Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
5.6.2023

Kävelypässit kannustavat: "Lähde liikkeelle!"

Kävelypässit on eläkeläismiehistä koostuva ryhmä, jonka päämääränä on kannustaa senioreita liikkumaan aktiivisesti ja pitämään huolta hyvinvoinnistaan.

Seitsemän seniorimiestä hymyilevät auringonpaisteessa.

Toiminnan keskiössä kunnon ylläpito

Kävelypässit ovat taustaltaan pitkän linjan ammattiyhdistysaktiiveja ja muun muassa PAMin ja SAK:n entisiä työntekijöitä, ja ammattiyhdistystoiminnan kautta he ovat toisiinsa tutustuneetkin. Moni heistä on myös pitkäaikaisia Turvan asiakkaita.

Miesten heijastinliiveissä komeileva slogan kiteyttää Kävelypässien toiminnan ytimen: "Liikettä omin koivin – liikettä yhteisvoimin”. Nämä heijastinliivit päällään ryhmä tekee tänä kesänä matkaa Helsingistä Kalajoelle. Matkaa taitetaan noin 15 kilometrin etappi kerrallaan, ja tällä kertaa Turvan pääkonttori sattui onnekkaasti matkan varrelle.

Kävelypässit ovat vuosien saatossa tehneet useita pitkiä kävelymatkoja, joista ensimmäinen oli jo vuonna 2014. Pian kymmenvuotisjuhliaan viettävä ryhmä käveli ensimmäisellä yhteisellä matkallaan Helsingistä Poriin parissa viikossa. Vuosien aikana ryhmään on otettu uusia jäseniä ja samalla toimintaa on laajennettu kävelyretkistä myös muuhun toimintaan, kuten blogin kirjoittamiseen ja moniin erilaisiin liikuntatempauksiin. Aktiiviliikkuminen ja ikäihmisten toimintakyvyn ylläpito on kuitenkin pysynyt koko ajan Kävelypässien toiminnan keskiössä.

Vaikeinta on lähteminen

Kävelypässit toivovat voivansa kannustaa muita ikäihmisiä liikunnan pariin paitsi esimerkin voimalla, myös lisäämällä tietoisuutta aktiiviliikkumisen hyödyistä. He ovat luoneet yhteistyössä Eläkeläiset ry:n kanssa muun muassa Kävelypässien lämmittelyjumppa -ohjeistuksen sekä olleet mukana kehittämässä myös muita ikäihmisille suunnattuja oppaita ja ohjeita. Kävelymatkojensa varrella Kävelypässit teettävät myös THL:n Ikinä-testejä, joilla mitataan yli 60-vuotiaiden tasapainoa ja lihaskuntoa.

Aktiivisuutta voi lisätä arkeensa monin tavoin, joskin käveleminen on yksi helpoimmista tavoista sisällyttää liikunta osaksi päivittäistä elämää. Kävely on matalan kynnyksen liikuntaa, joka ei vaadi erityisiä välineitä tai suorituspaikkoja. Haasteet saattavat välineiden sijaan liittyä motivaatioon.

”Vaikeinta on usein lähteminen”, kommentoi Kävelypässien Antti Honkonen .

Lähtemisen vaikeudesta huolimatta ensimmäinen askel on usein juuri se, jolla on eniten merkitystä.

"Kaikkein tärkeintä on lähteä liikkeelle, ei homehtua kotiinsa”, Honkanen jatkaa.

Käveleminen tuo terveyttä ja pitkää ikää

Kävelyllä on todettu olevan monia terveyshyötyjä. Se vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, parantaa kestävyyttä ja auttaa myös ylläpitämään terveellistä painoa. Säännöllisen kävelyn on myös osoitettu vähentävän riskiä monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, osteoporoosille ja tietyille syövän muodoille. Kävely tukee kehon immuunijärjestelmää ja auttaa vahvistamaan sen puolustusmekanismeja.

Kävelypässien tapaan ystävien kanssa käveleminen voi lisätä arkeen myös arvokasta sosiaalista kanssakäymistä ja sitä kautta mielen hyvinvointia. Ryhmässä liikkuminen voi tarjota sosiaalista vuorovaikutusta, ystävyyssuhteita ja kannustusta, mitkä osaltaan edistävät positiivista mielialaa ja motivaatiota jatkaa liikkumista. Kävely ulkoilmassa tarjoaa myös mahdollisuuden rentoutua ja nauttia luonnosta.

Mikäli joka päivä ei ole aikaa varsinaisille kävelylenkeille, voi arkeen lisätä liikuntaa päivittäisiä rutiineja muokkaamalla. Askelia kertyy, kun valitsee portaat hissin sijaan ja linja-auton sijaan apostolinkyydin kauppaan. Jo pienetkin muutokset arjessa ja vähäinenkin arkiliikunnan lisääminen voivat olla merkittäviä tekijöitä niin fyysisen kuin psyykkisenkin terveyden kannalta.

Joko sinulla on käytössä Turvan verkkopalvelu ja meidän näppärä TaskuTurva-sovellus? Voit tutustua palveluihin täällä !