Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
24.10.2023

Energiatehokkuusremontti ja polttopuut – säästä turvallisesti

Energian uusi hintalappu pistää omakotiasujan miettimään energiatehokkuutta ja lämmitystä. Kolmiosainen juttusarjamme pureutuu aiheeseen turvallisuuden näkökulmasta. Kuinka puulämmityksessä huomioidaan paloriskit ja miten energiaremontti tehdään harkiten?

Lähikuva huurteisesta ikkunasta, joka on osittain lumen peittämä.

Energian säästämisen piilevät riskit osa 3: remontointi ja polttopuut

Energian kulutusta pienentävä remontti voi tuntua aiempaa ajankohtaisemmalta. Vaikka sähkö ja öljy onkin kallista, energiatehokkuuden parantamiseksi ei ole pikavoittoja tarjolla. Esimerkiksi lämmöneristyksen lisääminen vaatii usein rakenteiden avaamista, jolloin työ vaatii osaamista sekä suunnittelussa että toteuttamisessa. Rakenneremontti vaatii tarkkaa harkintaa, jottei tuloksena ole tärvätyt tarvikkeet ja kosteusvaurio.

Paljon voi säästää jo sillä, kun varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii oikein. Milloin järjestelmä on viimeksi säädetty kunnolla? Onko suodattimet vaihdettu säännöllisesti ja esimerkiksi öljypolttimen kennot puhdistettu karstasta? Kun pitkään kertynyt nokikerros on poistettu, voidaan puhua jo useiden prosenttien säästöstä.

Energiatehokkuus vaatii osaamista

Koska energiasaneerauksen kustannukset ovat merkittäviä, kannattaa takaisinmaksuaika laskea huolella. Jos remonttiin ryhtyy, täytyy se suunnitella ja toteuttaa asiantuntevasti. Riittävätkö omat tiedot ja taidot, vai tarvitsenko ammattilaisen? Tunnenko rakennusfysiikkaan liittyvät riskit? Kehen ammattilaiseen voin luottaa?

Räjähdysmäinen kysyntä kasvattaa tarjontaa, ja kaikki kaupustelijat eivät ole tehtäviensä tasalla. 1990-luvun lamassakin myytiin kiireellä mitä sattuu, ja niiden ”säästötoimien” todellista satoa korjataan rintamamiestaloissa vieläkin. Yläpohjan tuuletukset unohtuivat ja eriste homehtui, tai seinän höyrynsulku ja kastepiste osuivat väärään kohtaan niin, että runkorakenne mätäni.

Ikkunaremontissa täytyy ottaa huomioon korvausilman saanti. Jos tarvittava korvausilma on aiemmin tullut ikkunoiden välistä, voi tiivistys johtaa energiansäästön lisäksi kosteus- ja mikrobiongelmiin, mikäli ilmanvaihtoa ei tehosteta.

Jos talo tarvitsee remonttia, valitse yhteistyökumppanisi huolella.

Muista nuohous ja paloriskit, kun poltat puuta

Polttopuu on varteenotettava säästökeino, mikäli on onnistunut saamaan puuta edullisesti joko omista sukumetsistä tai luottotoimittajalta. Mikäli edellisestä pesällisestä on jo aikaa, kannattaa ensin varmistua lämmityksen paloturvallisuudesta. Ovatko hormit kunnossa ja onko lakisääteiset nuohoukset tehty ajallaan? Jos ei, niin tunnelman sijaan kohota voikin tulipaloriski.

Säästöintoisimmat pilkkovat tulipesään sinne kuulumatonta tavaraa. Pahvit, roskat, rapistuneet terassikalusteet, painekyllästetty puu tai rikkinäiset puuveneet eivät kuulu takkaan tai saunan kiukaaseen. Muu kuin puhdas polttopuu kerryttää hormiin erityisen paljon nokea ja tuhkaa, mikä puolestaan nostaa hormipalon riskiä.

Palomiehen painajaisesta käy lämmitystyyli, jossa taloa lämmitetään oikein urakalla ja suljetaan nopeasti pellit, ettei lämpö varmasti karkaa – ja sitten poistutaan asunnosta lomamatkalle tai kaupunkikotiin. Hormipalo voi kyteä pitkäänkin ja levitä räjähdysmäisesti, mikäli savupiippu kovan kuumuuden vuoksi halkeaa. Valvonta onkin oleellinen osa tulenkäsittelyä ja perheen turvallisuudesta huolehtimista.

Säilytä polttopuut paloturvallisesti ja anna ilman kiertää

Toinen huomioitava asia on polttopuiden asianmukainen säilyttäminen. Monessakaan taloudessa polttopuuvarastoa tai liiteriä ei ole suunniteltu Euroopan energiakriisiin, jolloin hankitulle, ehkä isollekin puukuormalle voi olla vaikea löytää kuivaa paikkaa.

On iso houkutus pinota pilkkeet esimerkiksi kellariin tai talon seinustalle. Kumpikin tapa kerryttää rakennuksen palokuormaa, ja paloturvallisuuden vuoksi molemmat tavat ovat yksinkertaisesti kiellettyjä. Löytyykö sinunkin pihaltasi laiton halkopino?

Jos pilkkeitä on lisäksi tarkoitus kuivattaa sisällä, voi suuri määrä kosteaa puuta aiheuttaa kosteus- ja mikrobivaurioita. Tai sitten puut homehtuvat varastoon, jos ilma ei kierrä. Toisinaan halkojen mukana tulee kutsumattomia vieraita, jotka lämmöstä virkistyttyään voivat pujahtaa talon rakenteisiin ja aloittaa omat tuhotyönsä.

Paloturvallisuussyistä kannattaa välttää esimerkiksi (sala)tupakointia pinon vieressä. Jos kaamosajan tunnelmointiisi kuuluvat lyhdyt ja ulkotulet, varmista myös niihin riittävät turvaetäisyydet.

Polttopuulämmitys on siis hyvä valmistella huolella, jotta pysytään säästön puolella ja tulipesässä loimotteleva valkea tuo varmasti toivottua tunnelmaa.

Asiantuntijoina on haastateltu Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläistä ja kehityspäällikkö Katri Elomaata.

Lue myös juttusarjamme muut osat:

Turvan asiakkaana vakuutat kotisi ja sen irtaimiston vaivattomasti yhdellä sopimuksella. Vakuutuksesi kattavuuden voit valita kolmesta eri tasosta: laaja, perus ja suppea. Halutessasi voit laajentaa laajaa koti-irtaimistovakuutusta Laaja Plus -turvan tuomilla lisäetuuksilla. Kun kotisi on vakuutettu Turvassa, sopimukseen kuuluvat myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

Lue lisää kotivakuutuksesta täällä.