Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
8.10.2024

Näin varaudut myrskyyn ja vältät ikävät vahingot

Myrskyt ja niihin liittyvät voimakkaat sääilmiöt, kuten rankkasateet, salamointi ja raekuurot, voivat saada aikaan suurta tuhoa. Huolellisilla varautumistoimenpiteillä voi kuitenkin vähentää aiheutuneita vahinkoja merkittävästi tai ennaltaehkäistä ne jopa kokonaan.

Punaisen puisen omakotitalon kesäisellä pihalla on paljon irtaimistoa trampoliineista pihakalusteisiin.

Käytännön vinkkejä myrskyvahinkojen ehkäisemiseksi

1. Tarkista vakuutusten sisältö

Huolehdi etukäteen, että vakuutusturvasi kattaa luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot. Esimerkiksi Turvan kotivakuutusehdoissa myrskyksi katsotaan sääolosuhteet, joissa tuulen keskinopeus on ylittänyt 15 metriä sekunnissa mitattuna vahingon tapahtumapaikkaa lähimpänä olevalla säähavaintoasemalla.

Turvan kotivakuutuksissa omaisuus on useimmiten vakuutettu myös myrskytuhojen varalta. Jos olet kuitenkin valinnut kaikesta suppeimman, vain palovahinkoja korvaavan kotivakuutuksen, myrskyvahingot eivät kuulu korvauksen piiriin. Metsänomistajan kannattaa lisäksi selvittää, kattaako metsävakuutus myös myrskyjen aiheuttamat tuhot.

Voit tarkistaa vakuutuksesi sisällön ja mahdollisen omavastuun TaskuTurvasta tai verkkopalvelustamme.

2. Valmistaudu ennakkoon

  • Pidä ympäristö siistinä ja arvioi lähettyvillä kasvavien puiden kunto. Poista tarvittaessa vaaralliset puut, jotka voisivat kaatuessaan aiheuttaa vahinkoa ympäröiville rakennuksille, sähkölinjoille tai ajoneuvoille. Siirrä myös ajoneuvot turvallisiin paikkoihin.

  • Tarkista katon ja rännien kunto. Puhdista rännit ja sadevesikaivot lehdistä ja roskista, jotta sadevedet ohjautuvat oikein rankkasateen sattuessa.

  • Estä sade- ja sulamisvesien pääsy rakennukseen vesieristyksin ja toimivilla salaojilla.

  • Valmistele kotivara, eli tarvikkeet, joilla pärjäät tarvittaessa kolmen päivän ajan erilaisten poikkeustilanteiden, kuten myrskyjen tai sähkökatkojen, aikana.

3. Myrskyn uhatessa ja sen aikana

  • Siirrä pihalta irtonaiset esineet ja pihakalusteet suojaan tuulelta.

  • Siirry sisätiloihin, sulje ovet ja ikkunat, ja varmista, että ne ovat tiiviisti kiinni.

  • Varmista, että myös lemmikkieläimet pysyvät turvassa sisätiloissa.

  • Vältä tarpeetonta liikkumista myrskyalueella.

  • Ota sähkölaitteiden pistokkeet pois seinästä kylmälaitteita lukuun ottamatta.

  • Jos myrskystä seuraa sähkökatko, pidä kylmälaitteet mahdollisimman tiiviisti suljettuina, jotta ne säilyttävät kylmyyden pidempään.

4. Myrskyn jälkeen

  • Jos myrskyvahinkoja ennakoinnista huolimatta pääsee tapahtumaan, pyri estämään lisävahingot- Aloita raivaus-, suojaus- ja korjaustyöt kuitenkin vasta myrskyn loputtua, ja tee niitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Pyydä tarvittaessa kuitenkin apua pelastusviranomaisilta tai ammattilaisilta. Raivaa esimerkiksi kaatuneet tai kaatumaisillaan olevat puut ja suojaa rikkoutunut vesikate. Älä kuitenkaan koske maahan pudonneisiin sähköjohtoihin tai niitä painaviin puihin jännitevaaran takia.

  • Jos myrsky on tehnyt tuhojaan, kerää kaikki mahdolliset vahinkoon liittyvät tiedot yhteen ja ilmoita vahingosta meille verkkopalvelussa.

Aiheuttiko myrsky vahinkoja?

Lue toimintaohjeet ja ilmoita meille vahingoista täällä.