Vinkit talvipyöräilyyn
Talvi tuo omat haasteensa pyöräilyyn. Talvipakkaset tai räntäsateet eivät kuitenkaan Turvan talouspäällikkö Anna-Liisa Etholénia hätkäytä, sillä hänen työmatkansa taittuu myös talvisin pyörän selässä. Tässä Anna-Liisan vinkit turvalliseen talvipyöräilyyn:
1. Varmista näkyvyys
Valot ja heijastimet auttavat pyöräilijää näkemään ja näkymään. Huolehdi, että pyörässä on valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Pyörässä on myös oltava etu-, taka- ja sivuheijastimet. Päälle kannattaa pukea huomioliivi.
2. Vaihda nastarenkaat etu- ja takapyörään
Nastarenkaat ovat kaiken a ja o. Jos on nastat vain yhdessä renkaassa, on vaara, että toinen rengas lähtee sivuluisuun alamäessä. Hyvin liukkailla keleillä minulla on myös jalassa nastalenkkarit, joilla pysyy pystyssä pyörää talutettaessa.
3. Varaa työmatkaan hyvin aikaa
Lumisade on oma haasteensa, jos teitä ei ole aurattu. Lumisateilla ja liukkailla keleillä onkin hyvä varata työmatkaan hyvin aikaa, sillä välillä pyörää voi joutua taluttamaan. Ja vaikka tiet olisivatkin aurattu, on polkeminen kovan kitkan vuoksi talvella raskaampaa.
4. Aja rauhallisesti ja ennakoi
Erityisesti liukkaalla tulisi muistaa rauhallinen ja ennakoiva ajotapa. Äkkinäisiä liikkeitä ja jarrutuksia tulisi välttää, jottei pyörä lähde luisuun tai et saa pyörääsi pysähtymään ajoissa. Erityisen varovainen tulisi olla risteyksissä ja teiden ylityksissä, koska autojen jarrutusjäljet voivat olla hyvinkin liukkaita ja autoillakin saattaa jarrutusmatka mennä pitkäksi.
5. Seuraa säätiedotteita tarkkaan ja pue kerroksia
Tarkkaile säätä ja pue ylle kunnon varusteet, joista ei pääse tuuli eikä vesi läpi, mutta kuitenkin hengittävät. Pakkasella on tärkeää pitää jalat, kädet ja naama lämpiminä. Kommandopipo on hyvä pukea pipon alle kasvojen ja niskan suojaksi.
6. Huomioi pakkanen
Pakkasilla kerrospukeutumisen lisäksi on tärkeää tarkkailla, kuinka pyörä toimii eli milloin jarrut ja vaihteet alkavat jäätyä. Jos pyörä on pakkasesta jähmeä, se on syytä jättää kotiin, vaikka muuten tarkenisikin pyöräillä.
Pyörällä töihin ympäri vuoden
Turvan talouspäällikkö Anna-Liisa Etholén pyöräilee töihin joka päivä. Etholén on pyöräillyt koko ikänsä, mutta innostui ympärivuotisesta työmatkapyöräilystä kevättalvella 2018. Reitistä riippuen pyöräilykilometrejä Anna-Liisalle kerääntyy päivittäin 25-26 km.
Tunnetko pyöräilijän tärkeimmät liikennesäännöt?
Tiesitkö, että lain mukaan polkupyörä on ajoneuvo, ja kammen takana istujana olet ajoneuvon kuljettaja? Kuten muidenkin kulkupelien kanssa, on tärkeää muistaa polkupyörää koskevat liikennesäännöt. Kuka väistää ja ketä, entä missä ylipäätään saa pyöräillä?