Kotiliikunnasta hyvää oloa pimeneviin iltoihin
Kuinka pysyä virkeänä ja aktiivisena, jos harrastuksiin ei pääsekään? Keväällä liikunnan ystävät kaikkialla Suomessa olivat uuden ja yllättävän tilanteen edessä. Uimahalliin, kuntosalille, ystäväporukan pallopeleihin tai ryhmäliikuntatunneille ei yhtäkkiä päässytkään tavalliseen tapaan. Moni alkoi nopeasti kaivata kävelylenkkien tilalle muutakin liikuntaa.
Käsipainot, hulavanteet ja muut kotiliikuntavälineet ovat tänä vuonna käyneet liikuntavälineliikkeissä kaupaksi huimalla vauhdilla. Kotonakin voi pysyä kunnossa ja harrastaa monipuolista liikuntaa, eikä siihen välttämättä tarvita edes kalliita välineitä. Hätä keinot keksii, sanotaan.
Liikuntapaikkojen ollessa kiinni Suomeen onkin tänä vuonna saatu valtava määrä uusia kotiliikunnan harrastajia. Olohuoneista on tullut jumppasaleja ja kodin kalusteet ovat sijaistaneet monenlaisia kuntoilulaitteita ja apuvälineitä.
Aktiivisena pysyminen ja lihaskunnon ylläpitäminen ovat tärkeitä asioita kaiken ikäisille, mutta erityisesti monipuolisesta liikunnasta hyötyy ikävuosien karttuessa.
”Esimerkiksi murtumia tulee vanhempana helpommin, ja kuntoutuminen kestää pidempään kuin nuorilla. Monipuolinen, lihasvoima- ja tasapainoharjoittelua sisältävä liikunta ehkäisee tehokkaasti tapaturmia”, muistuttaa Turvan korvausasiantuntija Tiina Koivuniemi.
Tekevälle sattuu, ja usein THL:n tilastojen mukaan tapaturmia sattuu eniten kotona (siirryt THL:n sivuille). Kotona myös vietetään enemmän aikaa kuin missään muualla, joten tilastoa säikähtäneenä ei kannata jäädä sohvalle peiton alle. Päin vastoin, aktiivisuus ja lihaskunnon ylläpitäminen auttavat myös silloin, kun haaveri varovaisuudesta huolimatta sattuu.
”Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva myös toipuu tapaturman sattuessa nopeammin ja paremmin kuin huonommassa kunnossa oleva”, sairaanhoitajataustansa vuoksi aiheeseen tutustunut Koivuniemi painottaa.
Vinkkejä kotiliikuntaan
Jotta liikkuminen pysyy mielekkäänä, on tärkeää löytää itselle sopivat liikuntamuodot, joiden parissa viihtyy. Onneksi tarjolla on paljon maksuttomia materiaaleja ja ideoita kotiliikuntaan. Olemme koostaneet alle maksuttomia aineistoja, joihin voit tutustua.
Kysy ihmeessä ideoita myös tutuilta ja perheenjäseniltä, tosi monella on jo hyväksi todettuja kotiliikuntavinkkejä, joita ei itse olisi välttämättä tullut ajatelleeksikaan!
Luettelo maksuttomista jumppamateriaaleista. Linkit vievät pois Turvan sivuilta:
- Kotijumppa oman kehon painoilla ja vesipulloilla, myös ohjevideot (Yleisradio)
- Monipuolinen kuminauhajumppa, johon tarvitset vain jumppanauhan (Luustoliitto)
- Marttojen arkiliikuntavinkit ja ohjeet lyhyeen taukojumppaan (Martat)
- Laaja valikoima jumppaohjeita selälle ja niskalle videoina (Selkäliitto)
- Kunnossa Kaiken Ikää –ohjelman tuottamia jumppavideoita (KKI)
- Eläkeläiset ry:n videoita ja kirjallisia materiaaleja kotiliikuntaan (Eläkeläiset ry)
- Kotikuntoiluohjelma erityisesti nivelrikosta kärsiville (Nivelyhdistys)
Turvaa eläkkeellä
Eläkkeellä on aikaa nauttia elämästä ja toteuttaa omia unelmiaan. Lue hyödylliset jutut eläkeikäisen arkeen ja vakuuttamiseen liittyen.
Muista turvata matkasi liiton vakuutusten päättyessä
Jäsenvakuutukset saattavat päättyä esimerkiksi tietyn ikäisenä, tai kun jäsen jää eläkkeelle. Jotkin liitot ovat hankkineet vakuutukset myös eläkeläisjäsenilleen. Ennen reissulle lähtöä on tärkeää tarkistaa, että matkavakuutus on kunnossa.
5 vinkkiä kodinkoneiden turvalliseen käyttöön
Kotoa löytyy melkoinen valikoima erilaisia kodinkoneita. Miten niitä tulisi käyttää turvallisesti? Saako uuden laitteen asentaa itse, entä milloin kylmälaitteen alle tarvitaan vuotosuojakaukalo? Kokosimme 5 vinkkiä kodinkonevahinkojen ehkäisyyn.