Team Rynkebyn hurja matkakaan ei paina, kun joukkue kerää rahaa syöpään sairastuneille lapsille ja nuorille

8.6.2018 - Turva vaikuttaa

Team Rynkeby kerää rahaa hyvään tarkoitukseen.

Torstaina kesäkuun 28. päivä alkaa melkoinen koetus. Silloin kello kymmenen aamupäivällä Team Rynkebyn Tampereen joukkue starttaa matkaan Laukontorilta. Allaan kaikilla joukkueen 35 pyöräilijällä on maantiepyörät ja päämääränä kesäinen Pariisi, jonne matkaa kertyy ”vaatimattomat” 1300 kilometriä.

Millekään huviretkelle ajajat eivät lähde, sillä joukkue kerää rahaa hyväntekeväisyyteen, syöpää sairastavien lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyväksi.

”Se tässä on lopulta kaikkein tärkeintä”, muistuttaa Sari-Leena Erkkilä, Tampereen joukkueen jäsen.

Erkkilä ja Tampereen joukkue eivät ole yksin, sillä yhteensä Team Rynkeby – God Morgon -hyväntekeväisyysorganisaation keltaisessa paidassa polkee tänä vuonna 1900 pyöräilijää 48 joukkueessa, jotka tulevat Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Färsaarilta ja Islannista. Jokainen joukkue polkee omaa pitkää reittiään Pariisiin, jossa koko katraan on määrä kokoontua 7. heinäkuuta Pariisissa.

Viime vuonna tempauksella kerättiin peräti 8,8 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus oli 566 527 euroa. Rahat menevät lyhentämättömänä vakavasti sairaille lapsille. Turva on mukana tukijana Tampereen joukkueen matkassa.

Edessä hurja nousu

Kun 1300 kilometrin pyöräretken laittaa kotimaisiin mittasuhteisiin, suurin piirtein sama matka kertyisi, jos pyöräilee Suomen eteläkärjestä Hangosta Utsjoelle. Erkkilä lähtee matkalle ensimmäistä kertaa. Eikö yhtään hirvitä?

”Ei hirvitä yhtään, vaikka tiedostan kyllä, että matkalla voi tulla vastaan mitä vaan.”

Joukkue ajaa ensin Tampereelta Helsinkiin, josta matka jatkuu lautalla Saksaan. Siellä hypätään pyörän selkään ja ajetaan Hollannin ja Belgian kautta Ranskaan ja lopulta Pariisiin. Päiviä satulassa kertyy yhteensä kahdeksan.

Matkan todennäköisesti suurin – tai ainakin jyrkin – koetinkivi odottaa Belgiassa, jossa joukkue yrittää valloittaa Mur de Huy’n nousun. Pituutta raskaalla ylämäkiosuudella on 1,3 kilometriä ja jyrkkyyttä keskimäärin 9,3 prosenttia. Pahimmillaan mäki nousee 26 prosenttia.

”Reitti kulkee vain yhteen suuntaan, joten mahdollisuutta kääntyä takaisin ei ole. Joukkueessa autetaan ja odotetaan, jos joku jää jälkeen”, Erkkilä kertoo.

Jos jotain yllättävää sattuu matkalla, apuna ovat myös kaksi perässä kulkevaa huoltoautoa.

Pitkä harjoittelu takana

1300 kilometrin pyöräily kahdeksassa päivässä ei ole asia, jota ihan jokaisen kannattaisi yrittää kylmiltään kotona. Huippu-urheilija ei tarvitse olla, sillä joukkueessa on mukana miehiä ja naisia hyvin erilaisilla taustoilla. Harjoitella kuitenkin pitää urakalla. Tampereen joukkue on treenannut yhdessä viikoittain lokakuusta lähtien.

Yhtenä viimeisimmistä harjoituksista toimii sunnuntain Pirkan pyöräily, jossa joukkue polkee 217 kilometrin Pitkän Pirkan. Turva on myös Pirkan pyöräilyn yhteistyökumppani, ja Turvan asiakkaat saavat alennusta kaikista Pirkan kierroksen tapahtumien osallistumismaksuista.

Jos kiinnostus heräsi Team Rynkebyn toiminnasta, voi joukkueeseen hakea mukaan jäseneksi. Pyöräilytaustaa ei tarvita.

”Täällä saa 40 uutta ystävää”, Erkkilä sanoo.

Katso myös: