Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

PV Turva tuo turvaa kesäfestareilla juhlijoille ja vesilläliikkujille

31.7.2019 - Turva mukana

Tammerfestien aikaan Turva pääsi nimikkoaluksensa PV Turvan kyytiin tutustumaan meripelastajien toimintaan. Turvallisuusperehdytyksen ja pelastusliivien pukemisen jälkeen astuimme alukseen ja suuntasimme kohti Ratinaa. Aurinko paahtoi lähes kirkkaalta taivaalta, joten vauhdin tuoma tuulenvire oli tervetullut. Vaikka festaripäivä oli vasta aluillaan, Laukontorin laiturille oli kerääntynyt vieriviereen ihmisiä odottamaan päivän ensimmäisten konserttien alkamista.

Suomen meripelastusseura Pirkanmaan pelastusalus PV Turva miehistöineen on valvonut juhlijoiden turvallista juhlintaa läpi suven. Vesipelastuspäivystykset kuuluvat kesäfestivaalien pelastussuunnitelmaan ja meripelastajat vastaavat Ratinan suvannon ympäristöturvallisuudesta. Festareiden lisäksi meripelastajia työllistävät vesilläliikkujat.

Vaikka tänä kesänä ei ole ollut aivan yhtä pitkää hellejaksoa kuin viime vuonna, hälytyksiä on tullut paljon. Kaiken kaikkiaan tehtävien määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina.

– Päivittäin saattaa tulla useita hälytyksiä ja noin 60 hälytystä on jo tullut kesän aikana Pirkanmaalla, kertoo aluksen päällikkö ja yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Luoma.

Suomen meripelastusseura Pirkanmaa valvoo vesiä yhteensä viidellä aluksella. Turvan nimikkoalus PV Turva oli alun perin Brittein saarien meripelastusseuran käytössä ja saapui Suomeen 2011. Nyt alus on kovassa käytössä Pyhäjärvellä. Valkeakoskella sekä Näsijärvellä pelastusaluksia on kumpaisellakin kaksi.

Vapaaehtoistyö ja harrastus

Meripelastusseurojen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tampereella työskentelee noin 40 vapaaehtoista ja Valkeakoskella parisen kymmentä. Pirkanmaan meripelastajat tekevät töitä vuoroissa toukokuusta lokakuuhun ja heillä on käytössään Pelastuslaitoksen mobiilisovellus hälytysten vastaanottoon ja tehtävälle ilmoittautumiseen.

Vesa Luoman taival meripelastusseurassa alkoi 12 vuotta sitten. Lapsesta asti sisävesillä purjehtinut Luoma alkoi kaivata uusia haasteita ja löysi meripelastusseuran.

– Vesillä olo käy sekä vapaaehtoistyöstä ja harrastuksesta. Toiminta on sitovaa, sillä vapaaehtoistyötä tehdään palkkatöiden ohella. Ja koska hälytysluontoiset tehtävät ovat kasvussa, meripelastajia tarvitaan vesillä jatkuvasti.

Kansimies Laura Koivunen on meripelastajana nyt neljättä vuotta. Koivunen oli alkujaan mukana ensiaputoiminnassa, mutta tutustuttuaan Suomen meripelastusseuraan, uusi elementti vei mukanaan.

– Kivointa on, että pääsee kesällä päivittäin sisävesille. Muille harrastuksille ei ole aikaa, mutta tämä riittää minulle. Kesäisin vesipelastuspäivystysten lisäksi järjestetään yhdet treenit viikossa ja talvella treenataan kahdesti viikossa eli kuntoa tulee pidettyä yllä läpi vuoden, Laura kertoo.

Myös aluksen toisen kansimiehen Vesa Arvosen houkutteli harrastukseen pariin vesi.

– Kaikki mikä liittyy veteen kiinnostaa, toteaa jo 25 vuotta meripelastajana toiminut Arvonen.

Konkari tekikin tuplavuoron perjantaina ja kertoi hyppäävänsä illalla aluksen päällikön saappaisiin.

Yleisimmät vaaratilanteiden aiheuttajat

Meripelastajien päätehtävä on hätäkeskuksen kautta tulevat pelastustehtävät ja lisäksi PV Turva tarjoaa hinauspalvelua veneilijöille. Avunsaajista suurimman osan muodostavat huviveneilijät, joiden matka katkeaa tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen.

Avovesillä yleisin vaaratilanteiden aiheuttaja kovan tuulen ja auringonpaisteen yhdistelmä.

- Varsin suurissa määrin vaaratilanteita syntyy kovan tuulen takia. Aurinko houkuttelee veneilijät vesille, vaikka olisi hyvinkin tuulinen päivä, kertoo Luoma.

Kaupunkifestivaaleilla meripelastajien työ on pitkälti ihmisten pelastamista vedestä. Miten festareilla kävijät Tampereella sitten päätyvät veteen?

- Helteen helliessä ihmiset saattavat innostua hyppimään Laukontorin laiturilta ja sillalta veteen. Juhlijat eivät hoksaa, että Ratinan suvanto on hyvin virtaisa paikka.

- Kartonkitehtaan vesivoimalaitos saa aikaan suvannossa voimakkaan virtauksen eikä ole turvallinen uimapaikka, Luoma muistuttaa.

Tänä kesänä PV Turva on jo päivystänyt SaunaOpen -tapahtuman ja Tammerfest-juhlien aikana ja tulossa ovat vielä Saarihelvetti Viikinsaaressa tulevana viikonloppuna 2.-3.8.2019 sekä Blockfest 16.-17.8.2019.

Katso myös: