Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
2.7.2023

Mitä eroa on kotivakuutuksella ja tuotevakuutuksella?

Erilaiset tuotevakuutukset turvaavat vain yhden esineen, kun taas kotivakuutuksen piirissä on koko kodin irtaimisto. Ennen tuotevakuutuksen hankkimista on hyvä tarkistaa, maksaako samanlaisesta turvasta jo omassa kotivakuutuksessaan.

Tietokone, muistilappuja ja kahvikuppi pöydällä

Millaisia vahinkoja vakuutus korvaa?

Turvan laaja kotivakuutus korvaa hyvin monipuolisesti kodin laitteille ja elektroniikalle sattuvia vahinkoja. Esimerkiksi varkaudet, ukkosvahingot, rikkoutumiset ja muut yleisimmät vahingot kuuluvat kotivakuutukseen. Tutustu Turvan kotivakuutuksiin täällä.

Tarkista, kattaako tuotevakuutus joitain sellaisia vahinkoja, jotka eivät kuulu kotivakuutukseesi. Kaikissa vakuutuksissa on yleensä myös rajoitusehtoja. Oli kyse sitten kotivakuutuksesta tai erillisestä tuotevakuutuksesta, muun muassa katoamiset ja unohtamiset on usein rajattu vakuutuksen ulkopuolelle. Myös valmistusvirheet ja takuun alaiset viat ovat ensisijaisesti tuotteen valmistajan tai myyjän vastuulla.

Mitä vakuutus maksaa?

Vakuutuksen hinta on pääasiassa riippuvainen kolmesta asiasta: mitä ja minkä arvoista omaisuutta vakuutetaan ja millaisten riskien varalta. Kotivakuutuksen ja tuotevakuutuksen hintaa vertaillessa on hyvä tarkistaa, mitä rahoilleen saa vastineeksi. Kotivakuutuksen hinta sisältää koko kodin irtaimiston vakuutukset, tuotevakuutus vain yhden esineen vakuutuksen. Jos yksittäisen laitteen vakuuttaminen on yhtä kallista kuin koko kodin, kannattaa tuotevakuutuksen ehtoihin perehtyä hyvin.

Millainen omavastuu on? Entä ikävähennykset?

Tuotevakuutuksia markkinoidaan toisinaan sillä, että ne eivät sisällä omavastuuta tai omavastuu on hyvin pieni. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että vakuutus olisi kotivakuutusta edukkaampi ostajalleen.

Otetaan esimerkki. Laajaan kotivakuutukseen kuuluvat rikkoutumisvahingot 150 euron omavastuulla. Vuosi sitten ostettu televisio kaatuu lattialle ja hajoaa. Sille on kotivakuutuksen lisäksi ostettu viiden vuoden tuotevakuutus sadalla eurolla, lisäksi tuotevakuutuksessa on 50 euron omavastuu. Lopputulos on vahingon sattuessa kukkaron kannalta sama: vahinko olisi voitu korvata myös kotivakuutuksesta, mutta tässä esimerkissä kotivakuutuksen omavastuun verran rahaa on sen sijaan käytetty tuotevakuutukseen ja sen omavastuuseen. Älä suotta maksa omavastuuta etukäteen!

Kuinka laitteen ikä vaikuttaa korvaukseen?

Omaisuuden ikä vaikuttaa siitä maksettavaan korvaukseen. Vakuutusyhtiöissä puhumme tällöin ikävähennyksestä. Ikävähennyksen suuruus riippuu siitä, kauanko tavara on ollut käytössä, ja millainen tavara on kyseessä. Omaisuuden ei suinkaan tarvitse olla uutta, että siitä saa korvauksen. Ikävähennys kasvaa vähitellen, kun tavaralle kertyy käyttövuosia.

Koti-irtaimiston vakuutuksesta maksettava korvaus perustuu omaisuuden todelliseen arvoon. Tavaran ikä on yksi sen arvoon vaikuttavista asioista. Esimerkiksi 3 vuotta käytössä ollut pesukone on arvokkaampi kuin 10 vuotta käytössä ollut. Jos rikkoutunutta omaisuutta ei enää voi tai kannata korjata, korvauksen lähtökohtana on uuden, vastaavan laitteen hinta. Maksettava korvaussumma saadaan, kun uuden laitteen hinnasta vähennetään omavastuun lisäksi laitteen ikään perustuva ikävähennys. Vuotuinen ikävähennys riippuu siitä, millaisesta omaisuudesta on kyse.

Tuotevakuutuksesta ei yleensä makseta rahakorvausta, vaan vakuutusehtojen mukaisesti tilalle annetaan vastaava uusi laite, jos korjaus ei ole mahdollista. Tuotevakuutus on voimassa usein vain lyhyen ajan, eli vakuutusturva päättyy, kun laitteelle alkaa tulla ikää.

Laaja Plus –laajennuksella saat kattavamman turvan kerralla koko kodin irtaimistolle

Jos olet hankkinut paljon uusia kodinkoneita, uusinut kodin sisustuksen tai vaikkapa remontoinut keittiösi, on ymmärrettävää, että haluat niille myös parhaan mahdollisen vakuutusturvan. Yksittäisten tuotevakuutusten sijasta voit myös kerralla korottaa koko irtaimistosi vakuutuksen uudelle tasolle.

Paras valinta on tällöin Turvan kotivakuutus Laaja Plus -lisäturvalla. Laaja Plussassa ikävähennysvapaita vuosia on enemmän kuin muissa kotivakuutuksissamme, joten uudet laitteesi säilyttävät täyden korvausarvonsa huomattavasti pidempään. Laaja Plus on keskimäärin pari kymppiä kalliimpi kuin tavallinen Laaja kotivakuutus, joten se on helposti hintansa arvoinen.

Tutustu Laaja Plus -lisäturvaan kerros- ja rivitalon vakuutuksessa ja omakotitalon vakuutuksessa.