Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vaihto ulkomailla kasvattaa

1.10.2019 - Ella Lindström

Palasin juuri Suomeen neljän kuukauden vaihto-opintojaksolta Saksasta. Päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus siitä, että sain mahdollisuuden näin hienoon kokemukseen, jonka varmasti muistan koko loppuelämäni ajan. Vaikka vaihtoon lähtö saattaa kuulostaa jännittävältä tai jopa pelottavalta, suosittelen sitä kaikille.

Eihän sitä ikinä saa uusia kokemuksia tai kehity missään, jos ei joskus uskaltaudu ulos omalta mukavuusalueelta ja ota riskejä. Itse en ainakaan koskaan ole kuullut kenenkään sanovan ”Kaduttaa, kun lähdin ulkomaille opiskelemaan”. Tietysti on hyvä varautua siihen, että huonoja päiviä tulee vaihdossa vastaan, mutta niinhän niitä tulee ihan täällä kotona Suomessakin.

Vaihtoon lähtö jännitti itseäni melko paljon, siihen liittyi niin paljon epävarmuutta; millaista on matkustaa yksin ulkomaille, mitenköhän se asunto sieltä järjestyy ja saakohan sieltä edes kavereita. Paljon oli myös erinäköistä lomakkeiden ja raporttien täyttämistä. Mielenkiintoisin oli, kun sain sähköpostissa allekirjoitettavaksi 15-sivuisen saksankielisen vuokrasopimuksen, joka sisälsi muun muassa sivun verran asunnon tuuletusohjeita ja ilmankosteuslaskelmia.

Vaihtokohteenani oli onneksi EU-maa, joten minun ei tarvinnut perehtyä esimerkiksi viisumeihin ollenkaan. Vaihtomaata valitessa kannattaa miettiä tarkkaan, uskooko sopeutuvansa kohdemaan kulttuuriin. Saksassa arvostin sitä, että maa on turvallinen ja sieltä on helppo matkustaa muihinkin Euroopan maihin esimerkiksi junalla, vaikka vain viikonlopun ajaksi.

Koska vaihtoon liittyi niin paljon epävarmuutta, helpotti tietää, että vakuutukset olivat kunnossa, mikäli minulle tai matkatavaroilleni sattuisi jotain vaihdon aikana. Eurooppalainen sairaanhoitokorttihan on mahtava juttu ja se kannattaa kaikkien ulkomaille matkustavien hommata.

Sen lisäksi koin kuitenkin tarvitsevani matkustajavakuutuksen, jolla voisin tarvittaessa mennä yksityisellekin lääkärille reissun aikana. Opiskelijabudjetista ei olisi ambulanssilentoja Suomeen kustannettu (onneksi sellaista en myöskään päätynyt tarvitsemaan).

Minulla oli Turvassa jo etukäteen matkustajavakuutus, jota laajennettiin kattamaan koko vaihto-opintojen kesto, lisäksi kotivakuutuksella oleva irtaimistovakuutukseni kattoi matkatavarani 4500 euroon asti koko vaihdon ajalta.

Vaihto oli minulle aivan mahtava kokemus ja neljä kuukautta meni hujauksessa. Oli hienoa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin eri puolilta maapalloa. Opin myös paljon eri kulttuureista ja saksan kielikin sujuu nyt paremmin kuin lähtiessä. Lisäksi muiden vaihtareiden kanssa puhuessa myös englannin kielen taitoni kehittyivät.

Usein kuulee sanottavan, että ulkomailla matkustaminen avartaa maailmankuvaa ja olen aivan samaa mieltä. Vaihdossa tuli huomattua, että eri kansallisuuksista huolimatta ollaan me kaikki loppupeleissä kuitenkin aika samanlaisia. Vaihdon myötä tajusin myös, että uskallan matkustaa yksin ja pärjään vähän erikoisemmissakin tilanteissa ulkomailla. Vaihto-opinnot kokemuksena kasvattivat itseluottamustani.

Kuten jo alussa sanoin, suosittelen vaihtoa kokemuksena kaikille. Muistathan vaihtoon tai ihan matkallekin lähtiessä tarkistaa, että vakuutukset ovat kunnossa, niin voit matkalla keskittyä tärkeimpään eli kokemuksesta nauttimiseen.

Ella Lindström
Kirjoittaja on Turvan asiakasneuvoja

Katso myös: