Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
31.10.2019

Vinkit talvipyöräilyyn

Talvi tuo omat haasteensa pyöräilyyn. Talvipakkaset eivät kuitenkaan Turvan talouspäällikkö Anna-Liisa Etholénia hätkäytä, sillä hänen työmatkansa taittuu myös talvisin pyörällä. Tässä Anna-Liisan vinkit turvalliseen talvipyöräilyyn.

Pyörän satula ja ajovalot takaapäin kuvattuna.

1. Varmista näkyvyys

Valot ja heijastimet auttavat pyöräilijää näkemään ja näkymään. Huolehdi, että pyörässä on valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Pyörässä on myös oltava etu-, taka- ja sivuheijastimet. Päälle kannattaa pukea huomioliivi.

2. Vaihda nastarenkaat etu- ja takapyörään

Nastarenkaat ovat kaiken a ja o. Jos on nastat vain yhdessä renkaassa, on vaara, että toinen rengas lähtee sivuluisuun alamäessä. Hyvin liukkailla keleillä minulla on myös jalassa nastalenkkarit, joilla pysyy pystyssä pyörää talutettaessa.

3. Varaa työmatkaan hyvin aikaa

Lumisade on oma haasteensa, jos teitä ei ole aurattu. Lumisateilla ja liukkailla keleillä onkin hyvä varata työmatkaan hyvin aikaa, sillä välillä pyörää voi joutua taluttamaan. Ja vaikka tiet olisivatkin aurattu, on polkeminen kovan kitkan vuoksi talvella raskaampaa.

4. Aja rauhallisesti ja ennakoi

Erityisesti liukkaalla tulisi muistaa rauhallinen ja ennakoiva ajotapa. Äkkinäisiä liikkeitä ja jarrutuksia tulisi välttää, jottei pyörä lähde luisuun tai et saa pyörääsi pysähtymään ajoissa. Erityisen varovainen tulisi olla risteyksissä ja teiden ylityksissä, koska autojen jarrutusjäljet voivat olla hyvinkin liukkaita ja autoillakin saattaa jarrutusmatka mennä pitkäksi.

5. Seuraa säätiedotteita tarkkaan ja pue kerroksia

Tarkkaile säätä ja pue ylle kunnon varusteet, joista ei pääse tuuli eikä vesi läpi, mutta kuitenkin hengittävät. Pakkasella on tärkeää pitää jalat, kädet ja naama lämpiminä. Kommandopipo on hyvä pukea pipon alle kasvojen ja niskan suojaksi.

6. Huomioi pakkanen

Pakkasilla kerrospukeutumisen lisäksi on tärkeää tarkkailla, kuinka pyörä toimii eli milloin jarrut ja vaihteet alkavat jäätyä. Jos pyörä on pakkasesta jähmeä, se on syytä jättää kotiin, vaikka muuten tarkenisikin pyöräillä.