Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
23.10.2023

Lämmin vesi ja sähkölaitteet – säästä harkiten

Kun sähkön hinnat hipovat pilviä, tulee nopeasti halu kytkeä lämmitysjärjestelmiä ja sähkölaitteita pois päältä, jotta ylimääräisiä kuluja ei syntyisi. Mitä on hyvä huomioida ennen kuin tarttuu johtoihin ja kytkimiin? Kolmiosainen juttusarjamme johdattaa sinut energian säästämisen saloihin ja vaaranpaikkoihin.

Lähikuva, jossa astianpesukoneesta nostetaan puhtaita astioita pois.

Energian säästämisen piilevät riskit osa 2: vesikalusteet ja sähkölaitteet

Ennen kuin kytket lämmityksiä tai sähkölaitteita pois käytöstä, muista tarkistaa lämminvesivaraajan ja putkien tilanne sekä virtapiiriin kytketyt laitteet. Sulanut pakastin harmittaa aina, mutta vielä isompia ovat vaarat, joita voi syntyä esimerkiksi jatkojohtovirityksistä.

Lämminvesivaraajan lämpötilan laskemisessa on riski, josta kannattaa olla tietoinen. Käytössä oleva lämminvesivaraaja vaatii vähintään 55 asteen lämpötilan, koska muutoin laitteistossa voi alkaa muhia legionellabakteeri, josta voi saada varsin ikävän influenssan tyyppisen taudin.

Jos lämminvesivaraaja pääsee jäähtymään liiaksi, täytyy järjestelmään saada vähintään kahdeksi tunniksi 65 asteen lämpötila pöpöjen tappamiseksi. Vapaa-ajan asunnolla lämminvesivaraajan voi sulkea talvitauon ajaksi, kunhan ensin tyhjentää vedet pois laitteesta ja muista vesikalusteista, jolloin jäätymisriski väistyy.

Ja jottei totuus unohtuisi, ikävä tosiasia on, että minuutti lämpimässä suihkussa vastaa keskimääräisesti kolmihenkisen perheen koko päivän sähkönkulutusta. Mitä lyhyempi ja viileämpi suihku, sitä vähemmän tarvitaan energiaa veden lämmittämiseen. Siinä varsin riskitön säästövinkki, mutta niin vaikea toteuttaa!

Varo putkien jäätymistä ja kosteusvaurioita

Vesiputket tarvitsevat sulana pysyäkseen lämpöä paikoista, joita ei aina tule ajatelleeksikaan. Joskus lämpötilan lasku heijastuu vesijohtoihin. Jos putket jäätyvät säästötoimien vuoksi, voivat säästetyt eurot kadota sekunneissa, kun pihaan porhaltaa ammattilainen putkia sulattamaan. Ja joskus suurin vahinko tapahtuu, kun itse ryhtyy kokeilemaan, miten sulatus luonnistuu edullisesti kotikonstein…

Kylpyhuoneen tai wc-tilojen lattialämmitys tai pyyhekuivaimeksi kutsuttu patteri on energiasyöppö, jota kutsutaan myös mukavuuslämmitykseksi. Jos haluat tinkiä mukavuudesta ja suljet energiaa vievät laitteet, tarkista ensin esimerkiksi isännöitsijältä, että kyse ei ole tilan ainoasta lämmityksestä. Jos on, säästämisen palkkiona voikin silloin olla putkien jäätyminen tai kosteuden tiivistyminen mikrobien kera.

Suihkun jälkeen lattia luonnollisesti kuivuu nopeammin, kun lämpöä piisaa. Mikäli lämpötila laskee alle 18 asteen, voi tila jäädä jatkuvasti märäksi, jolloin on vain ajan kysymys, milloin homeenhaju ilmestyy nurkkiin.

Erityisen tärkeää on huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, vaikka sitten ovea raottamalla. Suhteellisen turvallista on pitää lämpötila päivällä normaalia alhaisempana, ja laittaa lämmitys hieman mukavammalle tasolle vaikka pariksi tunniksi kiivaimman suihkuttelun ajaksi.

Sähkölaitteet tarvitsevat valvontaa – erityisesti pesukoneet

Moni tarkastelee kriittisesti lämmityksen lisäksi muuta sähkönkulutusta, kun sähkön hinta on kivunnut joissain tapauksissa jopa moninkertaiseksi. Yöaikaan sähkö on usein edullisinta ja erilaisten ajastimien avulla sähkönkulutusta voi toki suunnata päiväajan ulkopuolelle, kun muistaa riskit.

Vuoto- ja tulipaloriski nousee, kun esimerkiksi astianpesukone, pyykinpesukone ja rumpukuivain uurastavat sillä aikaa, kun kotiväki nukkuu. Kodinkoneista juuri pesukone aiheuttaa eniten paloja, ja seuraukset voivat olla traagisia. Jos pesukoneeseen tulee vuoto, on vahinko yleensä jo tapahtunut ennen kuin kukaan havahtuu.

Mikä sitten neuvoksi? Vuotoallas ja -hälytin on hyvä ratkaisu vuotojen havaitsemiseen. Palovaroittimesta taas ei ole paljon apua tiloissa, joissa vesihöyry sekoittaa varoittimen toimintaa. Koneiden käyttöönkin löytynee sekä edullinen että turvallinen hetki, kun vaikkapa myöhäisillan leffahetken ajoittaa samaan aikaan. Tuolloin voi välillä käydä kurkkaamassa, että puhdasta tulee ja koneet toimivat niin kuin pitää.

Tarkista, että tärkeät järjestelmät saavat virtaa

Kun sitten yöhämärissä tarkkailee pesukoneiden ja rumpukuivainten toimintaa, voi pimeässä kiiluva virtavalo havahduttaa uusiin säästökohteisiin. Niin sanottu herätevalo kertoo, että tv:ssä, tietokoneessa, tulostimessa tai muussa sähkölaitteessa on virta päällä, ja laite on nopeasti otettavissa käyttöön, vaikkei sitä juuri sillä hetkellä käytettäisikään.

Ennen kuin summanmutikassa kytkee virtoja pois esimerkiksi sähköpääkeskuksesta tai jatkojohdosta, kannattaa tovi tuumailla. Oliko ekstrapakastin, lämminvesivaraaja, hälytysjärjestelmä, jätevesi- tai sadevesipumppu juuri tuon kytkimen takana? Pilaantuvatko marjat ja lihat, vaikka piti säästää?

Paloriski kasvaa, kun kuormitus lisääntyy

Paloturvallisuuden kannalta sähkö- ja jatkojohdot ovat kokonaan oma lukunsa. Joissakin televisiomalleissa virtaa ei saa kytkettyä kokonaan pois muuten kuin irrottamalla virtajohdon pistokkeesta. Ja useinhan se pistorasia on jonkin tason takana tai muuten hankalasti lattiatasolla, jolloin tekee mieli kiskaista virta sammuksiin johdosta, kun pistotulppaan ei oikein ulotu.

Kun sitä toistaa päivästä toiseen, menee rikki sekä johto että rasia. Ei onneksi kovin kallista uusittavaa, mutta kun siinä ei ollut vielä kaikki. Jos johto vaurioituu tai sähköjohdot tulevat esiin pistorasian kannen irrottua, aletaan jo puhua paloturvariskeistä, mikä on aina vakava paikka.

Jos siirtyy katkaisimella varustetun jatkojohdon käyttöön, täytyy siinäkin olla tarkkana. Yhden monipaikkaisen jatkojohdon taakse voi huomaamatta kertyä runsaasti sähkölaitteita. Paloturvariski on ilmeinen, jos jatkojohto kuormittuu liikaa tai syntyy virtapiikki, kun useampi laite käynnistyy yhdellä kertaa virtanappia painaessa. Kovalevyäkin voi tulla ikävä, vaikkei koko koti olisikaan tulen vallassa.

Jokaista säästökohdetta on siis syytä tarkastella palo- ja sähköturvallisuuden sekä putkien sulana pysymisen kannalta ennen suuria muutoksia.

Asiantuntijoina on haastateltu Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläistä ja kehityspäällikkö Katri Elomaata.

Lue lisää kodin säästökohteisiin liittyvistä riskeistä:

Turvaa elämäsi rakkain paikka

Turvan asiakkaana vakuutat kotisi ja sen irtaimiston vaivattomasti yhdellä sopimuksella. Vakuutuksesi kattavuuden voit valita kolmesta eri tasosta: laaja, perus ja suppea. Halutessasi voit laajentaa laajaa koti-irtaimistovakuutusta Laaja Plus -turvan tuomilla lisäetuuksilla. Kun kotisi on vakuutettu Turvassa, sopimukseen kuuluvat myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Lue lisää kotivakuutuksesta täällä.