Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

"I love muovi" -kampanja kannustaa lajittelemaan pakkausmuovit kiertoon

29.3.2019 - Turva vaikuttaa

Tiesitkö, että suomalaisten kotitalouksien tuottamasta sekajätteestä jopa 70-80% voisi kierrättää? Jos et vielä ole innostunut roskien lajittelusta, nyt on oiva tilaisuus aloittaa, sillä etenkin pakkausmuovin kierrättämisestä on tehty helpompaa kuin koskaan.

Mediassa, niin verkossa kuin printissäkin, vilisee viikoittain vinkkejä kuinka päästä alkuun. Samaan aikaan tajuntaan tulvii asiantuntijoiden ravisuttavaa tutkimustietoa muovin haitoista niin ympäristölle kuin lopulta meille ihmisillekin. Yksilön vastuullisuutta peräänkuulutetaan. Sekajätteen lajittelu onkin yksi helpoimmista yksittäisen ihmisen käytännön keinoista vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin.

Pakkausmuovien kierrättäminen saatetaan kokea hankalaksi keräyspisteiden puutteen vuoksi; Rinki-ekopiste saattaa olla kaukana omasta kodista ja toistaiseksi myös harvasta taloyhtiöstä tai omakotitalon pihasta löytyy oma jätesäiliö pakkausmuoville. Myös muovipakkausten peseminen voi arveluttaa. Riittää kuitenkin, että pakkausmuovit huuhdellaan haalealla vedellä, tiskaamaan niitä ei tarvitse eikä kannata ruveta. Jos muovinkeräyspiste on kauempana, voi pakkausmuoveja säilöä ja viedä ne sitten kerralla kiertoon esimerkiksi kaupassa tai postissa asioinnin yhteydessä.

Yleisradion huhtikuussa lanseeraama valtakunnallinen "I love muovi” -kampanja rohkaisee kaikkia lajittelemaan kotitalouden pakkausmuovit kiertoon sekä ottamaan osaa vastuullisempaan muovin kulutukseen. Kuten kampanjan nimikin kertoo, muoviin ei kannata suhtautua lähtökohtaisesti välttämättömänä pahana tai ongelmana. Muovista tuskin koskaan päästään kokonaan eroon, mutta jokainen voi omalta osaltaan vähentää muovin kulutusta edes yhden muovipussin verran kaupassa käydessään ja edesauttaa pakkausmuovin päätymistä uusiokäyttöön.

I love muovi-kampanjan kiertue starttaa Tampereen Keskustorilla pe 5.4. klo 16-18. Toritapahtumassa saa vinkkejä lajitteluun ja halutessaan kierrätysämpärin. Lisätietoja kiertueen etenemisestä löytyy alla olevista linkeistä.

Lue lisää I love muovi-kampanjasta
Täältä löydät havainnollistavia videoita ja hyviä vinkkejä muovin lajitteluun

LÄHTEET:
Viisi kaupunkia lajittelee kilpaa, toritapahtumissa jaossa kierrätysämpäreitä - mm. tätä on I love muovi -kiertue 25/03/2019
I love muovi: lajittele pakkausmuovi ja anna sille uusi elämä - pistetään muovin kierrätys uudelle tasolle! 25/03/2019

Katso myös: