Turva tukee vähävaraisten perheiden lasten jalkapalloharrastusta – ”Moni on joutunut lopettamaan”

13.7.2018 - Turva vaikuttaa

Jalkapallo on tärkeä harrastus nuorelle.

Tänä kesänä Tampereen Pallo-Veikkojen punaisessa pelipaidassa kirmaa useita jalkapallojunioreita, joiden kesän harrastus olisi voinut jäädä haaveeksi ilman taloudellista apua. Turvan tukemana yhteensä kahdeksan tamperelaislasta saa viettää kesälomaansa mukavan harrastuksen parissa.

Läheskään kaikissa perheissä harrastukset eivät ole itsestäänselvyys. Hope ry tekee ympäri vuoden työtä vähävaraisten ja kriisiin ajautuneiden lapsiperheiden arjen helpottamiseksi. Yhdistyksen kautta tuetaan tällä hetkellä yli sadan lapsen ja nuoren harrastustoimintaa Tampereen alueella.

”Harrastukset ovat tärkeitä varsinkin kesällä, kun lapset ovat irti koulupäivien rutiineista. Silloin voi tulla tekemisen puute, ja kesä voi olla pahimmillaan ahdistavaa aikaa”, kertoo Hope Tampereen harrastevastaava Sari Vilmunen.

Perheen ruokalaskut ja muut arjen juoksevat kustannukset menevät harrastusmaksujen edelle. Lapsetkin usein tiedostavat perheen niukan tilanteen.

”Lapset ajattelevat, etteivät he voi pyytää päästä mukaan harrastukseen, kun he tietävät perheen rahatilanteen. He eivät välttämättä uskalla edes kysyä.”

”Moni on joutunut lopettamaan”

Turvan tukemat lapset ovat mukana TPV:n harrastetoiminnassa. Kilpatoiminnassa kustannukset ovat harrastetta korkeampia.

”Moni on joutunut lopettamaan, koska perheillä ei ole ollut varaa kilpatoiminnan maksuihin”, Vilmunen sanoo.

Hope ei siirrä rahaa perheiden tilille, vaan esimerkiksi maksaa lasten kausimaksujen laskuja. Monesti maksettavaksi tulee lasku, jonka eräpäivä on jo mennyt. Vilmunen kannustaa perheitä kysymään apua ajoissa.

”Mitä aikaisemmin kysytään, sitä paremmin pystytään auttamaan.”

Kausimaksujen lisäksi kustannuksia tulee myös varusteista. Vilmunen kertoo, että monilla perheillä ei ole varaa ostaa urheiluliikkeestä uusia nappulakenkiä. Tämä voi olla iso ongelma erityisesti teini-ikäisten lasten perheille, kun juniorin jalka kasvaa ulos kengästä vuodessa.

Joskus kengät voi hankkia kierrätettynä, mutta ne ovat pienillä futaajilla kovassa käytössä ja ne kuluvat monesti loppuun. Vaatteiden ja muiden hyötytavaroiden kierrättäminen on Hopen toiminnan ydintä.

Lahjoittaa voi meistä jokainen, sillä avun tarvitsijoita on paljon. Hopen tuen piirissä on Tampereen alueella tuhat perhettä ja yli 2500 lasta.

Katso myös: