Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tunnetko pyöräilijän tärkeimmät liikennesäännöt?

26.9.2019 - Tuoteuutiset

Tiesitkö, että lain mukaan polkupyörä on ajoneuvo, ja kammen takana istujana olet ajoneuvon kuljettaja? Kuten muidenkin kulkupelien kanssa, on tärkeää muistaa polkupyörää koskevat liikennesäännöt. Kuka väistää ja ketä, entä missä ylipäätään saa pyöräillä?

Jos muisti on tehnyt temput, tässä kertaus pyöräilijän tärkeimmistä liikennesäännöistä, joiden avulla kilometrit taittuvat turvallisesti.

Vakaa vauhti varatulla väylällä

Jos pyörätie ja jalkakäytävä ovat rinnakkain, on jalankulkijoille ja pyöräilijöille varattu omat kaistansa. Kaistat on useimmiten erotettu toisistaan valkoisella viivalla. Liikennemerkki kertoo, kumpi puoli on varattu pyöräilijöille, ja omaa kaistaa poljetaan sen oikeassa reunassa.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa. Pyöräilijän on ajettava pyörätiellä, jos sellainen on. Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijän tulee ajaa tien oikean reunan pientareella. Jos piennartakaan ei ole, ajetaan pyörällä niin lähellä oikeaa reunaa kuin on turvallista.

Jos ajoradasta on erotettu yksisuuntainen pyöräkaista, sillä voi ajaa polkupyörällä (ja mopolla) samojen sääntöjen mukaisesti kuin ajoradalla. Jalkakäytävällä saa pyöräillä vain alle 12-vuotias lapsi.

Polkupyöräily voidaan lisäksi kieltää erillisellä liikennemerkillä. Pyöräilyn erikseen kieltävien merkkien lisäksi myös "Ajoneuvolla ajo kielletty" -merkki koskee pyöräilijöitä.

Oman ajonopeuden ja turvavälin muihin tulisi kaikissa tilanteissa olla sellainen, että ehdit itse reagoida muiden tienkäyttäjien liikkeisiin, ja muut tiellä liikkujat puolestaan sinun liikkeisiisi. Esimerkiksi kävely- ja pihakaduilla ei saa pyöräillä yli 20 km/h nopeudella, ja vauhti tulee muutenkin sovittaa jalankulun mukaiseksi. Kierrä pysäköidyt autot niin kaukaa, että auton ovi mahtuu aukeamaan.

Risteyksissä riittää riskejä – varaudu väistämään ja pysähtymään

Lähesty risteystä varovaisesti, rauhallisella vauhdilla ja pyri ennakoimaan myös muiden kuljettajien toimintaa. Liian kovassa vauhdissa havainnointi, väistäminen ja pysähtyminen vaikeutuvat reaktioajan lyhentyessä.

Väistämisen perussäännön mukaan pyöräilijän, kuten autoilijankin, on risteyksissä väistettävä oikealta tulevia ajoneuvoja. Sama ajojärjestys pätee pyöräilijöiden kesken pyöräteiden risteyksissä. Ajojärjestys voi muuttua liikennemerkkien perusteella. Kärkikolmion tai stop-merkin suunnasta tuleva pyöräilijä ja autoilija väistävät sekä vasemmalta että oikealta tulevia.

Kääntyvä autoilija on velvoitettu väistämään kävelijöitä ja pyöräilijöitä, jotka ovat ylittämässä sitä tietä, jolle hän kääntyy. Muista kuitenkin pyöräilijänä riittävän matala tilannenopeus ja pyri varmistumaan siitä, että autoilija on huomannut ylitysaikeesi.

Ajoradalta vasemmalle kääntyminen vaatii erityistä varovaisuutta. Tärkeintä on näyttää kädellä suuntamerkkiä vasemmalle hyvissä ajoin. Kääntyä voi joko ryhmittymällä keskiviivan viereen tai ajamalla risteyksen yli ja tekemällä suorakulmakäännöksen, kun tie on vapaa. Pidä silmällä sekä takaa että vastaan tulevaa liikennettä, ja pysähdy tarvittaessa, jos et ole varma ylityksen turvallisuudesta.

Panosta pimeällä pyöräsi näkyvyyteen

Kun pyörällä ajetaan pimeässä tai hämärällä, siinä täytyy lain mukaan olla valaisin. Etuvalon on oltava valkoinen tai vaaleankeltainen, ja jos pyörässä on takavalo, sen tulisi olla punainen.

Lisäksi tarvitaan etu-, sivu-, taka- ja poljinheijastimet. Erityisesti syksyn pimeillä autoilijan on miltei mahdotonta havaita valaisematonta ja ilman heijastimia kulkevaa pyöräilijää ajoissa, ja riittävät heijastimet varmistavat, että pyöräilijä näkyy joka suuntaan.

Ole läsnä liikenteessä

Jos pyöräillessä puhuu puhelimeen tai kuulokkeet peittävät ympäristön äänet, muun liikenteen havainnointi heikentyy. Jos saat tärkeän puhelun tai sinun täytyy lähettää viesti, pysähdy. Muutamissa sekunneissa ympärillä ehtii tapahtumaan paljon asioita, jotka voivat vaatia nopeaa reagointia.

Käytä kypärää!

Kypärää kannattaa käyttää aina pyöräillessä. Ei vain siksi, koska laki niin sanoo, vaan koska kypärän avulla voitaisiin estää tai ainakin lieventää monia vahinkoja. Pyöräilijöiden vakavista vammoista suurin osa johtuu päähän kohdistuvista iskuista. Erimallisia ja -värisiä kypäriä löytyy markkinoilta joka makuun. Muista kuitenkin tarkistaa, että kypärässäsi on CE-merkintä.

Lähde: Liikenneturvan Jalan ja pyörällä -opas.

Katso myös: