Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tulevaisuus kyllä kiinnostaa, mutta nyt on vähän huono hetki…

5.3.2021 - Työelämä

Taas on se aika vuodesta, kun havahtuu jotenkin voimallisesti tähän hetkeen. Aurinko paistaa ikkunoista ja paljastaa pölytilanteen, laaditaan tilinpäätöstä, kuumeillaan uutta autoa ja koiranpentua, selätetään vielä tämän yhden projektin haasteet ja kaivetaan aurinkolasit esille, kun niin häikäisee. Tulevaisuus tuntuu yhtä aikaa mahdolliselta ja epävarmalta.

Tulevaisuus tulee, se on varmaa. Monilla on myös ajatuksia siitä, millainen se on, millainen se pahimmillaan on ja millaisen siitä varovaisesti toivoisin. Mutta miten tehdä itse tulevaisuutta? Näillä minun taidoillani, ajatuksillani ja mahdollisuuksillani? Tämä tulevaisuuden tekeminen tuntuukin yhtäkkiä mahdottomuudelta, kun "eihän yksin voi vaikuttaa" ja "tässä on nyt kaikenlaista muuta…"

Käynnistimme Turvassa alkuvuodesta pienen "Mitä jos…" -pohdinnan. Lähdimme luomaan skenaariota Turvan toivetulevaisuudesta siitä näkökulmasta, että nyt sitten kaikki peliin ja unohdetaan mielemme rajoitukset mahdollisesta ja mahdottomasta.

Lopputuloksena totesimme haluavamme työpaikan, jossa on helppoa palkita kaveria avusta, viestitään avoimesti, työskennellään mistä vain ja tarjotaan mahdollisuuksia innostua ja ideoida. Villeintä mitä keksimme oli, että aloitetaan perinne "Turvan selviytyjät Malediiveilla"!

Hieman kaukaiselta tuntuu ajatus, ettemme muka pystyisi tällaista toivetulevaisuutta rakentamaan! Meillä itse asiassa on jo kaikki tähän tarvittavat työkalut ja mahdollisuudet, kun pysähdymme hetkeksi tätä pohtimaan.

Pohtimaan pysähtyminen tuntuukin olevan se avain, jolla huomaamme tulevaisuuden olemassaolon ja mahdollisuutemme vaikuttaa siihen. Samalla kehitämme niitä tulevaisuusajattelun taitoja, joita tarvitsemme, kun kohtaamme myös odottamattomia asioita. Tämän takia ajatukset Malediiveista ja kaverin palkitsemisesta ovatkin tärkeämpiä kuin miltä ne ensisilmäyksellä kuulostavat.

Toiveikasta tulevaisuuspäivää 5.3.2021!

Liisa-Maria Koivuniemi
Kirjoittaja työskentelee Turvassa kehittämispäällikkönä

Katso myös: