Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
24.8.2023

Matkan keskeytyminen ja muut ikävät yllätykset

Matkalla sattuu ja tapahtuu. Usein kaikkea kivaa, mutta joskus myös ikäviä asioita, joiden takia loma voi mennä pieleen. Tavallisimmin ongelmatilanteita aiheuttavat sairastumiset, kuten vatsataudit ja flunssat.

Äiti ja pieni poika istuvat sohvalla ja katsovat puhelinta.

Huolehdi matkavakuutus kuntoon joka reissulle

Lapsiperheiden keskuudessa pulmia syntyy esimerkiksi silloin, kun lapsi sairastuu yllättäen matkalla, esimerkiksi korvatulehdukseen. Korvatulehduksen aikana ei saa lentää, joten tällöin huoltajan on jäätävä lapsen kanssa matkakohteeseen siksi aikaa, että korvatulehdus on parantunut.

Matkalla voi tulla eteen myös ikävämpiäkin asioita, esimerkiksi vakavia sairauskohtauksia tai tapaturmia. Meillä Suomessa on hyvät julkiset sairaalat, joita reissukohteessasi ei välttämättä löydy. On hyvä muistaa, että jokainen maa antaa sairaanhoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti ja kustannukset vaihtelevat. Usein reissaajan on turvauduttava yksityisiin lääkäreihin ja sairaaloihin, jotka saattavat maksaa maltaita. Hoitamalla matkavakuutuksen ajoissa kuntoon ennen reissuun lähtöä voit turvata itsesi lisäksi myös lompakkosi. Tutustu Turvan matkavakuutuksiin.

Matkavakuutus auttaa monissa tilanteissa

Ulkoministeriö suosittelee kattavan matkavakuutuksen hankkimista. Vastoin monien käsitystä Suomen valtio ei kata esimerkiksi ambulanssilennon kustannuksia, jos sairastut tai loukkaannut pahoin lomamatkalla. Ilman vakuutusta joudut kattamaan itse kustannukset, jos joudut ongelmiin matkalla. Lue jutustamme, kuinka paljon ambulanssilento Suomeen voi maksaa.

Euroopassa matkustaessa on hyvä ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka avulla saat tarvittaessa helposti ensiapua ja hoitoa kroonisiin vaivoihin. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Matkavakuutuksen tarjoama turva on huomattavasti laajempi ja pääsääntöisesti voimassa kaikkialla maailmassa. Huomaathan myös, että matkavakuutus on henkilökohtainen. Esimerkiksi ilman vanhempia matkalle lähtevien lasten matkavakuutus on hyvä tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista saat lisätietoja Kelan sivuilta.

Matkavakuutuksen kohdalla ei kannata pihistellä. Ennen kuin jätät säästösyistä matkavakuutuksen ottamatta, kannattaa miettiä, onko sinulla varaa maksaa vaikkapa tuhansien eurojen helikopterikyyditystä lähimpään sairaalaan, tai kuukauden yksityissairaalamaksua, jos sairastut matkalla. Saattaisi kirpaista, eikö?

Mitä teen, jos sairastun tai joudun tapaturmaan matkalla?

Jos sairastut tai joudut matkalla tapaturmaan ja tilanne vaatii lääkärinhoitoa, soita ulkomaanmatkoilla SOS Internationalin matkahätäpalveluun +358 1019 5111. Hätäpalvelu auttaa sinua suomen kielellä ja antaa lisäohjeita ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Kotimaanmatkoilla varaa aika lääkärin vastaanotolle Pihlajalinnaan tai halutessasi Terveystaloon tai muuhun hoitolaitokseen. Muista ottaa yksityiselle hoitolaitokselle mukaan Kela-korttisi.

Ilmoita vahingosta myös TaskuTurvassa tai Turvan verkkopalvelussa. Hoitoon päästyäsi pidä saamasi lääkärintodistukset ja muut tositteet tallessa. Huomaathan myös, että kaikki matkavakuutukset eivät ole voimassa kotimaassa, joten tarkista turvasi kattavuus, jos olet siitä epävarma.

Matkan keskeytyminen on perusteltua, jos lähiomaisesi sairastuu vakavasti äkillisesti, joutuu vakavaan tapaturmaan tai menehtyy. Tässäkin tilanteessa ole ulkomailta yhteydessä SOS-matkahätäpalveluun +358 1019 5111. Kotimaanmatkoilla tee ilmoitus TaskuTurvassa tai Turvan verkkopalvelussa.

Omaisuusvahinko Suomessa

Matka keskeytyy myös, jos Suomessa olevalle omaisuudellesi sattuu vahinko, joka edellyttää paluuta kotiin. Tällainen vahinko voi olla esimerkiksi tulipalo tai vesivahinko. Saadessasi tiedon vahingosta ole tällöinkin ulkomailta yhteydessä SOS-matkahätäpalveluun, jotta saat lisäohjeita. Kotimaanmatkalla tee vahinkoilmoitus Turvan verkkopalvelussa.

Mitä korvataan?

Matkan keskeytyminen voi johtua monista eri syistä, ja jokainen vahinko käsitellään meillä tapauskohtaisesti ja vakuutusehtojen mukaisesti. Tilanteesta riippuen voidaan korvata esimerkiksi hoitokuluja, menetettyjä matkapäiviä tai ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Matkan keskeytyminen korvataan vain pakottavista syistä. Esimerkiksi lyhyt lääkärikäynti tai lääkärin määräämä uintikielto eivät ole pakottavia syitä matkan keskeytykselle.

Jos ulkomaanmatkalla sattuu jotain odottamatonta, etkä tiedä miten toimia, älä epäröi soittaa SOS-matkahätäpalveluun. Se palvelee numerossa +358 1019 5111 ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Jos matkasi katkeaa jo ennen lähtöä tai myöhästyt matkaltasi, lue lisää matkan peruuntumisesta tai tutustu miten toimia, jos myöhästyt matkalta.

Tarvittaessa voit tehdä vahinkoilmoituksen täällä.