Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mitä sen väliä?

12.7.2018 - Vapaa-aika

Kesäloma Norjassa alkoi sujuvasti. Oli syytäkin, 26:n kesäloman kokemuksella tästä maasta. Se, että juhannuksena satoi vaakasuoraan vettä ja ilman lämpötila oli kuusi astetta, kuului asiaan. Niin kuin sekin, että tätä kirjoitettaessa ulkona on lähes 30 asteen helle ja ihmiset ottavat aurinkoa Jäämeren rannalla.

Reissu lähikylään ostoksille toi esiin suomalaisuuden pahimmat puolet. Huoltoaseman pihassa suomalaiset nuoret miehet hinkkasivat sanalla sanoen p... likaisen autonsa keulaa tuulilasin pesuun tarkoitetuilla työkaluilla. Yksi nuorukaisista jopa kommentoi, että menee lasinpesin huonoon kuntoon. Toinen vastasi vain, ”p-----n väliä, ei ole mun kamat".

Kalassa öisellä joella. Polku lähestyy maanomistajayhdistyksen ystävällisesti pystyttämää laavua ja työpaikkaa. Jo kauas kuuluu humalainen suomenkielinen möykkä. ”Nämä s-------n norskit on ihan pellesakkia…” Jatkan matkaa ja mietin, miksi sen urpon piti matkustaa Norjaan haukkumaan Norja ja norjalaiset.

Oikeasti tällaiset junttikokemukset suomalaisista ovat onneksi katoavaa kansanperinnettä. Yhä isompi osa meistä, nuorista eritoten mutta vanhoistakin, käyttäytyy ulkomailla fiksusti. Mutta ne harvat osaavat pilata meidän muidenkin maineen.

Päivän pelasti vanhempi brittiherrasmies, joka upealla oxfordinenglannillaan kuittasi autonpesijäsankareiden kovaäänisen mellastamisen: ”Heillä täytyy olla erinomaisen tärkeää asiaa, kun se pitää huutaa noin kovaa. Valitettavasti vain en silti ymmärrä sanaakaan.”

Niinpä. Harvoin viesti menee paremmin perille vain volyymiä nostamalla. Viestinnän tehostamiseen löytyy paljon parempiakin konsteja.

Ajakaa turvallisesti kesäteillä!

Janne Mäkinen
Kirjoittaja on Turvan viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava palvelujohtaja.

Katso myös: