Satsaa kierrätykseen – kukkarosikin kiittää
20-neliön huoneen isosta ikkunasta tulvii kevään toiveikasta ja pehmeää valoa täyttäen jokaisen nurkan. Näyttävän ja jykevän kirjoituspöydän ääressä istuu teekuppi kädessään seesteinen toisen vuoden historian opiskelija Justiina Jokinen.
Jokinen, 23, aloitti tavaroiden keräämiseen omaan kotiin varhain. Jo lukioaikana hän laati itselleen listan, mitä kaikkea tarvitsee muuttaessaan pois lapsuuden kodistaan. Listassa luki esimerkiksi tarkkaan, minkälaisia astioita hän tarvitsisi. Jokinen kiersi paljon kirpputoreja ja keräsi tavaroita kasaan pikkuhiljaa. Kun tuli aika lähteä opiskelemaan Tampereen yliopistoon historiaa syksyllä 2017 ja muutto omilleen koitti, oli Jokisella kaikki valmiina uutta kotia varten. Mutta vaikka Jokinen muutti upouuteen, vasta valmistuneeseen TOASin solu-asuntoon, lähes kaikki mitä hän vei mukanaan, oli vanhaa ja käytettyä.
Tavarat kiertoon perheen sisällä
Jokinen luonnehtii itseään opportunistiseksi kierrättäjäksi. Aina kun hänelle on tarjottu ilmaista, käytettyä tavaraa ei Jokinen epäröi ottaa sitä vastaan. Huonekaluja ja irtaimistoa Jokinen etsi jonkin verran itse kirppareilta, mutta hän sai paljon tavaraa myös siskoltaan, joka koluaa kirpputoreja ja osaa tunnistaa vanhan esineen arvon. Esimerkiksi pitkä, puinen, mustaksi maalattu kirjoituspöytä sekä ikimetsän vihreät, kuvioidut samettiverhot ovat löytäneet tiensä Jokisen kotiin hänen siskonsa kautta.
– Isosiskoni Juuli näkee vanhassa tavarassa kauneuden ja samalla hyödyn tavalla, jota itse en näe. Hän on sanonut minulle, että ennen kuin ostat uutta tai vanhaa, niin kysy minulta. Voi siis sanoa, että harrastamme paljonkin vanhan tavaran kierrättämistä perheen sisällä, Justiina naurahtaa.
Kierrättäminen elämäntapana
Keskustelumme edetessä selviää pian, että Jokinen on paljon muutakin kuin opportunisti, mitä tulee kierrättämiseen. Vastuullisuus ja kierrättäminen tuntuvat olevan läsnä hänen jokaisessa elämän osa-alueessaan. Vaatteita ja tavaroita hän etsii ensisijaisesti kirpputoreilta. Ehdoton hän ei kuitenkaan ole, jos ei löydy kokoa, ostaa hän vaatteen uutena. Näin kävi juuri ostamiensa kevätnilkkureiden kanssa.
– Paitoja ja housuja voi helposti itse kaventaa ja näin olen tehnytkin muutaman kerran, mutta kenkien kanssa kompromissit ei onnistu, hymähtää Justiina hymyillen.
Solu-huoneiston ulko-oven vieressä olevien kaappien kahvoissa roikkuu kaksi kangaskassia - toinen pahville ja toinen muoville. Roskia Jokinen on kierrättänyt aina ja viime syksystä lähtien, TOASin hankittua pakkausmuovin keräyssäiliön, hän on laittanut myös pakkausmuovit kiertoon.
Lopuksi selviää, että Jokinen tykkää lisäksi kerätä vanhaa tavaraa. Mutta vain sellaista, jota tietää käyttävänsä. Sellaisia ovat vinyylit sekä hänen antikvariaatista ostamansa kirjat. Kirjoista onkin muodostunut iso pino huoneen lattialle ja Jokinen esittelee innostuneena uusimpia löytöjään.
– On tässä vanhan etsimisessä tärkeää myös sosiaalinen puoli, miten se yhdistää ihmisiä. Minulla on paljon ystäviä jotka ovat yhtä haltioissaan vanhasta ja joiden kanssa voin jakaa esimerkiksi ilon harvinaisen kirjan löytämisestä.
Aina ei tarvitse ostaa uutta
Ilmastonmuutos. Kestämätön kehitys. Kerskakulttuuri. Suurten ekologisten ja eettisten kysymysten kynnyksellä on meidän jokaisen hyvä ensin uudelleenarvioida ja lopulta muuttaa kulutustottumuksiamme kestävimmiksi. Yksi oiva tapa vähentää kulutusta on yksinkertaisesti halu ja yritys pidentää omistamansa materiaalin elinikää. Toinen on etsiä kierrätettyä tavaraa.
Omaan kotiin muuttaessa tai kotia vaihtaessa uuden irtaimiston hankintalista voi olla pitkä. Ennen kauppoihin ryntäämistä kannattaa selvitellä mitä tavaroita ja huonekaluja voi saada perheenjäseniltä tai sukulaisilta. Kun lähipiiri on käyty läpi, voi sitten koluta lähimmät kirpputorit ja kierrätyskeskukset etsiäkseen vaikka sitä puuttuvaa puista kirjoituspöytää, tuolia tai sohvaa. Varsinkin puiset vanhat huonekalut ovat yleensä tehty kestämään aikaa, joten ne siirtyvät usein kestävän kehityksen nimissä sukupolvelta toiselle.
Käytettyjä huonekaluja ja muuta kodin irtaimistoa voi löytää mm. näistä paikoista (linkit vievät pois Turvan sivuilta):
Hakusanalla ”Huonekalukirppis” löytyy useita eri alueille keskittyviä Facebook-ryhmiä.
Sinua saattavat kiinnostaa myös:
Ostamalla käytetyn tietokoneen säästät luontoa ja rahaa
Tietokoneesi menee rikki ja usein ensimmäinen mieleen juolahtava ajatus on: "täytyypä ostaa tilalle uusi". Alkaa uuden koneen ja siihen liittyvän tiedon metsästys verkossa.
Tekstiilit uusiokäyttöön
Tekstiilienkierrätyspaja Nextiilin tarina alkoi vuonna 2008, kun perustajan ja työnohjaajan Helena Käpin tytär kysyi äidiltään miksei vaatteita voi kierrättää. Niin alkoi pohdinta voisiko matala-arvoinen vaate päätyä jonnekin muuallekin kuin sekajätteeseen.
Vanhoille pelikoneille uusi elämä
Vanhan tavaran huoltamisesta voi saada itselleen mielekkään harrastuksen. Näin kävi Tuomas Kekkoselle, kun hän ala-asteikäisenä osti 1980-luvulla ilmestyneen 8-bittisen nintendon huuto.netistä.