Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksessä joulunaika on ennätyskiireinen

17.12.2020 - Turva mukana

Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistys tekee erittäin tärkeää työtä. He tarjoavat tukea, apua ja palveluita esimerkiksi pienten lasten vanhemmille ja lähisuhdeväkivallan uhreille. Koronavuosi on nostanut heidän palveluidensa kysyntää voimakkaasti, ja kaikki apu on nyt tarpeen.

Haluamme omalta osaltamme auttaa työn jatkamisessa lahjoittamalla joulutervehdyksiin varatut 3000 euroa ensi- ja turvakotien toimintaan Tampereella. Yhdistyksessä tehdään tällä hetkellä töitä kovan paineen alla, jotta apua tarvitsevat tavoitetaan jatkossakin.

Miten vuosi on sujunut Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksessä, toiminnanjohtaja Maria Länsiö?

– Keväällä kun koronakriisi alkoi, turvakodit tyhjenivät – tähän liittyi varmasti huolta taudista, mutta myös se, että turvakotiin turvallisesti lähteminen on vaikeampaa, kun kaikki ovat kotona myös päivisin.

Tilanne on kuitenkin kesän jälkeen muuttunut. Turvakodit ovat täyttyneet ja avuntarve vain kasvaa.

– Kysyntää palveluillemme on nyt noin seitsemän kertaa enemmän kuin pystymme tarjoamaan. Se kertoo mielestäni hädästä ja pahoinvoinnin lisääntymisestä, kun paineet kodeissa kasvavat kriisin pitkittyessä.

Vuosi on vaatinut myös uusien toimintatapojen omaksumista. Ensi- ja turvakotiyhdistyksessä on aloitettu chat-palveluiden tarjoaminen, ja niidenkin kysyntä on ollut suurta. Vastaanotto on ollut hyvä.

– Meidän tavoitteemme on tavalla tai toisella tavoittaa kaikki, jotka apuamme tarvitsevat, ja chat-palvelu on osaltaan auttanut siinä, Länsiö kertoo.

Kasvanut kysyntä ja muut koronavuoden vaikeudet ovat laittaneet yhdistyksen talouden koville. Onneksi yhteistyö muiden paikallisten toimijoiden ja Tampereen kaupungin kanssa on toiminut hyvin.

– Olemme Tampereella siinä mielessä onnellisessa asemassa, että kaupunki otti jo keväällä meitä järjestöjä hyvin siipiensä alle, ja olemme päässeet säännöllisesti palaveeraamaan ja käymään läpi, miltä palveluiden kysyntä ja tarjonta näyttävät kaupungilla ja yhdistyksissä. Olemme pystyneet yhdessä paikkaamaan puutteita siellä, missä kysyntää on ollut eniten. Tarve on kuitenkin tällä hetkellä niin suurta, ettei siihen pystytä edes yhdessä vastaamaan.

Rahoitus poikkeusvuoden jälkeen jatkuvana huolenaiheena

Voittoa tavoittelemattomalle toimijalle esimerkiksi suojavarusteiden hankkiminen ja koronatestien myötä moninkertaistuneet työterveyskulut ovat olleet valtava lisämenoerä.

Pahan päivän varalle kerättyä pohjakassaa ei juurikaan ole, sillä kaikki rahoitus menee palveluiden tuottamiseen. Rahoituksen järjestyminen jatkossa huolestuttaa Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtajaa.

– Taloudellisesti tämä vuosi on ollut järjestöille valtava ponnistus, ja toivomme, että ensi vuonna myös rahoitustilanteeseen saataisiin parannusta. Optimistina uskon, että kaikki kyllä järjestyy, vaikka tilanne tällä hetkellä pahalta näyttääkin, Länsiö kertoo.

Auttamismieltä ei koronavuosi ole kuitenkaan kuihduttanut, monin paikoin jopa päinvastoin. Miten voi parhaiten osallistua ensi- ja turvakotien toimintaan tai auttaa?

– Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, raha on nyt tavallistakin tärkeämmässä roolissa. Varamme kuluvat tällä hetkellä täysin palveluiden tuottamiseen, mutta haluamme tietysti mahdollistaa hyvän ja kauniin joulun niille lapsille, jotka viettävät joulun turvakodeissamme. Lahjat ja muut joulun puitteet vaativat rahaa, sille ei voi mitään.

Kuten toiminnanjohtaja Länsiön lähettämistä kauniista kuvista (jutun alussa) näemme, joulun tunnelmaa luodaan monin tavoin ensi- ja turvakoteihin esimerkiksi koristelemalla. Lasten jouluhaaveiden toteuttamiseksi tehdään paljon töitä.

– Joka lapsella on omat toiveensa, joita sitten joulun alla pyrimme toteuttamaan parhaamme mukaan lahjoitusvarojen avulla. Tavaralahjoituksia otamme tavallisesti mielellämme vastaan, mutta koronan vuoksi olemme siitäkin joutuneet pitäytymään, sillä meillä ei ole mahdollisuuksia desinfioida ja pestä kaikkea lahjoitustavaraa.

Ja kun tilanne tästä toivottavasti vähitellen normalisoituu, korostuvat jälleen myös muut auttamisen muodot. Joskus paras lahja voi olla turvallisen aikuisen läsnäolo.

– Kun tästä koronasta päästään, niin kovasti toivomme vapaaehtoisia mukaan toimintaan, oli se sitten tunti silloin tällöin tai vaikka kerran viikossa: lapsilla on kova tarve kohdata aikuisia, jotka ovat läsnä juuri heidät takiaan ja heitä varten, esimerkiksi lukemassa kirjaa tai pelaamassa palloa.

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin

Joulun aikaan liittyy paljon odotuksia ja toiveita. Monissa perheissä joulu on myös vaikeaa aikaa. Maria Länsiö toivoo, että joulurauha pysyisi mahdollisimman monessa kodissa. Ja jos kotona ei ole hyvä olla, hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat olla heihin yhteydessä mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

– Nollalinja päivystää joulunakin ympäri vuorokauden, samoin turvakodit ovat auki. Aina voi vaikka soittaa, jos ei pysty tai voi lähteä. Ottakaa rohkeasti yhteyttä heti kun tuntuu, että kotona ei ole hyvä olla ja pelottaa. Annamme aina apua, neuvoja ja ohjeistusta, Länsiö vakuuttaa.

Vaikeina aikoina voimaa antaa työn tärkeyden näkeminen arjessa, mikä korostuu erityisesti jouluna. Vaikka työ keskittyy raskaisiin ja vaikeisiin aiheisiin, niin samalla pääsee päivittäin näkemään, miten hienoa on, että voi tarjota tällaisia mahdollisuuksia lapsille ja heidän vanhemmilleen.

– Se on tässä se positiivinen kulma: ei tarvitse jäädä asioiden kanssa yksin, jos vain rohkenee ottaa sen ensimmäisen askeleen. Ja kyllä nämä joulut turvakodilla ovat omalla tavallaan todella koskettavia. Teemme paljon töitä sen eteen, että turvakodin joulussa olisi se aivan omanlaisena joulun tunnelma kaikesta huolimatta, ja lapsille jäisi hyvät muistot. Se on meille ensi- ja turvakotiyhdistyksen työntekijöille hirveän tärkeää.

Turvan ja Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen välillä on pitkä yhteistyön historia. Yhdistys on ollut koko olemassaolonsa ajan, 75 vuotta, Turvan asiakkaana.

– Olen nauttinut ja iloinnut siitä, että olemme saaneet Turvasta asiantuntija-apua ja kumppanuustyyppistä tukea ehkä enemmän kuin mitä olisimme saaneet tavanomaiselta vakuutusyritykseltä. Lahjoitus tämän kaiken päälle tuntuu tietenkin todella ihanalta, ja haluamme kiitoksen kera toivottaa oikein hyvää joulua kaikille turvalaisille ja Turvan asiakkaille.

Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnasta ja auttamisen tavoista voit lukea lisää heidän sivuillaan. Tampereen seudun ensi- ja turvakotien yhteystiedot löydät täältä.

Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen toimintaa voit halutessasi tukea lahjoituksella tilille FI59 1146 3007 2080 90, viitteeksi voi laittaa joko numeron 123 tai lahjoittajan nimen.


Ensi- ja turvakotiyhdistyksen lisäksi muistamme tänä vuonna joululahjoituksella Tampereen Hope ry:tä. 4864,90 euron lahjoitus koostuu pääosin joululahjarahoista, jotka turvalaiset ovat halutessaan voineet lahjan vastaanottamisen sijasta lahjoittaa Hopelle.

Katso myös: