Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomalaisille sattuu eniten tapaturmia omassa kodissaan – lähes 600 000 vammaa vuodessa

29.10.2018 - Tuoteuutiset

Suomi on tapaturma-altis maa, jossa sattuu vuosittain yli 1,5 miljoonaa fyysisen vamman aiheuttanutta tapaturmaa. Eniten tapaturmia sattuu kotioloissa, lähes 600 000 vuodessa. Kotonaan loukkaantuu on vuosittain lähes 400 000 henkilöä.

Luvut selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017 -raportista. Tapaturmat aiheuttavat vuosittain paitsi runsaasti inhimillistä kärsimystä myös paljon taakkaa yhteiskunnalle. Kotona sattuneiden tapaturmien vuoksi käydään arvion mukaan lääkärissä 120 000 kertaa vuodessa.

Usein sanotaan, että keittiö on kodin vaarallisin paikka. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, sillä eniten kotitapaturmia sattuu piha-alueella. Keittiössä sattuu reilu neljännes kodin tapaturmista, usein teräviä esineitä käsiteltäessä.

Suuri osa vahingoista olisi vältettävissä yksinkertaisilla toimilla. THL:n tekemän kyselyn mukaan kiire, väsymys tai huolimattomuus oli vähintäänkin osasyyllinen vahinkoon 62 prosentissa tapauksista.

Kotona sattuvat tapaturmat ovat yleisimpiä yli 75-vuotiaiden keskuudessa, mutta kotioloissa sattuu vahinkoja tasaisesti kaiken ikäisille. Yli 75-vuotiaiden jälkeen toiseksi tapaturmaherkin ikäryhmä on 35–54-vuotiaat.

Suojaudu tapaturmilta

Aina pelkkä huolellisuuskaan ei auta. Tapaturma on usein monen asian summa, ja niissä on aina mukana myös huonoa tuuria. Tapaturmien varalle on hyvä olla tapaturmavakuutus, joka korvaa tapaturmissa syntyneitä vahinkoja.

Esimerkiksi jos nilkkasi nyrjähtää niin ikävästi ulkotöissä, että tarvitset lääkärin hoitoa, vakuutukset avulla pääset helposti ja nopeasti yksityiselle lääkäriasemalle. Turvan täysajan tapaturmavakuutus 15–99-vuotiaalle korvaa tapaturman hoitokulut ja myös tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan. Vakuutus ei ole kuitenkaan voimassa kilpaurheilussa ja riskialttiiksi luokitelluissa lajeissa.

Kannattaa myös tarkistaa, onko ammattiliittosi ottanut sinulle vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen.

20–74-vuotiaiden tapaturmista aiheutuneet vammat Suomessa

  • Kotitapaturma 599 000
  • Liikuntatapaturma 420 000
  • Työtapaturma 272 000
  • Muu vapaa-ajan tapaturma 209 000
  • Liikennetapaturma 43 000

Lähde: Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017

Katso myös: