Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
24.8.2023

Pesukoneen asennus – voinko hoitaa itse?

Pesukone haisee – auttaako pesukoneen puhdistus? Pesukoneen hana jäi auki – mitä siitä voi seurata? Mitä teen, jos pesukone tärisee ja liikkuu lingotessa? Lue asiantuntijoiden vastaukset kahdeksaan tärkeään kysymykseen pesukoneesta.

Nainen ottaa pyykkiä pyykinpesukoneesta.

Saako pesukoneen asentaa itse?

Suositeltavaa on pelata varman päälle ja pyytää putkimiestä asentamaan pesukone. Näin varmistat, että jos pesukoneen kanssa tulee ongelmia, jotka johtuvat virheellisestä asennuksesta – vastuu on asentajalla, ei sinulla. Joissain taloyhtiöissä vaaditaan, että pesukoneen asentaa ammattilainen. Tarkista asia isännöitsijältäsi.

Tavallisesti kylpyhuoneissa on kyllä valmiina viemäri- ja vesijohtoliitäntä, jolloin pesukoneen saa asentaa myös itse. Jos olet asennuspuuhissa ensimmäistä kertaa, pyydä avuksi sukulainen tai kaveri, joka on asentanut pesukoneita ennenkin.

Jos pesukone ei mahdu kylpyhuoneeseen, voiko se olla keittiössä tai eteisessä?

Jos keittiössäsi on liitäntäpaikka astianpesukoneelle, myös pyykinpesukoneen voi sijoittaa keittiöön – koneet vaativat samanlaisia liitoksia. Keittiössä pesukoneen alle pitää laittaa muovinen turva-allas. Niitä myydään muutamalla kymmenellä eurolla tavarataloissa, rautakaupoissa ja kodinkoneliikkeissä.

Jos astianpesukone on jo paikoillaan, putkiin täytyy tehdä pieniä muutoksia, jotta myös pesukone saadaan liitettyä putkistoon. Jätä tällöin asennustyö putkimiehen hoidettavaksi.

Asuntosi eteisessä tuskin on pesukoneen liitäntäpaikkaa, ja sellaisen rakentaminen vaatisi asuntoon isoa remonttia, joten pesukoneen sijoittaminen eteiseen tuskin onnistuu.

Minne pesukoneen poistoletku pitää sijoittaa?

Poistoletku pitää asentaa kiinteästi siihen tarkoitettuun viemäriliitokseen, mutta jos sellaista ei ole, poistoveden voi ohjata pönttöön, lavuaarin tai lattiakaivoon.

Tärkeintä on, että letku pysyy paikallaan, eikä roiski vettä vaikkapa lattialle. Poistoletkua ei saa jättää roikkumaan vapaasti, vaan se pitää kiinnittää paikoilleen niin, ettei se pääse irtoamaan.

Miksi pesukone haisee tunkkaiselta?

Kun vaatteita pestään matalissa 30–40 asteen lämpötiloissa, pesukoneeseen kertyy likaa, esimerkiksi ihorasvaa ja vartalovoiteita, joka saattaa aiheuttaa koneen tunkkaisen hajun.

Kone pysyy puhtaana ja raikkaan tuoksuisena, kun peset korkeita lämpötiloja kestäviä, puuvillaisia pyyhkeitä ja lakanoita silloin tällöin 90 asteen ohjelmalla.

Kuumapesun voi tehdä myös tyhjällä koneella. Voit tehostaa puhdistusta sitruunahapolla, joka irrottaa samalla kalkkisaostumia, mutta pyöräytä pesuohjelma silloin ilman pyykkiä.

Tarkista myös, onko pesukoneesi nukkasihti täynnä ja puhdista se. Nukkasihti on tavallisesti pesukoneen etuosassa alhaalla. Kaikissa malleissa sitä ei ole. Pesun jälkeen jätä koneen luukku ja pesuainelokero raolleen, jotta ne kuivuvat. Puhdista silloin tällöin täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus.

Pesukone tärisee ja liikkuu lingotessa. Missä vika?

Yleensä tärinä johtuu osittain siitä, että pesukone on asennettu vähän vinoon. Tarkista vatupassilla tai vaikka älypuhelimeen ladattavalla vatupassisovelluksella, onko pesukone vaakatasossa. Jos pesukone on kallellaan, säädä se suoraan säätöjalkojen avulla.

Eikö koneen suoristaminen poista tärinää? Tämä voi johtua siitä, että halvempien pesukoneiden jouset ovat usein sitä luokkaa, että pesukone tärisee aina jonkin verran. Kokeile laittaa jalkojen alle kumitassut tai osta pesukoneen alle kumimatto. Ne pehmentävät tärinästä johtuvaa ääntä. Kumitassuja ja -mattoja myydään kodinkoneliikkeissä, rautakaupoissa ja tavarataloissa.

Kestääkö pesukone kenkien ja mattojen pesun?

Useimmat matot ovat liian painavia pesukoneessa pestäviksi. Pienikin räsymatto imee paljon vettä ja muuttuu kastuessaan painavaksi. Jos maton paino ylittää koneen painorajoituksen, kone saattaa mennä rikki.

Kevyen wc-maton, joka imee vain vähän vettä, voi useimmiten pyöräyttää pesukoneessa. Tarkista vielä maton pesuohje.

Usein kangastennarit voi pestä yksistään pesukoneessa matalassa lämpötilassa. Pesukoneesta ei tarvitse olla huolissaan – tennareiden kumipohjat eivät vahingoita teräsrumpua. Jos haluat vaimentaa kenkien kolinaa rummussa, laita ne vaikkapa vanhan pyyhkeen sisään.

Myös reput voi huoletta pyöräyttää koneessa. Sulje vetoketjut ja solmi narut, jotta ne eivät tartu mihinkään ja riko reppua.

Pesukone hajosi - korvaako vakuutus?

Jos pesukone ei käynnisty, tarkista, että luukku on kunnolla kiinni, töpseli on seinässä ja sulake ei ole palanut. Jos pesukone ei ota vettä, katso vielä, että vesihana on auki ja vedenottoletkussa ei ole mutkaa tai taitetta, joka estää veden ottamisen. Kun pesukone ei poista vettä, syynä voi olla esimerkiksi tukkeutunut nukkasihti, joka pitää puhdistaa.

Jos testasit jo edellisiä kikkoja, eikä pesukone vieläkään toimi, kone on mahdollisesti rikki.

Pesukoneissa takuuaika on tavallisesti kaksi vuotta. Jos takuuaika on umpeutunut, ilmoita pesukoneen rikkoutumisesta suoraan vakuutusyhtiöön.

Voit ilmoittaa vahingosta Turvaan verkkopalvelussa tai soittaa asiakaspalveluumme arkisin 01019 5110 . Kaikki Turvan yhteystiedot löydät täältä .

Jos sinulla on Turvan laaja kotivakuutus, on todennäköistä, että äkillisesti rikkoutunut pesukoneesi korvataan. Lue lisää Turvan kotivakuutuksista .

Vakuutusyhtiö arvioi jokaisen vahinkoilmoituksen erikseen, ja korvauksen määrään vaikuttavat esimerkiksi pesukoneesi merkki, malli ja ikä. Kotivakuutuksen omavastuu on valittu vakuutusta hankittaessa ja sen suuruuden voit tarkistaa vakuutuskirjaltasi.

Pitääkö olla kotona, kun pesukone on käynnissä?

Jos jätät pesukoneen päälle kotiin valvomatta, teet sen omalla vastuullasi. Vakuutusyhtiöillä on omat suojeluohjeensa, joissa annetaan ohjeet vahinkojen välttämiseen ja minimoimiseen.

Esimerkiksi Turvan suojeluohjeissa sanotaan, että pesukoneen toimintaa on valvottava, sen virta katkaistava ja vesihana suljettava käytön jälkeen. Jos et siis ole kotona, kun kone on päällä, rikot suojeluohjeita. Jos käy ikävästi, ja sattuu esimerkiksi vesivahinko tai tulipalo, vakuutusyhtiö voi alentaa korvattavasta summasta suojeluvähennyksen.

Eniten pesukoneisiin liittyviä vahinkoja aiheuttavat rikkoutuneet poistoletkut ja muut äkilliset vuotovahingot. Auki jäänyt vesihana puolestaan voi saada aikaan sen, että vahinko on laajempi kuin normaalisti. Vesihana on usein näkyvällä paikalla putkien yhteydessä ja sen saa käännettyä on/off-asentoon. Jos hana on jäänyt auki, ja samalla pesukoneen magneettiventtiili jostain syystä pettää, vedenpaine täyttää ensin koneen vedellä, ja lopulta vesi vuotaa myös lattialle. Kun palaat viikonlopun jälkeen kotiin, koko kämppä saattaa lainehtia.

Joskus tulipalo saa alkunsa viallisesta pesukoneesta. Kannattaa siis pestä pyykit vasta, kun on aikaa olla kotona. Näin pystyt reagoimaan vikoihin heti: esimerkiksi tekemään alkusammutuksen ja soittamaan palokunnan paikalle.

Jos nukahdat joskus lyhyille päiväunille kesken pesuohjelman, ei hätää, sitä sattuu kaikille. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa laittaa pesukonetta pyörimään illalla, kun on käymässä yöunille. Silloin vahingolla – esimerkiksi tulipalolla tai vesivahingolla – on monta tuntia aikaa tapahtua.

Asiantuntijat: Korvauspäällikkö Jukka Jyrä, korvausasiantuntijat Teija Mattjus ja Matti Hämäläinen sekä vakuutusasiantuntija Katri Elomaa.