Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Onni ja Oiva myyvät jäätelöä suurella sydämellä

12.6.2019 - Turva mukana

Lasten liikennepuiston avajaisia vietettiin viime lauantaina Tampereen Kalevassa helteisessä säässä. Vehreän puiston jäätelökioskilla kävi kova tunku. Herkullisia jätskiannoksia myivät kesäharjoittelijat Onni 16 v. ja Oiva 13 v.

Nuoret aloittivat kaksiviikkoisen työrupeamansa kesäkuun ensimmäisen viikon tiistaina ja heti jutustelun alussa käy ilmi, että työ jäätelömyyjinä on maistunut molemmille hyvin.

- Mukavasti on mennyt. Kassakoneenkäytön oppi nopeasti ja jätskiannosten tekeminen on helppoa, summaa Onni.

Jäätelövalikoima on ehtinyt tulla jo kummallekin tutuksi ja asiantuntevan asiakaspalvelun nimissä nuoret ovat koemaistaneet itse kaikkia jäätelömakuja. Usein ihmiset kysyvätkin nuorilta mitä jäätelöä myyjät suosittelisivat. Oiva nostaa ykköseksi sitruunasorbetin ja Onni suolapähkinä-kinuski jäätelön. Pojat ovat ilokseen huomanneet, että asiakkaat tarttuvat heidän suositteluihin.

- Juuri hetki sitten kaksi asiakasta kysyi, mikä jäätelö on suosikkini ja lopulta he ostivat molemmat suolapähkinä-kinuski jäätelöannokset. Eli suosittelu toimii, hymyilee Onni.

Mustikka Mörkö kesän hittijäätelö

Upeiden kesäsäiden helliessä jäätelönsyöjiä on piisannut eikä joutilaita hetkiä liiemmin ole ollut. Jos asiakkaita ei ole näkyvissä, pojat juttelevat ja kuuntelevat musiikkia.

Nuoret eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta heti ensimmäisestä päivästä lähtien heidän yhteistyönsä on sujunut nuoriso-ohjaaja Arimo Satolan mukaan saumattomasti.

- Jätkillä on valtavasti intoa tehdä asioita ja he ovat todella omatoimisia. Välillä joutuu jopa toppuuttelemaan, kun keksisivät itselleen lisää tekemistä jatkuvasti, naurahtaa Arimo.

Omatoimisuudesta ja kekseliäisyydestä kertoo myös se, että oli poikien idea nimetä mustikkajäätelö "Möröksi" Suomen MM-kultajoukkueen kapteenin innoittamana.

- Mustikka Mörkö on ollut todella suosittu ja tänäänkin kioskin oltua vain pari tuntia auki se on lähes loppu, iloitsee Arimo.

Mielekästä tekemistä kesälomalle

Arimo Satola työskentelee liikennepuistossa nuorten työharjoittelijoiden tukena nyt viidettä kesää. Viime kesänä jäätelökioskiin tulivat maksupäätteet ja nyt käteisen lisäksi jätskiä voi ostaa kortilla.

- Se tuo työhön ammattimaisuutta ja vaatii keskittymistä. Oiva ja Onni oppivat maksupäätteen käytön nopeasti.

Myös mallikkaasta asiakkaiden kohtaamisesta Satola antaa nuorille kiitosta ja kertoo, että pojat selkeästi nauttivat saadessaan palvella ihmisiä. Kysymykseen mikä harjoittelussa on parasta sekä Oiva että Onni mainitseekin asiakkaiden palvelemisen.

- Kaikki täällä on hauskaa, mutta ihmisille jutteleminen on parasta, toteaa Onni.

Ensi viikolla päättyy Onnin ja Oivan kaksiviikkoinen työharjoittelu. Nuorilla ei ole vielä tarkkoja lomasuunnitelmia mietittynä ja selviää, että Onni aikoo jatkaa kesätöiden tekoa rakennustyömaalla.

- Löysin rakennustyömaan, joka ottaa vastaan myös ensikertalaisia. Haluan tekemistä kesälomalle, kertoo Onni.

Tienaaminen ja rahan säästäminen tuntuvat olevan näille nuorille toissijainen asia, tärkeämpää kesätyössä taitaa olla itse tekeminen ja uuden oppiminen. Onni ei säästä mihinkään erityiseen, vaikka toki ajatus ylimääräisestä taskurahasta tuntuu mukavalta. Oiva paljastaa lopuksi, että haaveilee moposta, joten ainakin osa kesäharjoittelun palkasta menee säästöön uutta kulkupeliä varten.

Katso myös: