaihtelun merkitys. Esimerkiksi lastenvaunujen muoviosien hajoaminen on yleistä. Myös silmälasien rikkoutumisesta tulee pakkassäällä korvaushakemuksia.
– Kovalla pakkasella lämpötilaero sisä- ja ulkotilan välillä voi olla hetkellisesti jopa 50–60 astetta, Jokinen korostaa.
– Lastenvaunuja olisi parasta säilyttää lämpimässä tai puolilämpimässä tilassa. Silmälasien kohdalla on hyvä välttää tilannetta, jossa tulee ulkoa pakkasesta silmälasit päässä ja menee avaamaan esimerkiksi uunin luukun.
Kaikki elektroniikkaa sisältävä irtaimisto, kuten puhelimet ja tietokoneet, on aina syytä säilyttää sisätiloissa. Laitteiden unohtaminen autoon pakkassäällä voi helposti tulla kalliiksi.
Huomioi varastojen ja ullakoiden lämmönkierto
Puolilämpimissä tiloissa, kuten varastoissa tai ullakoissa, on tärkeää muistaa lämmönkierron merkitys.
– Tilan keskellä oleva lämpöpatteri ei auta, jos tila on täynnä tavaraa ja lämpö ei pääse kiertämään. Tilan nurkat ja katonrajat saattavat jäätyä ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa putkien jäätymisen, Jokinen varoittaa.
– Yleinen valvonta on kirjattu vakuutusehtoihin. Jos tilassa siis aiheutuu pakkasvahinkoja riittämättömän lämmityksen vuoksi, korvaus saatetaan joutua maksamaan alennettuna.
Vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa vesivahingon
Lämpölaajeneminen saa eniten hallaa aikaan talojen vesiputkissa. Vesi laajenee sekä pakastuessaan että sulaessaan, mikä voi hajottaa putket ja aiheuttaa mittavan vesivahingon.
Putkien jäätymisen ehkäisemiseen auttaa perustuntemus omien kiinteistöjen talotekniikasta.
– Modernissa talotekniikassa putket on lähtökohtaisesti aina eristetty ja peruslämmöstä huolehdittu asianmukaisesti, joten putkien jäätymisen vaaraa ei ole, kertaa Ville Jokinen, taustaltaan rakennusinsinööri.
Moderniin tekniikkaan liittyy myös riskinsä. Erityisen tarkkana on oltava hyvin varustelluissa kesähuviloissa, joissa on käytössä samat vesikalusteet ja talotekniikka kuin vakiasunnoissa. Tällaisten kiinteistöjen määrä on Jokisen mukaan kasvanut viime vuosina selvästi.
Käy tarkistamassa kesämökin vesiputkien tilanne
Jos kiinteistö on tyhjillään eikä peruslämpöä pidetä päällä, käyttövesiputket ja vesijärjestelmä on varminta tyhjentää talviajaksi. Tämä on ammattiputkimiehen hommaa.
– Vaikka kiinteistössä olisi lämmitys päällä, seuranta on silti tarpeen. Eli toisin sanoen paikan päällä on välillä hyvä käydä tarkistamassa tilanne, Jokinen ohjeistaa.
– Moderneissa huviloissa voi olla käytössä lämmityksen etäseuranta. Sähkökatkot ja häiriötilanteet ovat kuitenkin mahdollisia talvisaikaan. Niiden jälkeen voi olla tarpeen käydä paikan päällä varmistamassa, että lämmitys kytkeytyy uudestaan päälle.
Autotallin automaattiovet omaisuusvahingon syynä
Muista talven omaisuusvahingoista Ville Jokinen nostaa esille kaksi esimerkkiä: autotallien automaattiovet sekä autoon unohtuneet juomapullot.
Viime aikoina yleistyneiden automaattiovien tekniikka voi pettää lämpövaihtelun seurauksen ja ovet voivat aueta itsessään.
– Jos vahinkoa ei havaitse, ovi voi jäädä osittain tai kokonaan auki. Tästä taas voi aiheutua putkien jäätymistä tai irtaimiston vahinkoja, Jokinen kertaa.
Autoon unohtuvat juomapullot puolestaan käyttäytyvät kovalla pakkasella samoin kuin vesiputket: neste laajenee ja pullo hajoaa. Auton takapenkille talvella unohtuneet lasipullot voivat siksi aiheuttaa ikävää vahinkoa.
Kotivakuutus korvaa omaisuuden äkilliset rikkoontumiset
– On kuitenkin hyvä muistaa, että vakuutus korvaa äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia rikkoontumisia. Suoranaiset jäätymisvahingot, joihin olisi omalla huolellisella toiminnalla voinut varautua, on rajattu kotivakuutusehdoissa suoraan korvauspiirin ulkopuolelle. Pakkasen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy omalla toiminnalla on siksi hyvin tärkeää, Jokinen summaa.
Haluatko ilmoittaa kodin vahingosta?
Katso ohjeet vahingosta ilmoittamiseen.