Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Luonto kutsuu retkeilijöitä puoleensa

24.7.2020 - Tuoteuutiset

Menneen kevään ja kesän aikana retkeilyalueet ja luonnonpuistot ovat täyttyneet ennennäkemättömällä tavalla. Jo kokeneet eränkävijät, mutta myös lajista vastikään intoutuneet retkeilijät ovat nauttineet luontopolkujen tarjoamista elämyksistä roppakaupalla. Niin lyhyelle luontoretkelle kuin pidemmällekin patikkareissulle lähtiessä kannattaa tarkistaa muutama turvallisuusvinkki.

1. Hyvä suunnitelma, parempi retki

Retkeilyalueeseen on tarpeen tutustua tarkasti jo hyvissä ajoin ennen lähtöä. Suositeltavaa on selvittää maaston luonne, reissulle varattava aikataulu, sääolosuhteet, reitin suurimmat maamerkit sekä levähdys- ja leiriytymispaikat. Etenkin kokemattomamman retkeilijän on tärkeää suunnitella reittinsä tarkasti ennen matkaan lähtöä.

Reitin valinnassa kannattaa kiinnittää huomio maaston haasteellisuuteen, retken pituuteen ja ajankohtaan sekä omaan fyysiseen kuntoon. Retkeilyn vasta aloittaneille suositellaankin helppokulkuisempia luonnonpuistoja, joissa polkuja ja reittimerkintöjä pidetään yllä aktiivisesti. Kokeneemmat eränkävijät suuntaavat mielellään maastoihin, joissa haastetta ja korkeuseroja löytyy jo aivan eri tavalla.

Jos retkeilykokemusta ei ole vielä paljoakaan kertynyt, on reissulle turvallisempi lähteä ystävän tai retkiseurueen kanssa. Kotijoukoille ja ystäville on hyvä kertoa retkisuunnitelmista, suunnitelluista kulkureiteistä sekä retken kestosta. Hädän hetkellä apujoukkoja voidaan tarvittaessa lähettää oikeaan paikkaan, kun kulkureitin koordinaateista on kerrottu etukäteen lähipiirille.

Itse retkeilyreittiin, myös varusteisiin on tärkeää kiinnittää huomio ennen reissuun lähtöä. Palveleehan vaatetus, rinkka sekä muut tarvikkeet ja varusteet tarkoitustaan retkeilyn kestoon, olosuhteisiin ja vaatimuksiin nähden?

2. Turvallisuustekijät luonnon helmassa

Tavallisimpia retkillä sattuvia haavereita ovat yleensä pienet hiertymät, naarmut ja palovammat. Tavanomaisia ensiapuvälineitä, kuten sidostarpeita ja desinfiointiainetta kannattaakin pitää vakiovarustuksessa mukana. Samoin allergia- ja kipulääkkeet sekä kyypakkaus on syytä sujauttaa ensiapulaukkuun mukaan äkillisten tilanteiden varalle.

Metsä- ja ruohikkopalovaroitukset ovat tarpeen tarkistaa ennen retkeä, sillä palovaroitusten aikaan avotulen teko on ehdottomasti kielletty! Vaikka Suomessa on harvinaisen laajat jokamiehen oikeudet, ei esimerkiksi avotulen teko ole joka paikassa sallittua. Repussa onkin näppärä kantaa mukana retkikeitintä, jolla retkikahvien ja -eväiden valmistus onnistuu kätevästi. Huomioithan, että luonnonpuistoissa ja retkeilypoluilla on yleensä annettu tarkat ohjeet yleisistä säännöistä, joita tulee noudattaa.

Vaikka nykyisin puhelinsovellukset tarjoavatkin erinomaisia karttasovelluksia, ovat retkeilyalueen perinteinen kartta ja kompassi enemmän, kuin suositeltavaa pakata mukaan reissulle. Kaikissa luonnon kolkissa netti- ja GPS -yhteydet eivät välttämättä toimi aina toivotulla tavalla. Yhtä lailla katvealueella puhelin voi viedä normaalia enemmän akkukapasiteettia.

Luontoon kannattakin varautua sellaisen vara-akun kanssa, jonka avulla puhelimessa riittää virtaa koko retken ajaksi. Samoin puhelimeen kannattaa ladata jo ennakkoon 112-sovellus, josta pystyy tarkistamaan paikalliset päivystysnumerot sekä omat sijaintitietonsa. Soittaessa tiedot välittyvät myös suoraan hätäkeskukseen.

Jos tunnet olosi sairaaksi tai fyysinen olotilasi heikkenee retken aikana, kannattaa harkita reissun keskeyttämistä. Apujoukot kannattaa hälyttää paikalle mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään!

3. Hyvät varusteet ovat mielekkään retkeilyn A ja O

Hyvät retkikengät takaavat mielekkäämmän ja turvallisemman patikkareissun. Kenkien sisäänajo ennen reissulle lähtöä auttaa kummasti kenkien muotoutumista oman jalan mukaisiksi, eikä reissulla tarvitse murehtia hankaumista ja rakkuloista. Varsinkin pidemmillä patikoilla paksupohjaisen kengän tulisi tukea myös nilkkaa, jotta nyrjähdyksiltä vältytään epätasaisessa maastossa.

Päiväretkille riittää yleensä isompi reppu tai pieni rinkka. Reppua tai rinkkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomio rinkan tilavuuteen, sen istuvuuteen sekä sen muihin ominaisuuksiin. Pidemmät patikkaretket vaativat yleensä jo järeämmän rinkan, jotta kaiken tarvittavan saa pakattua mukaan, ja jotta painavampi taakka on miellyttävämpi kantaa.

Reppuun kannattaa varata vaihtovaatteita, ainakin sukkia ja aluspaitoja. Kosteutta iholta pois siirtävät materiaalit ovat oivia valintoja retkivaatetusta valitessa. Esimerkiksi merinovillasta valmistetut vaatteet siirtävät kosteutta iholta pois, mutta samalla lämmittävät koleampinakin päivinä. Syksyllä tai sateisimmilla keleillä on syytä varmistaa varusteiden vedenpitävyys ennen luontopolulle suuntaamista.

Luonnossa liikkuessa ainakin puhelin, mutta myös muut elektroniset välineet kannattaa pakata vedenpitävään pussiin, jotta kosteusvaurioilta vältytään ja laitteet toimivat moitteettomasti koko retken ajan.

Lähteet: Luontoon.fi, Metsähallitus

Katso myös: