Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yrittäjä, muista hoitaa oma turvasi kuntoon

14.9.2018 - Yrittäjyys

”Kyllä mää sitten sen joskus hoidan.” Tämän lauseen olen kuullut monen aloittelevan yrittäjän suusta. Turhan moni jättää hoitamatta. Kyse on jokaiselle päätoimiselle yrittäjälle tutusta YEL-vakuutusmaksusta. Se kerryttää yrittäjän eläkettä ja määrittää sosiaaliturvan tason, jos joutuu syrjään leivästä.

Varsinkin yrittäjätaipaleen alussa monet maksavat reilun sadan euron minimimaksua kuukaudessa. Usein he maksavat senkin ainoastaan, koska on pakko, ja myös jättävät maksun minimitasolle.

Monet varautuvat pahan päivän varalle tekemällä sijoituksia, yksi asuntoihin, toinen rahastoihin ja kolmas suoraan osakkeisiin. Rahan laittaminen poikimaan ei ole tietenkään koskaan huono idea. Oman sosiaali- ja eläketurvan kustannuksella se ei kuitenkaan kannata. Silloin lopputuloksena on usein pettymys.

Pärjäätkö tällä oikeasti?

Annan esimerkin. Sakarilla on yritys, joka tuo hänelle yrittäjän tulona kuukaudessa 5 000 euroa, siis selvästi yli suomalaisten keskitienestien. Sakari tekee fyysistä työtä. Eräänä päivänä hänen selkäänsä alkaa vihloa niin, että työnteko ei enää onnistukaan. Työt seisahtuvat ja samalla pysähtyvät tulot.

Sakari on maksanut alinta YEL-maksua ja saa sen perusteella Kelan sairauspäivärahaa 616 euroa kuukaudessa. Miten tulla toimeen, kun aikaisemmin on tottunut 5000 euron kuukausituloihin? Laskut pitäisi edelleen maksaa ja perhettä varten ostaa ruokaa.

Sairauspäivärahaa maksetaan vuoden verran. Jos Sakari ei pysty palaamaan työhönsä ja jää työttömäksi, hän ei saa lainkaan yrittäjän työttömyyspäivärahaa. YEL-maksuja kannattaa maksaa minimissään 12 576 euron työtulon arvosta. Se nostaa Kelan sairauspäivärahan 734 euroon kuussa, ja sen maksettuaan yrittäjä on oikeutettu myös 855 euron työttömyyspäivärahaan.

Tätäkin turvaa kannattaa täydentää, jotta tulee toimeen sairastuessaankin. Siihen Yritysturva-vakuutus on erinomainen vaihtoehto. Vakuutus vaatii terveysselvityksen tekemisen.

Tutustu yrittäjän vapaaehtoisiin henkilövakuutuksiin täällä.

Yrittäjä, et ole yksin

Sosiaaliturvasta huolehtimisen lisäksi varsinkin nuorelle yrittäjälle olisi tärkeä kartuttaa YEL-maksuin omaa eläkettään mahdollisimman hyvin. Jos nuori tekee pitkän yrittäjäuran ja maksaa vain minimimaksua, sahaa samalla omaa oksaansa, sillä elämässä voi sattua aina yllättäviä käänteitä eivätkä ne ole usein mieluisia.

Yrittäjällä on varmasti kädet täynnä asioita, jotka pitäisi hoitaa yrityksen arjen pyörittämisestä ja lakisääteisistä vakuutuksista lähtien. Vakuutusasioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Turvan yrittäjäasiakkaat saavat oman yhteyshenkilön, jonka kanssa voi kartoittaa niin henkilökohtaiset kuin yrityksen tarpeet.

Uudet asiakkaat voivat varata ajan neuvotteluun täällä.

Samalla on hyvä kartoittaa myös oman turvan taso, sillä omaa sosiaaliturvaa ei missään nimessä sovi laiminlyödä.

Antti Tarhio
Kirjoittaja on Turvan myyntipäällikkö, jolla on 30 vuoden kokemus yrittäjien vakuuttamisesta.

Tutustu yritysasiakkaiden etuihin

Katso myös: