Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
7.5.2024

Liekit veivät Nylundien kodin – vakuutusyhtiö Turva korvasi uuden

Marita ja Jorma Nylundin leikkisästi kartanoksi kutsuma talo ostettiin pariskunnan yhteiseksi kodiksi vuonna 2007. Talo oli tuolloin melko huonokuntoinen, mutta se peruskorjattiin uuteen loistoonsa. Kaikki kuitenkin mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui.

Omakotitalo, jonka katto on tulessa ja savua nousee runsaasti.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa perustuksiaan myöten

Rakkaudella peruskorjattu koti tuhoutui tulipalossa täysin. Tapahtuma järkytti suunnattomasti sekä Nylundeja että heidän naapurustoaan.

– Ei sellaista voi kuvitellakaan etukäteen, miltä se tuntuu, Nylundit muistelevat. Palopäivä oli enteellisesti 11. helmikuuta, kansainvälisesti vietettävä 112-päivä.

– Sen jälkeen mikään vakuutuksiin liittyvä ei ole tuntunut kalliilta. Meidän asiaamme hoidettiin vakuutusyhtiössä todella hyvin ja ripeästi.

Vakuutusyhtiö tuli valittua jo vuosikymmeniä sitten suosittelujen mukaan

Marita Nylund kertoo valinneensa vakuutusyhtiön vuosikausia sitten.

– Ystäväni työskenteli vakuutusyhtiö Turvassa. Sinne oli helppo mennä. Meillä Porissa on Turvan toimisto ja siellä on helppo käydä. Saa hoitaa asiansa ihmisen kanssa.

Kun tulipalon raunioilta vielä nousi savu, Turvan vahinkotarkastaja oli jo paikalla.

– Mitään muistikuvaa ei ole siitä, kuka vakuutusyhtiöön oli yhteydessä, mutta seuraavana päivänä sieltä oltiin jo täällä, muistelee Jorma.

– Kyllä me molemmat oltiin järkytyksestä aivan sekaisin, Marita täydentää.

– Turvassa asiat hoidettiin jämptisti ja määrätietoisesti. Hommat etenivät.

Nyt Nylundit opettelevat uutta elämää upouudessa kodissa. Aika on ollut rankkaa.

– Ilman ystävällistä ja hommansa osaavaa vakuutusyhtiötä olisimme olleet vieläkin enemmän hätää kärsimässä.

Kuva Turvan asiakaspariskunnasta.

Vakuuta koti täydestä arvosta

Nylundien tapauksessa vanhasta kodista oli pidetty hyvää huolta ja se oli vakuutettu täysarvovakuutuksella. Näin tilalle oli mahdollista saada uusi vastaavanlaisen rakennus.

– Olin koonnut albumia kodin vaiheista, remonteista ja muutostöistä. Palomiehet olivat vetäneet olohuoneen kirjakaapit keskelle lattiaa, samoin lasikaapin keittiössä. Se pelasti nämä kaapit sisältöineen, myös albumit, Marita kertoo.

– Valokuvat säilyivät. Sieltä pystyimme osoittamaan, millaista meillä oli ennen tulipaloa. Kuvista näkyi, että meillä oli tammiparketti ja keittiössä täyspuiset tammiovet. Muutenkin kuvista näkyi, että paikat oli tiptop. Valokuvista oli apua, kun sovimme uusista materiaaleista. Kotia kannattaa kuvata, Marita kannustaa.

Kaikki muu tuhoutui.

– Saimme dokumentit myös nuohoojalta. Sekin on asia, mikä kannattaa muistaa hoitaa ajallaan, Jorma kehottaa.

Uuteen kotiin vuoden sisällä tulipalosta

– Meille annettiin Turvasta kaksi vaihtoehtoa. Joko otamme rahana korvaussumman tai tontille rakennetaan uusi koti.

– Olimme palon jälkeiset päivät reppureissaajina sukulaisten nurkissa. Se tuntui tämän ikäisenä kamalalta, kun koko omaisuus oli muovikassissa. Vakuutusyhtiö olisi kyllä korvannut meille hotellin, mutta heti palopäivänä tytär nappasi meidät luokseen. Hän on sairaanhoitaja ja sanoi, ettei saa rauhaa, jos olemme muualla, Marita sanoo.

Pian he päätyivät evakkoasuntoonsa, kalustettuun kerrostalohuoneistoon kaupungin keskustassa.

– Sen kuluista maksoimme 10 prosenttia itse. Emme ole kerrostaloasujia ensinkään, joten melkoinen kiire meillä oli sieltä pois. Onneksi rakennustyöt etenivät rivakasti.

Turva piti huolen, että purku- ja rakennustyö kilpailutettiin asianmukaisesti. Purkuun tarvitaan myös kaupungin lupa.

– Vanha koti oli kaksikerroksinen. Olisimme saaneet tismalleen samanlaisen. Valitsimme yksikerroksisen vaihtoehdon meille vanhuuden kodiksi, Marita kuvailee.

– Tämä on paljon pienempi kuin entinen. Tässä me nyt opettelemme elämään uuden ympärillä. Vanha koti oli meille tavattoman rakas. Täällä meidän vihkikahvitkin on juotu. Tai siis siinä vanhassa kodissa, Marita jatkaa ja liikuttuu.

Nylundit kotinsa edustalla.

Tulipalo ei unohdu koskaan

Helmikuun 11. päivän aamuna oli pakkasta 26 astetta. Jorma laittoi takkaan pienen valkean hyvissä ajoin ennen kuin lähti viemään Maritaa verikokeisiin.

– Kun tulimme sieltä, ryhdyin ruoanlaittoon ja Jorma meni vartiopaikalleen kuistille, Marita aloittaa.

– Niin, minulla oli siinä lempipaikka, Jorma naurahtaa.

Sitten alkoi tapahtua.

– Kuulin, että yläkerran palohälytin alkoi hälyttää, sitten haistoin savunhajun, Marita jatkaa.

– Minä käskin soittaa hätäkeskukseen, mutta Marita oli jo shokissa, eikä muistanut hätänumeroa.

– Mutta siskolle osasin soittaa, Marita hymähtää. Muistan huutaneeni puhelimeen, että etkö tajua, täällä on tosi kyseessä, mitä kuuluu ottaa mukaan. Sisko kehotti ottamaan tunnusluvut ja salasanat. Mutta se oli myöhäistä, sillä meidän toimistohuoneemme sijaitsi yläkerrassa ja siellä tuli oli jo syönyt kaiken.

– Sitten meidät käskettiin pihalle.

Tapahtumasta jäi pitkäksi ajaksi mietittävää. Tilannetta purettiin niin SPR:n kuin lääkärinkin kanssa.

– Kun kesämökillä palovaroitin alkoi hälyttää viime kesänä, ajattelin, että Jorma kuolee tähän paikkaan. Juoksimme hetken ympyrää, kunnes tajusimme, että se on paristohälytys.

Ennakoi tulipalon riskit

Hormit

Yleinen tulipalon aiheuttaja on hormi. Huolehdi ammattitaitoisesta nuohouksesta ajallaan. Kohteissa, joihin asennetaan kevytmetallihormi, kiinnitä erityisesti huomiota väli- ja yläpohjan läpivientikohtiin ja siihen, että asennus tehdään valmistajan ohjeiden mukaan. Asuinrakennusten tulihormit on nuohottava joka vuosi.

Ruoanvalmistus

Valmista ruokaa valvotusti ja huoneistosta poistuttaessa varmista, että liesi on pois päältä. Huolehdi, ettei lieden läheisyydessä ole palavaa materiaalia.

Kynttilät

Polta kynttilöitä valvotusti ja palamattomalla alustalla. Huolehdi palamattomasta alustasta myös terassilla.

Tuhka

Kerää tuhka palamattomaan, kannelliseen astiaan vasta, kun tuhka on täysin jäähtynyt. Säilytä tulipesien tuhka-astiaa riittävän etäällä rakennuksesta ja huolehdi tuhkan hävitys turvallisesti.

Kodin sähköt

Jos jotain vikoja ilmenee, pistorasia tai laite tulee ottaa pois käytöstä ja tutkituttaa vika ammattilaisella mahdollisimman pian vian havaitsemisen jälkeen

Vinkki! Kotivakuutusta ottaessasi tarkista kotisi todellinen pinta-ala ja vakuuta se kokonaan irtaimistoineen.

Lähde: Antti Ketoja , vahinkotarkastaja, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva