Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
24.8.2023

Pesukoneen asennus – voinko hoitaa itse?

Uusi koti, ensimmäinen koti, vuokrattu koti. Pyykkiä tulisi pestä, mutta usein mietityttää, kuka pesukoneen asentaa – voiko sen tehdä itse vai tuleeko sitä varten tilata ammattilainen. Lue asiantuntijoiden vastaukset kolmeen tärkeään kysymykseen pesukoneen asennuksesta.

Nainen ottaa pyykkiä pyykinpesukoneesta.

Suositeltavaa on pelata varman päälle ja pyytää putki- tai LVI-asentajaa asentamaan pesukone. Näin varmistat, että jos pesukoneen kanssa tulee ongelmia, jotka johtuvat virheellisestä asennuksesta – tällöin vastuu on asentajalla, ei sinulla. Joissain taloyhtiöissä vaaditaan, että pesukoneen asentaa ammattilainen. Tarkista asia isännöitsijältäsi.

Tavallisesti kylpyhuoneissa on kyllä valmiina viemäri- ja vesijohtoliitäntä, jolloin pesukoneen saa asentaa myös itse. Jos olet asennuspuuhissa ensimmäistä kertaa, pyydä avuksi sukulainen tai kaveri, joka on asentanut pesukoneita ennenkin.

Jos pesukone ei mahdu kylpyhuoneeseen, voiko se olla keittiössä tai eteisessä?

Jos keittiössäsi on liitäntäpaikka astianpesukoneelle, myös pyykinpesukoneen voi sijoittaa keittiöön – koneet vaativat samanlaisia liitoksia. Keittiössä pesukoneen alle pitää laittaa muovinen turva-allas. Niitä myydään muutamalla kymmenellä eurolla tavarataloissa, rautakaupoissa ja kodinkoneliikkeissä. Jos astianpesukone on jo paikoillaan, putkiin täytyy tehdä pieniä muutoksia, jotta myös pesukone saadaan liitettyä putkistoon. Jätä tällöin asennustyö putkimiehen hoidettavaksi.

Asuntosi eteisessä tuskin on pesukoneen liitäntäpaikkaa, ja sellaisen rakentaminen vaatisi asuntoon isoa remonttia, joten pesukoneen sijoittaminen eteiseen tuskin onnistuu.

Minne pesukoneen poistoletku pitää sijoittaa?

Poistoletku pitää asentaa kiinteästi siihen tarkoitettuun viemäriliitokseen, mutta jos sellaista ei ole, poistoveden voi ohjata pönttöön, lavuaarin tai lattiakaivoon.

Tärkeintä on, että letku pysyy paikallaan, eikä roiski vettä vaikkapa lattialle. Poistoletkua ei saa jättää roikkumaan vapaasti, vaan se pitää kiinnittää paikoilleen niin, ettei se pääse irtoamaan.