Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

5 vinkkiä ilotulitteiden turvalliseen käyttöön

27.12.2018 - Tuoteuutiset

Asianmukaisesti käytettynä ilotulitteet ovat kauniita ja luovat juhlatunnelmaa, mutta niiden käyttöön sisältyvät riskit on syytä pitää mielessä.

Väärin käytettyinä ilotulitteet voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa sekä ihmisille että omaisuudelle, joten olemme koonneet teille tärkeimmät vinkit ilotulitteiden turvalliseen käyttöön.

1. Muista suojalasit. Ilotulitteiden käyttäjän on tärkeää suojata silmänsä. Suojalasit ovat edullinen turva korvaamattomille silmillesi. Virheellisen tuotteen tai käyttövirheen vuoksi ilotulite saattaa räjähtää maassa tai väärään suuntaan. Tällöin on erityisen tärkeää, että silmät on suojattu, ja sytyttämisen jälkeen ilotulitteen luota poistutaan pikaisesti turvalliselle etäisyydelle. Myös ilotulituksen katsojien on hyvä suojata silmänsä.

2. Valitse ilotulituspaikka huolellisesti. Ilotulitteita tulee käyttää vain paikassa, jossa ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle. On myös pyrittävä välttämään kohtuuttoman häiriön tai meluhaitan aiheuttamista alueen ihmis- ja eläinasukkaille. Uusivuosi on monille lemmikeille todella stressaavaa aikaa. Älä siis tulita asuinalueiden keskellä. Sopivampia paikkoja ovat esimerkiksi syrjäisämmät aukeiden reunamat, kentät, isot tyhjät parkkipaikat ja vesialueet. Tärkeintä on, että ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan – ei ihmisiä tai rakennuksia päin.

3. Tutustu ostamiisi ilotulitteisiin etukäteen. Lue ilotulitteiden käyttöohjeet jo hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä. Iltapimeässä ilotulituspaikalla käyttöohjeiden tihrustaminen ei enää ole helppoa. Mieti jo etukäteen, tarvitsetko tukia tai telineitä rakettien ampumiseen, ja varaa sellaisia tarvittaessa iltaa varten.

4. Noudata sallittua ilotulitusaikaa. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18-02. Ilotulituksesta aiheutuvat roskat kuten käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet tulisi käydä siivoamassa ja viedä roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

5. Pidä pää selvänä ja terve varovaisuus mukana. Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena. Päihtymystila kohottaa vahinkojen riskiä, ja olet vahingoista ja niiden seurauksista vastuussa tilastasi riippumatta. Ethän myöskään luovuta ilotulitteita päihtyneiden henkilöiden tai lasten käsiin – vastuu hankkimistasi ilotulitteista on sinulla.

Näiden vinkkien saattelemana haluamme toivottaa turvallista ja iloista uuttavuotta kaikille!

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES, Ohjeita turvalliseen ilotulittamiseen. Voit tutustua TUKESin ilotulitusohjeeseen tarkemmin täällä.

Katso myös: