Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
5.3.2023

Näin poltat kynttilöitä turvallisesti

Iltojen pimentyessä voi iskeä lisävalon kaipaus. Syksyn mittaan valosarjat, tuikut ja lyhdyt etsitään kaapeista. Kynttilöiden avulla voi pukea kodin tunnelmavalaistukseen, vaikka ulkona olisi pimeää. Kun nautit elävän tulen luomasta tunnelmasta, pidä myös paloturvallisuus pitää mielessä.

Kolme palavaa kynttilää.

Etsi kynttilälle turvallinen paikka

Kynttilän liekki voi olla avotulena arvaamaton, ja karata väärin sijoitettuna esimerkiksi verhoihin tai pöytäliinaan. Kynttilöiden polttamisessa kannattaakin muistaa muutama neuvo.

Ensimmäinen pohdinnan paikka on kynttilän sijainti. Kynttilöiden läheisyydessä tai yläpuolella ei saa olla mitään syttyvää, kuten verhoja tai muovi-, paperi- tai kangasmansetteja. Myös
alustan tai kynttilänjalan on oltava sekä tukeva että lämpöä hyvin sietävää ainetta, kuten metallia, posliinia tai kiveä.

Vältä umpinaisia ja ohuita lasilyhtyjä

Vältä umpinaisia ja ohuita lasilyhtyjä, sillä ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa.
Ohutkuorinen lyhty voi silloin poksahtaa ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön.

Turvallinen kynttilälyhty on tukeva ja sisältä riittävän tilava. Tuikut on hyvä asetella riittävän kauas toisistaan, sillä liian tiiviissä ryhmässä niiden tulikuuma neste voi roihahtaa.

Ulkotulet vain ulkona

Ulkoroihut on tarkoitettu poltettavaksi vain ulkona, eikä niitä saa käyttää parvekkeella tai lähellä rakennuksia kuten kuistilla tai katoksen alla. Roihu tulee sijoittaa palamattomalle alustalle tuulen ja sateen suojaan ja vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä tai rakennuksesta.

Paino paljastaa laadukkaan kynttilän

Kynttilöiden turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo ostovaiheessa. Markkinoilla on paljon erilaisia kynttilöitä, joten turvallisinta on suosia tunnettuja laatumerkkejä. Laadun erottaa useimmiten tuotteen hinnasta.

Laadukas kynttilä on kalliimpi, mutta palaa kauniimmin ja pidempään. Laadukkaan kynttilän voi tunnistaa myös painosta – mitä painavampi, sitä paremmin ja pidempään kynttilä palaa.

Tulta ei saa jättää valvomatta

Kynttilää ei pidä koskaan jättää palamaan ilman valvontaa. Jos olet yksin ja epäilet, että saatat esimerkiksi torkahtaa sohvalle, sammuta tuikut ja kynttilät. Sammuta kynttilät myös silloin, kun poistut pidemmäksi aikaa huoneesta. Myös ulkotulia on pidettävä jatkuvasti silmällä, eikä niitä tule jättää koskaan palamaan yöksi.

Tulitikut on pidettävä poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa. Lapsia tai
lemmikkieläimiä ei pidä myöskään jättää yksin palavan kynttilän kanssa.

Kynttilät ja tuikut kannattaa sammuttaa puhaltamisen sijaan tukahduttamalla. Näin steariini ei pääse roiskumaan ja käryä tulee vähemmän. Ulkoroihut tulee sammuttaa aina tukahduttamalla, ei vedellä.

Tarkista myös palovaroittimien kunto ja määrä

Toimintakuntoinen ja oikeaan paikkaan sijoitettu palovaroitin on korvaamaton osa joka kodin
paloturvallisuutta. Onko teillä tarpeeksi palovaroittimia? Asunnon jokaisen kerroksen tai tason jokaista alkavaa 60 neliötä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Lähteet: SPEK, Kodin turvaopas/Pelastustoimi, Tukes