Näin säästän energiassa – vai säästänkö sittenkään?
Kohonneet energianhinnat aiheuttavat ylimääräisiä menoja ja hyvät säästövinkit ovat kullanarvoisia – kirjaimellisesti. Kolmiosaisen juttusarjamme mukana pääset perehtymään energian säästämisen saloihin ja sudenkuoppiin. Mitä vaaranpaikkoja säästötalkoissa kannattaa välttää?
Energian säästämisen piilevät riskit osa 1: lämpötila ja ilmanvaihto
Kodin lämmityskuluissa tai ilmanvaihdossa säästäminen on melkoinen taitolaji. Liiallinen nuukailu voi viedä nopeasti ojasta allikkoon, jos se aiheuttaakin kodille tai irtaimistolle vahinkoa.
Lämmitys haukkaa asumisen kuluista suurimman osan. Peräti 80 prosenttia kuluista liittyy lämmitykseen joko suoraan tai lämpimän veden kautta. Niinpä suurin osa säästämisen vinkeistäkin painottuu lämmitykseen, ja hyvä niin, sillä sähkön ja öljyn hinnat ovatkin nousseet huomattavasti totuttua korkeammalle.
Ennen kuin minimoit lämmityksen, tarkista asiantuntijoidemme vinkit siitä, miten voit välttää liiallisen säästämisen aiheuttamat riskit, kuten kosteus- ja mikrobiriskit.
Kun asuinlämpötila laskee, kosteus nousee
Säästät jo sievoisen summan pudottamalla sisälämpötilaa parilla asteella esimerkiksi 22 asteen lämpötilasta. Vaikka haluaisit karaistua ja vuorata läheisesi villa- ja toppa-asuilla, säilytä asuintiloissa kuitenkin vähintään 18 asteen lämpötila, ellet halua riesaksesi kosteusongelmaa.
Jos jatkat elämää muuten normaalisti: laitat ruokaa, peseydyt, kuivatat pyykkiä ja hengität, näistä kaikista syntyy vesihöyryä. Se alkaa tiivistyä kodin pinnoille, mikäli lämpötila on alhainen. Tämä perustuu siihen, että ilman kyky pidättää kosteutta heikkenee, kun lämpötila laskee.
Kun epäilet säästäneesi liikaa, sinun ei onneksi tarvitse odottaa homepilkkujen ilmestymistä, vaan voit siirtää katseesi ikkunoihin. Tiivistyykö lasille kosteutta, näkyykö huurua? Jos näkyy, tarkista lämpötila ja ilmanvaihto.
Mikrobit viihtyvät kosteassa
Tyhjillään olevissa tiloissa, kuten asumattomissa kerroksissa tai varastoissa lämpötilan voi laskea jopa 12 asteeseen. Silloin tyhjä todellakin tarkoittaa tyhjää – ja lisäksi vielä kuivaa. Jos tilaan on hillonnut talven ajaksi kesävaatteensa, kumisaappaansa, postimerkkikokoelmansa ja muuta ehkä myöhemmin tarvittavaa, voi kesäkauden avaus alkaa pettymyksellä, sillä kosteus ei aina ymmärrä pysyä loitolla.
Kun termostaatit on aseteltu sopivasti uuteen asentoon, voi ajatus siirtyä ilmanvaihtoon. Tuuletuksen pienentäminen tai raitisilmaventtiilien sulkeminen sisältää samankaltaisia riskitekijöitä kuin lämmityksen liiallinen ruuvaaminen. Jos tulo- tai poistoilmaa virtaa liian niukasti, lisää kohonnut ilmankosteus mahdollisuutta rakenteiden kosteus- ja mikrobivaurioille.
Energian säästämisessä kannattaa pitää järki mukana ja aistit valppaana, sillä talotekniikassa ja säässä on paljon muuttujia. Joskus riskit realisoituvat hyvistä aikeista huolimatta. Kotikullalle ja irtaimistolle, niille perintötuoleille ja varastoon jemmatuille kastepuvulle, kun ei välttämättä löydy hintalappua.
Asiantuntijoina on haastateltu Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläistä ja kehityspäällikkö Katri Elomaata.
Tämä oli ensimmäinen osa juttusarjaamme, jossa käymme läpi energian säästämiseen liittyviä riskejä. Jatka perehtymistä ja lue seuraavat osat:
Turvaa elämäsi rakkain paikka
Turvan asiakkaana vakuutat kotisi ja sen irtaimiston vaivattomasti yhdellä sopimuksella. Vakuutuksesi kattavuuden voit valita kolmesta eri tasosta: laaja, perus ja suppea. Halutessasi voit laajentaa laajaa koti-irtaimistovakuutusta Laaja Plus -turvan tuomilla lisäetuuksilla. Kun kotisi on vakuutettu Turvassa, sopimukseen kuuluvat myös